Vrhovnom tužiocu jedan mandat

V. C. S.

20. 10. 2018. u 09:49

Opšteg reizbora sudija neće biti, a novi Ustav donosi razna ograničenja

Врховном тужиоцу један мандат

BUDUĆI vrhovni tužilac koji će, kada budu usvojeni ustavni amandmani, zameniti republičkog javnog tužioca, imaće pravo samo na jedan izbor, rekao je Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Novi vrhovni tužilac biraće se u roku od 90 dana od usvajanja izmenjenog Ustava, a na ovu funkciju, kako saznajemo, moći će da konkuriše i aktuelni republički tužilac Zagorka Dolovac, koja je na funkciji od oktobra 2010, jer je do sada bila republički, a ne vrhovni tužilac.

- Pozdravljamo to što neće biti opšteg reizbora, čega su se sudije plašile. Imamo čvrsta uveravanja Ministarstva pravde da će biti samo institucionalne reforme pravosuđa - rekao je Stefanović na skupu koji se organizovali Udruženje sudija i tužilaca Srbije i Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, o budućnosti pravosuđa.

Za njih je poslednje ustavno rešenje prihvatljivo, a sve zamerke, kažu, moguće je korigovati zakonima. Zato će tražiti da se zakonom omogući opoziv za sudije i tužioce - članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, koji ne zastupaju interese struke.

- Pojedinci nisu zadovoljni zato što je broj sudija i tužilaca i istaknutih pravnika koje bira Skupština u savetima jednak, pet prema pet. Pošto je za donošenje bilo koje odluke potrebno šest glasova, mislimo da je time dostignut dovoljan stepen nezavisnosti - rekli su Stefanović i Ivana Josifović iz Udruženja sudija i tužilaca.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VLADISAV MILOVANOVIC,

16.05.2019. 11:11

Trebao sam da predam pismo za TUZIOCA, ALI NEMOGU DA NADJEM PRAVU ODRESU REPUBICKOG JAVNOG TUZIOCA SRBIJE. Dali namerno se krije za diirektan kontakt sa melom ili se nisam snasao, nneznam.SRECNO