Evropska unijia (EU) insistira na reformi javne uprave u pregovorima o pridruživanju kako bi građani mogli da učestvuju u donošenju odluka na svim nivoima, izjavila je danas Mirjam Feran iz Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Feran je navela da je EU i ranije insistirala na reformi državne uprave, ali da je poslednjih godina uočena važnost primene preuzetog evropskog zakonodavstva na lokalnom nivou, kao i koliko je prepreka u tom procesu.

''Možete da donesete savršene zakone, ali da građani od njih nemaju koristi. Zato je važan uticaj civilnog sektora na donošenje odluka, kao i da građani imaju priliku da primoraju vladu na odgovornost'', kazala je Feran na otvaranju konferencije ''Građani na prvom mestu: Zahtevi civilnog društva za bolju upravu na Zapadnom Balkanu'' koja se održava danas i sutra u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: Ružić: Građani oko 500.000 puta nisu morali na šalter

Ona je naglasila da pristupanje EU treba da bude odluka i izbor celokupnog društva, a ne samo vlada zemalja kandidata zbog čega je, kaže, reforma javne uprave jedan od preduslova za članstvo u EU.

Dvodnevna konferencija koju organizuje Centar za evropske politike (CEP) predstavlja završnicu regionalnog projekta WeBER koji je u protekle tri godine realizovala mreža istraživačkih organizacija Zapadnog Balkana TEN.

PROČITAJTE JOŠ: Ružić: Savremene tehnologije i u oblasti matičnih knjiga

Programska direktorka CEP-a Milena Lazarević rekla je da je najveći izazov za organizacije civilnog društva da ih ''čuju donosioci odluka''.

''Što se više uključujemo u reformu javne uprave, vlade u regionu počinju da shvataju da im nismo pretnja, već da možemo da budemo partneri, kao i da im naše kritike mogu biti od pomoći'', rekla je Lazarević.

Ona je navela da je projekat WeBER nastao sa ciljem da pomogne građanima da bolje izraze potrebe za modernom i efikasnom javnom upravom kroz aktivnije učešće, praćenje i insistiranje na ispunjavanju donetih politika i kreiranje novih uz učešće civilnog društva.

Na otvaranju konferencije govorili su i predsednik Upravnog odbora CEP-a Srđan Majstorović i bivši ministar javne uprave u Sloveniji Gregor Virant.

Tokom dvodnevne konferencije biće predstavljen Regionalni izveštaj o monitoringu proseca reforme javne uprave (RJU), a na posebnom penelu fokus će biti na praćenju RJU od strane lokalnih organizacija civilnog društva, uključujući gradove i opštine koji će predstaviti najuspešnije lokalne projekte.

Platforma WeBER okuplja 33 organizacije civilnog društva iz šest zemalja regiona, a projekat ''Unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za praćenje procesa reforme javne uprave - WeBER'' finansirali su EU i ambasada Holandije.