PROJEKAT NISTE SAMI: Potražite pomoć i kad vas nešto tišti

V. N.

11. 10. 2018. u 15:47

Predsednica parlamenta Maja Gojković povodom početka projekta "Niste sami". Obratite se stručnjacima za mentalno zdravlje

ПРОЈЕКАТ НИСТЕ САМИ: Потражите помоћ и кад вас нешто тишти

Foto Tanjug

PITANJE mentalnog zdravlja mladih zaslužuje veliku pažnju i brigu čitavog društva, jer se radi o populaciji koja predstavlja budućnost naše zemlje. Zato je važno da se razgovara, a ne da se okreće glava, posebno imajući u vidu da rizici i problemi koji mogu dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja postaju sve brojniji u uslovima savremenog načina življenja.

Ovo je u četvrtak predsednica parlamenta Maja Gojković poručila otvarajući konferenciju u Domu Narodne skupštine povodom početka projekta "Niste sami". Ova kampanja za cilj ima prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

Predsednica Skupštine je napomenula da se zbog tih predrasuda posebno mlada populacija i njihove porodice teško odlučuju da potraže stručnu pomoć, čak i onda kada su svesni ili barem naslućuju da imaju problem. Sa druge strane, kako je ukazala, i kada podele problem koji imaju, suočavaju se sa stigmom okoline, što ih neretko gura na margine društva i produbljuje osećaj nerešivosti unutrašnjih problema.

- Svi idemo kod doktora kad nas nešto zaboli, međutim važno je da postanemo podjednako spremni da potražimo stručnu pomoć i kada su u pitanju mentalni problemi. Važno je da se mladi ohrabre da potraže stručnu pomoć kada se suoče sa osećajem da u sebi imaju problem koji ih tišti. Sa druge strane, moramo biti svesni da, u strahu od negativne reakcije okoline, kod mladih često prevlada osećaj nelagode i sramote koja postaje nesavladiva barijera da tu pomoć potraže. I zato kao društvo moramo hitno da se sa ovim suočimo i počnemo da menjamo ovaj način razmišljanja - rekla je Gojkovićeva.

Na predstavljanju projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine i u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom za socijalna pitanja, govorili su ministri Zoran Đorđević i Slavica Đukić Dejanović, ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam i predstavnica Unicefa Severine Leonardi.

NIJE SRAMOTA

NEOPHODNO je da se mladima pošalje poruka da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničeg sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem, te da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk - rekla je Maja Gojković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zorano

11.10.2018. 21:01

Prestani da vrsis bioloske eksperimente nad nama Srbima, sta smo ti ucinili? To sto ti radis ni Hitler nam nije radio. Prestani molimo te.