IZRADA GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Koja prava dobijaju gej osobe

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

15. 10. 2018. u 20:02

Pisci građanskog zakonika privode posao kraju, ali ga neće okončati do kraja ove godine. Još nije odlučeno ostaju li surogat-materinstvo i crkveni brak

ИЗРАДА ГРАЂАНСКОГ ЗАКОНИКА: Која права добијају геј особе

DA li će Srbija dobiti istopolne zajednice, surogat-materinstvo, zabranu fizičkog kažnjavanja dece, alimentacioni fond za one čiji neodgovorni roditelji ne učestvuju u njihovom izdržavanju ili pak crkveni brak bez obaveze sklapanja građanskog, znaće se u decembru. Tada će, kako "Novosti" saznaju, Komisija za izradu Građanskog zakonika (GZ) početi da čisti alternativne članove iz dela koji se odnosi na porodične odnose, i koji je izazvao najveću pažnju javnosti.

Uprkos najavama da bi prednacrt Građanskog zakonika mogao da bude gotov do kraja godine, rok je pomeren, potvrđeno nam je u Komisiji za GZ. Posle okončanja javne rasprave, tokom koje su stigla pismena mišljenja, predlozi i komentari od 150 pojedinaca i institucija, Komisija je do sada uspela da pređe 1.600 članova, iščisti ih od alternativnih rešenja i sumira pristigle sugestije. U pitanju su članovi vezani za opšti deo i obligacione odnose, koji su ujedno izazvali najviše pažnje stručne javnosti i na koje je stiglo najviše primedaba. U fokusu su naročito bili novi ugovori koje predviđa GZ, poput franšizinga ili faktoringa.

U novembru Komisija će čistiti od alternativnih rešenja deo koji se odnosi na stvarno pravo, a u decembru deo o porodičnim odnosima - sveukupno 1.000 članova. Mada su pojedine odredbe vezane za porodične odnose mesecima punile naslovne strane novina, Komisiji je stiglo malo komentara i predloga na ovu temu.

Kako sada stvari stoje, u Građanskom zakoniku ostaće član koji se odnosi na zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer on nije ni imao alternativu. Ali mogućnosti surogat-materinstva ili osnivanja istopolnih zajednica date su kao alternativni članovi, pa će se o njima tek raspravljati. Istopolne zajednice, kako su više puta isticali pisci GZ, nisu isto što i istopolni brakovi. One bi, praktično, omogućavale partnerima istog pola koji žive u vanbračnoj zajednici da naslede zajedničku imovinu posle smrti jednog od njih, da imaju njegovo zdravstveno osiguranje ukoliko ne rade, ili da ga posete u bolnici ako su posete dozvoljene samo članovima porodice...

OBLIGACIJE RAĐENE 16 GODINA KOLIKO je obiman rad na GZ, vidi se iz činjenice da je aktuelni Zakon o obligacijama rađen punih 16 godina i zato, kako kažu u Komisiji, opstojava decenijama. A obligacioni odnosi samo su deo GZ. Osim njega, Zakonik čine i opšti deo, porodični odnosi, nasleđivanje i stvarno-pravni odnosi.

Nevladin sektor je, inače, još 2010. pripremio tekst zakona o istopolnim zajednicama, koji nikada nije razmatran, a njihovo osnivanje traženo je na nekoliko poslednjih parada ponosa.

Pisci GZ razmišljaju da iz dela o porodičnim odnosima izbrišu odredbe koje se odnose na načine ostvarivanja pojedinih instituta, kao što su npr. usvajanje ili hraniteljstvo. Postoji stotinak takvih odredaba, čije bi "skidanje" rasteretilo GZ, a one bi ostale u Zakonu o vanparničnom postupku.

Interesovanje javnosti izazvali su i članovi o uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima u porodičnim sporovima, uvođenju prava na eutanaziju, profesionalnoj odgovornosti lekara ili medicinskog osoblja... Da li će se ovi članovi naći u GZ, znaće se već u januaru, kada bi trebalo da počne konačna redakcija teksta.

Rad na GZ traje 12 godina, a Komisija je do sada održala 120 sastanaka. Sastaje se svake nedelje, a zadatak joj je da pređe više od 550 alternativnih rešenja i odluči, u skladu sa onim što se čulo na raspravi, ostaju li u tekstu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

MATRIKS

15.10.2018. 21:00

Gej osobe imaju sva prava prema pozitivnim zakonskim propisima.Menjati zakon,..zasto ? Nista im nije zabranjeno i nisu diskriminisani, ako hoce decu neka sacekaju kada masina umesto coveka i zene pocne da proizvodi decu, pa ako hoce neka poruce par komada, zna se kako deca dolaze na svet. Bracni parovi bez dece imaju stotine prepreka do usvajanja ,ako imaju srece a sa druge strane hocemo da izvozimo decu u EU.Gej populacija je izmanipulisana i koriste ih za licnu promociju i bogacenje.

MATRIKS 2

16.10.2018. 05:50

@MATRIKS - Gradjanski zakon ne moze favvorizovati pojedince ili grupe suprotno prirodnom zakonimai od nastanka sveta do danas. Prirodno uspostavljeni poredak je jedino ispravan i samo treba da ga sledimo, svaka anomalija na silu uvedena nam se obila o glavu i unazadila covecanstvo .Dugorocno, majka priroda ispravlja sve greske...

Сараџогла

15.10.2018. 21:01

Нека ступају у брак са правом наследства.Да не трпе физичко и психичко малтретирање.Али,да никоме не падне на памет да им се омогући усвајање деце?Макар то дете да живи у луксузу.Можете да замислите како ће то усвојено дете пролазити у школи када другари сазнају у којим условима живе.Да имају простор за своје окупљање јер кретањем кроз град иритирају народ због забране кретања.Још нешто ... Не дај боже да крену са голотињом како то раде по свету?Мислим да би то разбеснело народ и ето невоље.

Марсовац

16.10.2018. 00:53

Пише ћирилицом „ франшизинг и факторинг " али ја ништа не разумем .

Milan

16.10.2018. 07:37

Da je srece imali bi nacionalni zakonik i bili nacionalna drzava, sa gradjanstinom samo propadamo i Srbi imaju sve manje prava..

Гаги

16.10.2018. 11:04

Подетићу да засада ни ванбрачни (различитополни) не могу да наслеђују. Подсетићу да породичну пензију не могу да добију ванбрачни (различитополни)..А Устав гле чуда гарантује свима та права..Хајде стручњаци устав у руке па да онда закоником разрада само услова под којима се право гарантовано Уставом остварује..Овако разведени партнер може много више ако задоволји одређене услове у ако је само један дан у браку, али ванбрачни ништа, с тим да вабрачна деца имају иста права као брачна.