Energetska bezbednost - ključna u međunarodnim odnosima

Tanjug

26. 10. 2018. u 11:40

Енергетска безбедност - кључна у међународним односима

Foto Tanjug

Energetska bezbednost je sve važnije pitanje za svaku zemlju i međunarodne odnose, rečeno je danas u Domu Narodne skupštine na otvaranju dvodnevne međunarodne konfernecije za energetsku bezbednost Evroazije

Energetska bezbednost je sve važnije pitanje za svaku zemlju i međunarodne odnose, rečeno je danas u Domu Narodne skupštine na otvaranju dvodnevne međunarodne konfernecije za energetsku bezbednost Evroazije.

Organizatori su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija 'Enerdžipakt'.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović je rekao da će na tom skupu biti sagledana uloga energetske bezbednosti i da je to ministarstvo prepoznalo njen veliki značaj za ovaj region.

"Pitanje energetske bezbendosti prevalzilazi bilo koji region i tiče se čitavog čovečanstva", naveo je Odalović.

Ukazao je na značaj energetske bezbednosti u međunarodnim odnosima ističući da se u odnosu na nju u svetu kreiraju važne političke i geostrateške odluke.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić je rekao da je energetika oblast koja ključno utiče na razvoj svake države, kao i da prerasta granice i pojedinačne interese država.

Energetika doprinosi saradnji između država i ovom konferencijom želimo da damo doprinos, rekao je Predić.

Predsednik Enerdžipakta Aleksandar Dimitrijević je rekao da je današnji fokus na energetskoj bezbednosti odnosno kako da zaštitimo snabdevanje energije po pristupačnim cenama.

Skup je prilika da se razmene informacije u oblasti energetike, dodao je on.

Dekan Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković rekao je da su neka od pitanja na koja ćemo možda danas dobiti odgovore - da li diplomatija može da stvori nacionalnu energetsku bezbednosti, može li biznis biti ispred političkih interesa i energetske evroazijskog prostora.

Cilj "Foruma za energetsku bezbednost Evroazije" je povezivanje glavnih međunarodnih aktera da kroz konferencije pozicionira energetsku, infrastrukturnu i bezbednosnu saradnju kao pokretača regionalnih i međuregionalnih integracija i čuvara mira i stabilnosti u regionima Evrope, Bliskog istoka, severne Afrike i Azije.

Konferenciju će danas svečano otvoriti ministar rudarstva Aleksandar Antić, a prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvoriće sesiju drugog dana konferencije.

Forum će biti organizovan u tri sesije: pokretanje Evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednosti snabdevanja naftom i gasom biće među najvažnijim prioritetima foruma.

Incijativom regionalnog povezivanja bi trebalo da se uspostavi energetska efikasnost, kako bi se obezbedilo sigurno i efikasno snabdevanje električnom energijom, kao i prekogranična trgovina duž evroazijskog koridora.

Taj koncept predlaže podelu u bezbednosne regione, kako bi svaki region bio pokriven jednim od centara regionalne saradnje.

Evroazijski omladinski savet je sastavni deo međunarodne konferencije, koji će okupiti studente i mlade stručnjake sa raznih univerziteta na evroazijskom prostoru.

Ovo okupljanje ima za cilj da pruži platformu na kojoj mladi mogu razmeniti svoje stavove o rastućim izazovima političkih i ekonomskih integracija na prostoru Evroazije.

Evroazijski omladinski savet ima nameru da podstakne akademske i profesionalne veze među mladima na prostoru Evroazije, promovišući institucionalizaciju ove saradnje i među evroazijskim univerzitetima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ćomi

26.10.2018. 14:37

Pitanje za državnog sekretara Odalovića:koliko ga je koštala izgradnja mini hidrocentrale u opštini Knjaževac?