ŠESNAESTOGODIŠNjI Petar Petrović iz Brusa, teško oboleo od Bad-Kijarijevog sindroma, otputovao je jutros na lečenje u Italiju avionom Vlade Srbije, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Mladiću će u bolnici u Bergamu biti urađena TIPS-radiološka procedura na venama jetre. Ukoliko procedura ne uspe, u Italiji će sačekati transplantaciju ovog organa.

On je treći pacijent od avgusta koji je na lečenje u inostranstvu otputovao jednim od dva aviona koje je Vlada Srbija obezbedila za hitan transport obolelih u strane klinike. Petar je otišao u pratnji roditelja, anesteziologa i medicinskih sestara. Otac dečaka zahvalio se pred poletenje na brzoj reakciji i odobrenju sredstava za lečenje.

PROČITAJTE JOŠ - Još jedna uspešna transplantacija u VMA

- Dečja klinika u Tiršovoj, RFZO i Vlada Srbije u kratkom roku su uradili sve što je bilo potrebno. Mi smo samo poslušali savete i ispratili postupak. Supruga i ja ćemo sve vreme biti sa Petrom i očekujemo da će lečenje dobro proći, kao i da ćemo se videti uskoro u Srbiji - kaže dečakov otac, Ivica Petrović.Petrova bolest brzo napreduje i može da dovede do otkazivanja jetre.

- Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, ali je u septembru došlo do naglog pogoršanja. Zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu stigao je u RFZO 15. oktobra. Komisija je donela pozitivnu odluku u roku od 24 časa, jer je ovakvo stanje urgentno. Iako se na odgovor bolnice u Italiji čeka i po mesec dana, uspeli smo da dobijemo odgovor za dve nedelje - kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.Zdravstvena ustanova u Bergamu je specijalizovana za transplantaciju jetre, ali i lečenje teškog i veoma retkog Bad-Kijarijevog sindroma, od kojeg oboli jedan od milion stanovnika.

- Finansijska sredstva su obezbeđena, a iznos će zavisiti od toka lečenja - potvrdila je direktorka RFZO.MEDICINSKI LETOVI PRIORITET

DIREKTOR kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović istakao je da medicinski letovi u svakom trenutku imaju prioritet. To znači da im se obezbeđuje letenje najkraćom rutom, kao i da imaju prioritet pri sletanju na odredište.