Jednoglasna podrška Venecijanske komisije izmenama Ustava (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

26. 10. 2018. u 17:37

Једногласна подршка Венецијанске комисије изменама Устава (ФОТО)

Foto: Tanjug

Venecijanska komisija dala “zeleno svetlo" na poslednji nacrt Ustavnih amandmana Srbije

MEMORANDUM Sekretarijata koji je Venecijanska komisija objavila ove nedelje i kojim "daje zeleno svetlo" na poslednji nacrt Ustavnih amandmana Srbije, izazvao je veliko nezadovoljstvo među jednim brojem sudija, tužilaca i civilnog sektora. Kako tvrde, mišljenje Venecijanske komisije nije doneto u skladu sa procedurom rada ovog tela i zato će tražiti izjašnjenje i od same VK i od Saveta Evrope.

Pročitajte još: Brnabić: Uskoro se kreće u izmene Ustava

"Novosti" su se obratile sedištu VK i tražile razjašnjenje cele situacije - da li Memorandum izražava zvaničan stav Komisije i da li je usvojen u propisanoj proceduri.

"Memorandum zaista reprezentuje stav VK. On je prvo prosleđen izvestiocima, a zatim je usmeno predstavljen članovima Komisije na sednici. Niko od njih nije imao primedbe. Naprotiv, Komisija je notirala tekst i posle autorizacije je objavljen," navodi se u pismenom odgovoru koji nam je u ime predsednika VK Đanija Bukićija poslala Natalija Mikelova, zadužena za odnose sa javnošću.

Pročitajte još:Ministarstvo pravde apeluje na građane da prijave nasilje

Ona dodaje da je istina da Memorandum nije formalno usvojen i za to, kako kaže, postoje dva razloga.

"Prvi je činjenica da je tekst amandmana stigao samo nekoliko dana pre sednice, pa nije bilo vremena za kompletnu proceduru usvajanja. Drugo, u tekstu nisu otvorena nova pitanja, već je cilj bio da se uskladi inicijalni tekst amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije iz juna. Zato smo smatrali da je dovoljno poređenje tog teksta sa junskim mišljenjem i da nije potrebno da dajemo novo. Venecijanska komisija je sledila takvu proceduru i u nekim drugim slučajevima, na primer kod ustavnih amandmana Ukrajine," navela je Tatjana Mikelova.

ČEKA SE ZVANIČNA INICIJATIVA

POSLE najnovijeg mišljenja Venecijanske komisije, Vlada će prvo poslati Skupštini inicijativu za izmenu Ustava, pa tek kada ona bude usvojena sa dve trećine glasova, tekst amandmana. On će ići na Odbor za zakonodavstvo i ustavna pitanja, koje će biti zvanični predlagač izmena.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Hercegov Grad

26.10.2018. 17:57

Cim se tako brzo radi, sprema se neka prevara, cije ce posledice narod osetiti kroz nekoluko godina!

bager

26.10.2018. 18:03

Da li je i Francuska trazila misljenje i odobrenje Venecijanske komisije ,pa na primer V.Britanija ,,ili se tu guraju vazali da dokazu svoju vernost,,kao poturice kod turcina,,cini mi se da se sprema legalna rasprodaja Srbije i Ustavno pravo priznanja otetog Kosova ,,eto na cemu radi nasa vlada

SuverenaAnonimka

26.10.2018. 18:14

Одкада се то Bенеција пита за наше законе? Јесмо ли суверени или не?

Dejan

26.10.2018. 19:39

@Анти Антифа - Jedan te isti negativni komentar se provlači ovamo sa desne strane . Ko li je to , šta mislite ?

xxdet

26.10.2018. 19:43

Namera Venecijanske komisije, tj. EU nije nikakav napredak Srbije vec izmena delova Ustava koji bi omogucio da se u pravosudni sistem Srbije kao dominantna institucija ubaci Pravosudna akademija koja je inace pod kontrolom EU a koja bi pod svojom kapom preuzela kompletno kadriranje i biranje sudija i na taj nacin otela sudsku vlast dajuci je u ruke pojedinca pod njihovom kontrolom. Na taj nacin bi sistem bio zarazen neizlecivom korupcijom i kontrolom istih onih koji bi da uniste ovu zemlju.

iz glave

26.10.2018. 19:57

znači sve varnice sa tačijem i haradinajem bile deo plana da se zvn bgd upumpa rejting pred izdaju

Obligacije su cudo

26.10.2018. 20:09

A hoce li biti referenduma u vezi preambule ili ce ovi dvotrecinskom vecinom nju izbrisati?

Nikola U.

26.10.2018. 22:27

O kojim amandmanima se radi? O kojim amandmanima je reč? Napišite o KOJIM amandmanima se radi!!!!!