Smenjeno šestoro direktora zbog nasilja u školama, u Smederevu odleteo čitav Školski odbor

V.N.

22. 09. 2018. u 20:44

Ministar Šarčević otvorio u Čačku novi dom učenika vredan blizu dva miliona evra. Čelnici škola nisu postupali po utvrđenom protokolu za vršnjačko nasilje

Смењено шесторо директора због насиља у школама, у Смедереву одлетео читав Школски одбор

Ministar Mladen Šarčević na otvaranju učeničkog doma / Foto Tanjug

OKO 85 odsto dece u Srbiji pohađa srednju školu, ali još postoje populacije koje treba uključiti u srednjoškolsko obrazovanje. Zato se zalažem za uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja u našoj zemlji, rekao je novinarima danas Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što je u Čačku otvorio novi Dom učenika, čija izgradnja je koštala oko dva miliona evra.

Šarčević je takođe istakao da se Ministarstvo ozbiljno bavi problematikom vršnjačkog nasilja i da je do sada šestoro direktora smenjeno zbog nepostupanja po protokolu, a poslednji primer je predškolska ustanova u Smederevu, gde je "odleteo" čitav Školski odbor. Uvedeni su SOS telefoni u Ministarstvu, kažnjavanje roditelja zbog neopravdanih izostanaka učenika i zapošljavaju se novi psiholozi i pedagozi.

Kako je napomenuo, rešeni su najnoviji problemi vršnjačkog nasilja u školama u Zemunu i u Kraljevu, a, po njegovom mišljenju, morala bi da postoji bolja saradnja škole sa porodicama i centrima za socijalni rad.

- U rešavanje problema negde moraju da se uključe i zdravstvene ustanove, jer kada je dete u velikoj meri sklono nasilju, onda moraju da se uključe i psihijatri - istakao je Šarčević.

U NOVEMBRU FOND ZA NAUKU ŠARČEVIĆ je obišao i Institut za voćarstvo Čačak, gde je razgovarano o postignutim rezultatima naučnih timova instituta, kao i o planovima za naredni period. - Cilj nam je da u novembru promovišemo novi Zakon o fondu za nauku. On predviđa da se privreda, Ministarstvo prosvete i druga ministarstva uključe sa mnogo većim sredstvima - rekao je Šarčević.

Na pitanje o produžavanju roka za "stare" akademce, ministar je naglasio da nema ništa protiv ukoliko neko studira 20 ili 30 godina, ali da tu postoje tehnički problemi.

- Ne može da se studira po istom nastavnom planu i programu, jer ne postoji više taj predmet. Ovo je sad neki zadnji trzaj, da je to još izvodljivo. Ali, tu postoji i problem socijalne prirode, ti ljudi moraju da pređu na bolonjski model, da polažu diferencijalne ispite i da plate to dodatno - objasnio je Šarčević.

On je ocenio da je glavni problem kod visokog obrazovanja to što je finansiranje rešeno uredbama i što "u centru priče nije student", pa se zato danas naplaćuje "sve i svašta".

- Ne zameram to fakultetima, jer država u jednom trenutku nije imala sredstva da fakultetima nadoknadi sve troškove, nego je prepuštala da oni naplaćuju i sada nemate uvid - rekao je ministar prosvete.

Izgradnja novog objekta Doma učenika srednjih škola Čačak finansirana je sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope, a za ovu godinu raspisan je konkurs najpre za 200, a potom za još 13 učenika zbog velikog interesovanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Бошко

22.09.2018. 21:28

Насиље ће престати када директори школа буду обвљали своју дужност и престану да заташкавају насиље и чак оптужују родитеље и оне над којима се врши насиље.