Trivan: Stvaraju se uslovi za konkursanje kod IPARD fondova

Tanjug

03. 10. 2018. u 18:33

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda

Триван: Стварају се услови за конкурсање код ИПАРД фондова

Foto Tanjug

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zastite zivotne sredine.

Trivan je obrazlažući zakon u parlamentu rekao da je smisao izmena u tome da bi individualnim gazdinstvima i fizickim licima moglo da se pomogne da ispune sve sto je potrebno da bi mogli da participiraju i traze sredstva iz ovog fonda.

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, Trivan je rekao da je njegovo usvajanje važno zbog biodiverziteta koji Srbija poseduje.

Od ukupnog broja migratornih vrsta ptica vodenih stanista (255) koje se nalaze na listi AEWA sporazuma, u Srbiji se gnezdi, zimuje ili migrira preko njene teritorije 125 vrsta.

Od toga je, prema Pravilniku o proglasenju i zastiti strogo zasti i zasti divljih vrsta biljaka, zivotinja i gljiva, cak 105 vrsta ptica na listi strogo zasti vrsta, a 14 je na listi zasti.

"Zbog toga je za Republiku Srbiju, kao gnezdilisnu teritoriju, migratorni koridor i zimovaliste za ptice vodenih stanista, od velikog interesa da potpise Sporazum", rekao je Trivan.

On je govoreSporazumu o ocuvanju populacija slepih miseva u Evropi rekao, da u Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno vazna za ravnotezu u prirodi.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti zastite zivotne sredine i ocuvanja prirode za koji je Trivan kazao, da je od velikog znacaja i da ima mnogo ekoloskih polja u okviru kojih se moze razviti dobra saradnja dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Toza

04.10.2018. 12:28

Novinari, prestanite da izvestavate o ovakvim prevarama, bljuvotinama i magli. IPARD fondovi su teska prevara. Obican gradjanin ili privrednik mora da prodje 300 muka, formalnih ali i onih nezvanicnih, da udje u konkurenciju za ovaj nakaradni kreditni program. Sve i da uspe da ispuni uslove, ovaj fond, izmedju ostalog, sluzi da bi Evropska unija prodavala svoje masine i naplacivala odrzavanje istih. Narode, ne lozi se na ove prevare kolonijalne uprave i EU okupatora!