CENTAR za priznavanje stranih diploma za potrebe zapošljavanja, poznat i kao ENIK/NARIK, počeo je s radom pre tri godine i do sada je izdao 3.202 rešenja o priznavanju diploma iz inostranstva.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, ovaj centar do sada je primio 3.723 zahteva. Kako kažu, još treba obraditi 573 predmeta, među kojima je i 106 diploma na kojima piše Kosovo Republika i 100 diploma stranih javnih isprava iz oblasti prava koje se još ne rade.


PROČITAJTE JOŠ:
"NOVOSTI" SAZNAJU: Suđenja će se snimati, bez hvatanja beležaka

- Vremenski rok ne može da se predvidi, imajući u vidu da posao oko profesionalnog priznavanja zavisi od recenzenata - kažu u Ministarstvu.

Diplome su se, pre osnivanja ovog centra, nostrifikovale na fakultetima, a iskustvo je pokazalo da je sada postupak brži i jeftiniji. Diplomci iz inostranstva tvrde da su na priznavanje diploma, kada se to radilo na Univerzitetu, čekali veoma dugo (neki i po nekoliko godina) i plaćali ga skupo. Dešavalo se i da priznavanje isprava ne može da se završi na državnom fakultetu, ali može na privatnom, za veoma mnogo novca.

Nađa Živković Nikitin završila je studije u Parizu i Londonu, a kada je odlučila da se vrati u Srbiju i tu zaposli, pokrenula je proces priznavanja diploma.

- Nostrifikaciju dokumenata sam počela dok još nije bio uveden novi sistem i dok se to radilo na fakultetima - priča Nađa, za "Novosti". - Tada sam aplicirala za nostrifikaciju diplome osnovnih studija psihologije iz Pariza i dobila rešenje da mi je parcijalno priznata, što je značilo da moram da položim još četiri ispita. Master diplomu uopšte nisam mogla da nostrifikujem, jer takve studije u Srbiji ne postoje. Onda je uveden novi sistem i priznate su mi osnovne studije psihologije iz Pariza i master studije integrativnog savetovanja iz Londona.

Naša sagovornica navodi i da je dokumenta predala u oktobru, a rešenje dobila u martu sledeće godine.

Nađa je platila po 3.500 dinara za obe diplome, što je, kako kaže, smešno u odnosu na 25.000 i 35.000 dinara, koliko je koštala overa na fakultetima.

- To ne uključuje prevode svih dokumenata, diploma i transkripata sa francuskog i engleskog jezika, što je oko 1.000 dinara po stranici - ističe naša sagovornica.

Inače, diplome za nastavak studija i dalje se overavaju na fakultetima.


PROČITAJTE JOŠ:
SRBIJO POMOZI: Dragana bije životnu bitku, operacija u Parizu je jedina šansa (FOTO + VIDEO)

PRIŠTINSKI DOKUMENTI NA ČEKANjU

U ERIK/NARIK centru na nostrifikaciju čeka i 106 diploma na kojima piše Kosovo Republika. Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da centar od osnivanja u oktobru 2015. nije priznao nijednu diplomu izdatu na teritoriji tzv. Republike Kosovo. Navedeno je da su svi podnosioci zahteva informisani o tome da su njihovi zahtevi na čekanju do okončanja Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine o statusu Kosova i priznavanju diploma.