Irinej miri zavađene crkve

R. Dr.

30. 09. 2018. u 21:46

Иринеј мири завађене цркве
Srpski i vaseljenski patrijarh zajedno danas služili liturgiju na Zejtinliku. Vartolomeju preneo stav i poruke iz Moskve

PATRIJARH srpski Irinej i vaseljenski patrijarh Vartolomej služili su danas u Solunu svetu arhijerejsku liturgiju i parastos vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu. Dva crkvena poglavara prisustvovala su i svečanoj akademiji koja je povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta danas održana u Solunu.

Patrijarsi Vartolomej i Irinej, uz prisustvo velikog broja vernika, služila su parastos u solunskoj crkvi Svetog Pantelejmona, a potom su položili vence na vojničkom groblju Zejtinlik.

Zajedničko služenje liturgije dvojice crkvenih velikodostojnika dolazi u trenutku kada se pravoslavni svet opasno približio tački dubokog raskola zbog tzv. ukrajinskog pitanja. Srpska pravoslavna crkva, uprkos poštovanju stava Moskovske patrijaršije, svoje odnose sa Crkvom iz Carigrada nije spustila na niži nivo.

PROČITAJTE I: Irinej: Autokefaliju traže raskolnici, a ne Ukrajinska Pravoslavna crkva

Ovo pitanje bila je jedna i od tema jučerašnjeg sastanka u Solunu dvojice crkvenih poglavara. Srpski patrijarh krenuo je u specifičnu diplomatsku misiju tokom koje će pokušati da približi stavove Moskve i Carigrada i zaustavi dalje podele.

Patrijarh Irinej neguje odlične odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ali i sa Vaseljenskom patrijaršijom - navode u sedištu SPC.

- On daje sve od sebe da se put raskola zbog najavljene autokefalije ukrajinske crkve zaustavi, a dve ugledne patrijaršije vrate dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja. Obe strane pripremile su jaku argumentaciju svojih stavova i bilo kakvo otopljavanje njihovih međusobnih odnosa biće dug i složen proces.

U vrhu SPC nezvanično navode da je poglavar SPC carigradskom patrijarhu preneo stav Moskovske patrijaršije, koji je prošle nedelje u Beograd doneo ruski mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, koji je zadužen za spoljne poslove ruske crkve. U narednim mesecima može da se očekuje i neka vrsta Irinejove "šatl diplomatije" između Moskve i Carigrada, u cilju smanjivanja tenzija između dva najsnažnija centra svetskog pravoslavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pravoslavlje nase

01.10.2018. 02:45

Da li je bilo Jektenije za oglasene ?!...grci su to izbacili...u NY-ku....!!!

Глас разума

01.10.2018. 14:33

Да се ја питам, у Саброној цркви би се већ данас одржала ли

Марсовац

01.10.2018. 16:08

Слава Богу , велики задатак за СПЦ патријарха и верни народ . Често се питамо да ли смо баш морали , па да ли је могло без нас ...Мора . Историја се понавља и учи нас да смо , из неког разлога , другачији , посебни и да имамо задатак .