Manje nesreća na putevima

J. D.

petak, 21. 09. 2018. u 22:21

Мање несрећа на путевима

Jasmina Milošević direktorka agencije Foto Petar Milošević

Agencija za bezbednost saobraćaja u petak predstavila rezultate kampanje "Vozi odmoran". Značajno je smanjen broj stradalih biciklista

AGENCIJA za bezbednost saobraćaja predstavila je u petak rezultate letnje kampanje "Vozi odmoran" koja je bila namenjena smanjenju broja nesreća učesnika u saobraćaju, a koja je sprovedena u prethodna tri meseca. Prema podacima Agencije, broj nesreća u 2018. godini je manji za četiri odsto, dok je broj poginulih umanjen za osam odsto. Značajno je smanjen i broj stradalih biciklista na 17 odsto, ali i vozača traktora na 21 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Pročitajte još - Vozi odmoran i spasi živote

- Jun, jul i avgust su meseci kada je pojačan intenzitet saobraćaja, pa samim tim i broj saobraćajnih nezgoda - rekla je Jasmina Milošević, direktorka Agencije. - Gotovo trećina svih nezgoda desi se upravo tokom leta. Rezultati velike letnje kampanje "Vozi odmoran" su takvi da imamo smanjenje u broju saobraćajnih nezgoda za 4 odsto, broj poginulih u odnosu na prošlu godinu manji je za 8 procenata, dok je 14 odsto manje povređenih, što u brojkama iznosi oko 900 ljudi manje koji su iz nezgoda izašli sa nekom od povreda.

Ona je navela da dok god postoji ijedna žrtva u saobraćajnim udesima Agencija ne može biti potpuno zadovoljna podacima.

- Međutim, ako imamo trend smanjenja u svim navedenim aspektima, onda imamo pravo da izrazimo zadovoljstvo i sebi zadamo još jedan cilj, a to je da se ovaj trend zadrži nadalje - naglasila je Miloševieva.

Treću godinu zaredom ova kampanja budi veliko interesovanje među učesnicima u saobraćaju, jer je namenjena putnicima na dugim putovanjima kao i tranzitnim putnicima kroz Srbiju.