Zoran Milačić: Nema više dece nepoznatog porekla

J. Ž. SKENDERIJA

05. 11. 2018. u 15:02

Зоран Милачић: Нема више деце непознатог порекла

Foto: N.Skenderija

Direktor Zavoda za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu, o zaštiti mališana

HILjADE dece bez izgledne budućnosti izvedeno je odavde na pravi put. Podizali su ih kada ih je život saplitao. Tešili ih i pružali im podršku. Danas većina njih ima svoje porodice, uspešni su lekari, nastavnici, pravnici... Njima se ne ponose roditelji, već zaposleni u beogradskom Zavodu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Silom prilika Zvečanska im je postala utočište i nova adresa, a za sve nas decenijama unazad sinonim zaštite mališana.

Zoran Milačić je u Zavodu u Zvečanskoj duže od dve decenije. Godinama bori se sa tinejdžerskim problemima, ali i sa finansijama i organizacijom rada. Danas može da se “pohvali” da 528 mesta u domu nije popunio i da se poslednjih godina broj štićenika stalno “vrti” od 380 do 430. Njima je na raspolaganju 351 zaposleni, što upravo govori o kvalitetu usluge koja im se pruža.

PROČITAJTE I:Pokloni za decu iz Zvečanske i Prihvatilišta

- Broj dece u domu iz godine u godinu se smanjuje. U svim institucijama 2000. godine bilo je oko 2.000 mališana, a isto toliko i kod hranitelja. Danas ih je u porodicama više od 5.000, a u domovima nepunih 700. Sada su u ustanovama uglavnom samo oni koji zahtevaju stručnu pomoć.

* Zvečanska je nekad bila sinonim za ostavljene bebe. Kako je danas?

- Sada to nije slučaj. Deca ovde borave veoma kratko, a onda idu u hraniteljsku porodicu. Danas je manje dece koja nemaju roditelje, koja su nađena na ulici. Dete u ovom trenutku ne može da bude dete nepoznatih roditelja i u sistemu je samo jedan procenat takvih. To otvara mogućnost da se roditelji podrže i da se ono možda vrati u porodicu.

* Koliko dugo deca ostaju u Zvečanskoj?

- Ranije su u Zvečansku dolazili i ostajali do profesionalnog osposobljavanja, odnosno do završetka škole, što je bilo u osamnaestoj ili ako imaju intelektualnih potencijala u 26. godini. Sistem je tolerisao i dve godine gubitka u školovanju. Pre 20 godina ulazili su kao bebe i izlazili kao odrasli ljudi. Sad je to nemoguće. Prosek zadržavanja u domu je pet do sedam godina i produžavaju ga deca sa smetnjama u razvoju za koje sistem nema rešenje.

ROMI LAKŠE DO USVOJITELjA

- I DALjE se nerado usvajaju deca sa zdravstvenim problemima. Pozitivna je, međutim, stvar da se promenio stav prema boji kože, nacionalnosti i da svoju novu porodicu danas češće nađu mališani Romi. Preostalih pet odsto odlazi u inostrane porodice koje imaju drugačiji stav prema deci sa smetnjama u razvoju, ali i drugačiju podršku - kaže Milačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije