BEOGRAD nije zaboravio pretke koji su se žrtvovali da mi danas živimo u slobodi, ni saveznike koji su nam bili saborci i iskreni prijatelji u tamnim danima svetske istorije. Danas je veliki dan za Beograd i Srbiju, jer se navršava 100 godina od kad je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila prestonicu Kraljevine Srbije. Još jednom odajemo poštu onima koji su dali živote za slobodu koju mi danas živimo, a time kažemo hvala svim vojnicima i večna slava milionima ljudi koje je odneo rat.

Ovo je u četvrtak rekao profesor dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, povodom obeležavanja 100 godina od oslobođenja srpske prestonice u Prvom svetskom ratu. Na svečanosti održanoj ispred Skupštine grada, kojoj su prisustvovali Ženevjev Darijesek, državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije, Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, i brojne zvanice, prvi čovek Beograda je podsetio:

- Beograd je po završetku Velikog rata bio jedan od najrazorenijih gradova Evrope, ali se podigao kao i mnogo puta u istoriji. Dve godine posle oslobođenja, srpska prestonica je za hrabrost u ratu odlikovana francuskim “Krstom viteza Legije časti”, ordenom koji imaju samo još Lijež i Luksemburg.

Ministar Zoran Đorđević rekao je da je srpski vojnik već na samom početku rata postao prepoznatljiv kao poseban tip ratnika, što je potvrđeno brojnim podvizima znanih i neznanih junaka.


PROČITAJTE JOŠ - Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda 1918. godine (FOTO)

- Srpska vojska, koja je tri godine pre oslobađanja Beograda svesno krenula putem albanske golgote, postala je simbol nesalomivog duha i slobodarske ideje, a kasnije, primer koji je inspirisao Šarla de Gola u borbi protiv nacističkog zavojevača izvan Francuske u Drugom svetskom ratu - kazao je Đorđević. - Danas je pravo vreme da, pojedinačno i zajedno, damo primer da visoko postavljeni ideali naših predaka nisu simbol njihove naivnosti, a svesna žrtva našeg naroda nije nedovoljno promišljen potez.

"Beogradske sene" ispred Skupštine grada,Foto Predrag Mitić

Posle obraćanja gradonačelnika i ministra, na platou ispred Skupštine grada izvedena je predstava “Beogradske sene” Pozorišta “Dadov”, kojom su glumci dočarali stradanje Beograđana u Prvom svetskom ratu.

Sećanju na oslobođenje Beograda doprinosi i izložba “Naša istorija, naša sećanja” upriličena u holu Starog dvora, u organizaciji Ambasade Francuske. Izložba donosi svedočanstva građana Srbije koji su na poziv Francuskog instituta u Srbiji poslali fotografije i priče o svojim precima, učesnicima Velikog rata.

- Velike sile koje žele da menjaju svet, ne treba da smetnu sa uma neporecivu istinu da srpska vojska nikada nije birala pogrešnu stranu, i da zato ne treba da potcenjuju Srbe i Srbiju - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na otvaranju izložbe. - Srpski narod pamti sve, i dobro i zlo, a dobro uvek višestruko vrati. Zato se i ratno savezništvo s Francuskom ne može zaboraviti.


PROČITAJTE JOŠ - Radojičić: Beograd odaje počast junacima Prvog svetskog rata


Vek od oslobođenja prestonice i kraja Prvog svetskog rata, u četvrtak pre podne, obeležen je i polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju i Spomen-kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju. Vence su položile delegacije Francuske i Srbije, kao i Kajl Skot, ambasador SAD. Tom prilikom, podsećajući na prijateljstvo francuske i srpske vojske, državna sekretarka Darijesek je kazala:

- Vrlo sam srećna što sam danas ovde povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Beograda nakon dugog, zamornog i iscrpljujućeg sukoba od 1914. do 1918. godine. Predsednik Makron dolazi u Srbiju u decembru, što će potvrditi naše prijateljstvo, kao i saradnju na svim planovima.

Ministar Vulin i gradonačelnik Radojičić, Foto Predrag Mitić

Manifestacija obeležavanja 1. novembra, nastavljena je obilaskom Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. U Istorijskom arhivu Beograda potom je otvorena izložba “Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu”. Svečana akademija, u okviru koje i premijera filma “Zaspanka za vojnike”, bila je zakazana za sinoć u beogradskom Sava centru.


SPOMENIK RATNICIMA U NOVOJ VAROŠI

U SLAVU i čast 1.200 poginulih ratnika novovaroškog kraja u ratovima od 1912. do 1918. godine, na Trgu vojvode Petra Bojovića u Novoj Varoši otkriven je spomenik povodom 1. novembra, Dana opštine. Obeležje od belog mermera, delo akademskog vajara Nebojše Savovića Nesa, otkrili su pomoćnica ministra kulture Danijela Vanušić i predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 - 1920. Milan Bjelić. Spomenik je osveštao episkop mileševski vladika Atanasije.

foto A.Rovčanin

Prvi čovek opštine Radosav Vasiljević kazao je da ostaje žal za tim što je tek nakon sto godina podignuto spomen-obeležje izginulim ratnicima.A. R.POBEDA KOJA OBAVEZUJE

SRBIJA je slobodarska zemlja, ali i demokratska, i uveren sam da će čuvanjem mira i daljim jačanjem ekonomije, postati jedna od najbolje uređenih, najmodernijih i svakako bogatijih zemalja u ovom delu Evrope - rekao je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić povodom veka od primirja u Prvom svetskom ratu. - Danas slavimo veliku pobedu srpskog naroda: ulazak prvog komite, zatim Prve armije Petra Bojovića u Beograd. A pobeda u Prvom svetskom ratu je predivna, ali i skupo plaćena sa 1.247.000 žrtava. Ona nas obavezuje da se ozbiljno i odgovorno ponašamo u budućnosti, da štitimo mir, da čuvamo svoj narod i ljudske kapacitete, ali da nikome nikada ne dozvolimo da nam ugrozi slobodu.