NAJVEĆA bezbednosna opasnost dolazi sa Kosova i Metohije, jer događaji u južnoj pokrajini utiču na ostale delove zemlje. U kopnenoj zoni nije bilo terorističkih napada, ali je situacija na KiM teška i opterećena stalnim napadima na srpsko stanovništvo.

Ovo je suština izveštaja o bezbednosnoj situaciji tokom prošle i dela ove godine koji je, uz dokument o rezultatima MUP, u sredu na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove, predstavio ministar policije Nebojša Stefanović.

Govoreći u ubistvu Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, naveo je da Srbija insistira da se zločin rasvetli, ali da "pored velikog broja urgencija, Kfor i KPS ne žele da razmene podatke sa našim tužilaštvom".

- Odlučeno je da paralelno vodimo istragu, jer nemamo mogućnost da u punom obimu učestvujemo u istrazi južne pokrajine. Nudili smo da budemo deo istražnih timova. Očigledno smo jedini zainteresovani da dođemo do istine - rekao je Stefanović i dodao da je razočaran u postupanje Euleksa koji je učestvovao u istragama za mnogo manja dela.

Demokrata Balša Božović pitao je zašto nema reakcije vlasti na izjavu jednog od načelnika BIA, Marka Parezanovića, da su "najveća opasnost po bezbednost predstavnici opozicije, novinari, predstavnici NVO i sindikata koji su pod uticajem stranog faktora".

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović i Henzler razgovarali o saradnji srpske i nemačke policije (FOTO)

Ministar je odgovorio da predstavnik BIA nije hteo da optuži opoziciju kao veliku pretnju, nego da ukaže na mešanje stranog faktora.

- Razgovaraću sa direktorom agencije Bratislavom Gašićem o ovim navodima. Parezanovića, koji je bio funkcioner BIA i za vreme bivše vlasti, ne treba satanizovati. Vidim svakodnevne pozive na mržnju na račun predsednika Aleksandra Vučića. Nazivaju ga izdajnikom. Možda ovo neko tumači kao poziv da ih na ulici pogodi kamenom u glavu - rekao je Stefanović.

Dodao je da se "za vlasti naprednjaka nije desilo nijedno političko niti ubistvo novinara, a za vreme prethodne jeste - Ranka Panića odnosno Milana Pantića".