VANREDNO ZASEDANjE ARHIJEREJA SPC: Među temama Sabora i raskol u pravoslavlju

V. Mitrić

nedelja, 04. 11. 2018. u 11:02

ВАНРЕДНО ЗАСЕДАЊЕ АРХИЈЕРЕЈА СПЦ: Међу темама Сабора и раскол у православљу

Poslednji put Sabor održan u maju ove godine

Od utorka vanredno jesenje zasedanje arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Razgovaraće se o verskoj nastavi i Kosmetu

VANREDNO, jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslave crkve, počinje u utorak u zdanju Patrijaršije u Beogradu.

Arhijereji, godinama već, nisu imali jesenje saborovanje, ali su, na redovnom majskom saboru, odlučili da se sastanu u novembru, a kao jedina tema navedeno je pitanje crkvene prosvete. Precizirano je, tom prilikom, da će Sabor SPC okupiti arhijereje na samo jedan dan, ali se, u međuvremenu, situacija promenila.

Sasvim je izvesno da, ovoga puta, neće biti jednodnevno zasedanje i da na njemu neće biti samo reči o verskoj nastavi.Arhijereji SPC će na stolu imati novonastalu situaciju koja se tiče odnosa Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije u Carigradu. Očekuje se da će episkopi SPC, posle podrobnog informisanja na tu temu, ustanoviti stavove srpske crkve koja je bila i ostala protiv raskola i svega onoga što narušava sabornost i drevne kanone pravoslavlja.

Pročitajte još - Srpska pravoslavna crkva razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Sabora o Kosmetu

Nezaobilazna tema, pored crkvene nastave, po svoj prilici, bići situacija na Kosovu i Metohiji i odnos Srpske pravoslavne crkve po tom pitanju, uz one koji su, već jasni i precizni, izneti na minulom zasedanju arhijereja SPC.

- Zbog aktuelne situacije, episkopi nisu dobili dnevni red, koji će biti ustanovljen na samom početku zasedanja, koji će, sigurno, umesto jednog, trajati nekoliko dana - kažu naši upućeni sagovornici iz Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. - Jesenje zasedanje, mada ga godinama nije bilo, nije nikakav ekskluzivitet, već je uobičajen kada za tako nešto ima potrebe. Sada će samo biti više tema od očekivanih. Zasedanje će proći u miru, bez ikakvih povišenih tonova jer, pored ostalog, neće biti govora ni o kakvim kadrovskim rešenjima.

Takođe, očekuje se jasno i precizno definisanje svih pitanja koji se tiču poboljšanja crkvene nastave u svakom pogledu.

Pročitajte još - JEDINSTVO VLADIKA SPC: Nezavisnost Kosova nikada ni po koju cenu ne treba priznati

BEZ RASPRAVE O SUKOBIMA

Nije realno da arhijereji raspravljaju o bilo kakvim odnosima unutar Crkve, poput slučaja sukoba aktivnog episkopa mileševskog Atanasija i njegovog prethodnika Filareta. Ovo zasedanje se ocenjuje kao ono koje treba da pokaže sabornost u svakom pogledu, od pitanja o unutarpravoslavnim odnosima u svetu, do onih na Kosovu i Metohiji i sudbini te južne srpske pokrajine i našeg naroda u njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deda

04.11.2018. 13:23

Arhijereji SPC treba međusobom da se odrede, ko je gde, da i mi raja Srbije znamo kojem se carstvu treba prikloniti.