Novi centar za radiohirurgiju u KCS oko 1. novembra

B. RADIVOJEVIĆ

18. 10. 2018. u 10:02

Нови центар за радиохирургију у КЦС око 1. новембра

Iks nož stigao je u KCS

Centar za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju KCS, otvara se u novembru. Vrednost opreme i nove zgrade 6,6 miliona evra. U toku obuka zaposlenih

U KLINIČKOM centru Srbije završena je zgrada Centra za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju, površine 700 metara kvadratnih, u dva nivoa, a kompletna medicinska oprema: iks nož, kompjuter tomograf i skener, instalirana je i podešena. Profesor dr Milika Ašanin, direktor KCS, otkriva za "Novosti" da će Centar biti otvoren oko 1. novembra. U toku je, kaže, finalna obuka medicinskog kadra za korišćenje ovih aparata i dodatne medicinske opreme.

Aparat, koji je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, unapređena verzija sajber noža, tačnije "Edž sistem" za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju, posebno je značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri i prostati. Ovde će dnevno moći da se leči po 30 pacijenata, kojima je do sada jedina mogućnost bila da na ovu terapiju idu u inostranstvo, i to većinom o svom trošku, jer se sa uputom na sajber nož u strane centre moglo samo za tumore glave.

Iks nož omogućava zračenje tumora u celom telu, sa velikom preciznošću od pola milimetra i primenjivaće se kod pacijenata sa malim tumorima, do pet centimetara - i to tumora glave, kičme, grudnog koša, abdomena, jetre, prostate, male karlice.Izgradnju nove zgrade, iks nož i prateću opremu država je platila 6,6 miliona evra.

Pročitajte još - Od jeseni leči i iks-nož

- Centar za iks nož je od izuzetnog značaja za lečenje naših građana, onkoloških pacijenata, jer će sada biti u mogućnosti da se leče besplatno, odnosno o trošku osnovnog zdravstvenog osiguranja, samo uz zdravstvenu knjižicu. Dosad su ovaj tretman mogli obavljati isključivo u inostranstvu, po ceni od 15.000 do 20.000 evra - kaže profesor Ašanin za "Novosti".

Sa najsavremenijim Centrom za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju, uz postojeći Centar za gama nož, KCS kompletira najsavremeniju tehnologiju, kako za dijagnostiku, tako još više za radiohirurgiju i radioterapiju.

Izgrađen je novi objekat za radioterapiju i hirurgiju

- Zaista smo ponosni što smo u KCS dobili jedan savremen onkološki centar, izgrađen i opremljen po najvišim medicinskim standardima - kaže profesor Ašanin. - Ali, mi uvek razmišljamo o daljim planovima, pa i u pogledu nabavke drugih savremenih dijagnostičko-terapijskih aparata i sistema.

Profesor Ašanin smatra da je u medicini veoma važno "stajati čvrsto na zemlji", svestan da savremeni aparati i oprema ništa neće vredeti ako nemamo dobre i kvalitetne lekare i medicinske sestre i tehničare.

Pročitajte još - Gama nož kao spas

- I u tome zaista imamo veliku podršku Ministarstva zdravlja - kaže Ašanin. - Konkretno, u ovoj godini smo do 15. novembra zaposlili 95 lekara i 290 medicinskih sestara i tehničara. U prošloj, ukupno 515 zdravstvenih radnika je zaposleno. Konkursima uvek popunjavamo one stručne profile koji su nam najpotrebniji, za anesteziologiju, radiologiju, a u okviru akcije Ministarstva zdravlja u KCS su se zaposlila 23 najbolja diplomca medicinskih fakulteta u Srbiji. To znači da je gotovo 1.000 zdravstvenih radnika dobilo posao u našoj ustanovi od 2017. godine.

Prof. dr Milika Ašanin

REKONSTRUKCIJA

U KCS su počeli i radovi na rekonstrukciji, na koju se čekalo gotovo četiri decenije. Direktor Ašanin kaže da će se raditi u dve faze, da bi sve službe Poliklinike mogle da rade normalno.

- U prvoj fazi radova, koja je već u toku, biće izgrađeno novih 86.000 kvadrata prostora, a KCS će dobiti kompletno nov Urgentni centar, imidžing i dijagnostiku, više od 20 operacionih sala i 500 novih bolesničkih kreveta, novi nuklearni centar, proširenu laboratoriju... U okviru druge faze je planirana izgradnja nove kule od 26.000 kvadrata.Očekujemo da već za tri godine dobijemo nov KCS, u skladu sa najvišim svetskim standardima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Draga

18.10.2018. 12:03

Ova država bi trebala da radi mnogo više na preventivi, pa ne bismo morali ovolike bolnice da pravimo i da se time hvalimo.