Na putevima u Srbiji ima dovoljno policajaca, ali kontrola treba da bude bolje organizovana i tome će doprineti nova aplikicija za usmeravanje rada, izjavio je danas načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Arsov je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su policijaci na putevima i danju i noću, ali da je neophodno da kontrola bude bolje organizovana.

"Zbog toga smo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja izradili aplikaciju koja će služiti za vremensko i prostorno usmeravanje rada policije", rekao je Arsov.

PROČITAJTE JOŠ: Pijan "pokosio" troje i dobio 11 godina robije

On je objasnio da to znači da od sledeće godine saobraćajna policija neće meriti brzinu na bilo kojoj deonici, već samo na onim deonicama i u onom vremenskom periodu kada su se dešavale saobraćajne nezgodne gde je prekoračenje brzine bilo uzrok.

Slično će važiti i za kontrolu nepropisnog preticanja.

PROČITAJTE JOŠ: NASILNIČKA VOŽNjA: Muškarac (37) zaustavljen sa 4,2 promila alkohola u krvi?

Arsov napominje da se nesreće ne mogu sprečiti samo reperesivnim merama. Kazne za vožnju u alkoholisanjom stanju su veoma visoke, ali i pored toga svakog meseca se dogodi 180 nesreća u kojima su učestvovali vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi.

"Više od 60 nesreća mesečno izazovu vozači sa preko dva promila alkohola u krvi", upozorava Arsov.

Kontrola vožnje u alkoholisanom stanju i vezivanja pojaseva neće biti prostorno ni vremenski ograničena.

Veliki problem i dalje predstavlja i to što vozači razgovaraju mobilnim telefonima u toku vožnji - tokom prvih devet meseci ove godine registrovano je čak 36.000 prekršaja. Broj je porastao u odnosu na 2017. godinu iako su novačna kazne povećane.

Statistika pokazuje da se pojasevi više koriste, ali Arsov napominje da se i dalje dešavaju nesreće u kojima su vozači stradali zato što nisu bili vezani.

Pored toga, policija insistira da se pojasevi vezuju i na zadnjem sedištu.

Kada je reč o izmenama pravila u vezi sa auto-školama, Arsov ističe da kandidati neće osetiti nikakve posledice. Ukoliko škola u koju su upisani bude zatvorena, moći će bez problema da nastave obuku u nekoj drugoj školi