PROJEKAT NISTE SAMI: Potražite pomoć i kad vas nešto tišti

V. N.

četvrtak, 11. 10. 2018. u 15:47

ПРОЈЕКАТ НИСТЕ САМИ: Потражите помоћ и кад вас нешто тишти

Foto Tanjug

Predsednica parlamenta Maja Gojković povodom početka projekta "Niste sami". Obratite se stručnjacima za mentalno zdravlje

PITANjE mentalnog zdravlja mladih zaslužuje veliku pažnju i brigu čitavog društva, jer se radi o populaciji koja predstavlja budućnost naše zemlje. Zato je važno da se razgovara, a ne da se okreće glava, posebno imajući u vidu da rizici i problemi koji mogu dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja postaju sve brojniji u uslovima savremenog načina življenja.

Ovo je u četvrtak predsednica parlamenta Maja Gojković poručila otvarajući konferenciju u Domu Narodne skupštine povodom početka projekta "Niste sami". Ova kampanja za cilj ima prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: Dejanović: Alarmantno je što toliko mladih želi da ode

Predsednica Skupštine je napomenula da se zbog tih predrasuda posebno mlada populacija i njihove porodice teško odlučuju da potraže stručnu pomoć, čak i onda kada su svesni ili barem naslućuju da imaju problem. Sa druge strane, kako je ukazala, i kada podele problem koji imaju, suočavaju se sa stigmom okoline, što ih neretko gura na margine društva i produbljuje osećaj nerešivosti unutrašnjih problema.

- Svi idemo kod doktora kad nas nešto zaboli, međutim važno je da postanemo podjednako spremni da potražimo stručnu pomoć i kada su u pitanju mentalni problemi. Važno je da se mladi ohrabre da potraže stručnu pomoć kada se suoče sa osećajem da u sebi imaju problem koji ih tišti. Sa druge strane, moramo biti svesni da, u strahu od negativne reakcije okoline, kod mladih često prevlada osećaj nelagode i sramote koja postaje nesavladiva barijera da tu pomoć potraže. I zato kao društvo moramo hitno da se sa ovim suočimo i počnemo da menjamo ovaj način razmišljanja - rekla je Gojkovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: SVE VIŠE GRADOVA U SRBIJI TRAŽI RADNIKE: Gde i kako do posla bez muke i čekanja

Na predstavljanju projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine i u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom za socijalna pitanja, govorili su ministri Zoran Đorđević i Slavica Đukić Dejanović, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam i predstavnica Unicefa Severine Leonardi.

NIJE SRAMOTA

NEOPHODNO je da se mladima pošalje poruka da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničeg sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem, te da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk - rekla je Maja Gojković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zorano

11.10.2018. 21:01

Prestani da vrsis bioloske eksperimente nad nama Srbima, sta smo ti ucinili? To sto ti radis ni Hitler nam nije radio. Prestani molimo te.