SLOVENAČKA Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) naložila je "Junajted grupi", vlasniku najvećeg kablovskog operatera u Sloveniji, "Telemaha", da proda 13 sportskih programa iz svog segmenta Sport klub, zbog povrede pravila konkurencije, prenela je sinoć agencija Tanjug.

Kako prenosi portal siol.net, "Junajted grupa", koja je u Srbiji vlasnik kablovskog operatera SBB i televizije N1, mora da pripremi sve u vezi s prodajom 13 kanala u Sloveniji u roku od 90 dana, i treba da realizuje prodaju kanala za šest meseci, uz mogućnost produženja tog roka. Dok se prodaja ne završi, kako je objavio Tanjug, "Junajted grupa" mora redovno da izveštava o toku postupka AVK. Pored toga "Junajted grupi" je zabranjeno da vrši prenose sportskih kanala u naredne tri godine, izuzev onih koji emituju borilačke veštine.

PROČITAJTE JOŠ - Kome smeta snažan "Telekom Srbija"?

Na ovu odluku se čekalo pet godina, odnosno od trenutka kada je AVK pokrenuo inicijalni postupak, nakon što su pretplatnici televizije Siol ostali bez sportskih kanala jer je "Adrija medija", u vlasništvu "Junajted grupe", tražila od "Telekoma Slovenije", vlasnika Siola, da im za kanale plaća znatno višu cenu nego "Telemah".

"Junajted grupa" žalila se na presudu navodeći da je odluka AVK - izrazito diskriminatorska i loša za sve ljubitelje sporta u Sloveniji.

Zanimljivo je da je televizija N1 pre nekoliko dana žestoko napala "Telekom Srbija" zbog njegove još pre dva meseca zvanično najavljene namere da kupi nekoliko manjih operatera kablovske televizije u Srbiji, kako bi povećao svoj tržišni udeo. Nelogičnost u ovom ataku je bila što je "Telekom" upola manje zastupljen na tržištu kablovske televizije, jer SBB drži čak 54 odsto ukupnog udela u ovom biznisu. Da li je nervoza zbog ishoda u Sloveniji nagnala ovu kompaniju da oštro nastupi u Srbiji, to je u ovom trenutku teško utvrditi, ali očigledno je da u "Junajted grupi" vlada nervoza.

PROČITAJTE JOŠ - Predrag Ćulibrk: "Telekom" kupuje kablovske operatere

Kako bilo, u presudi se kaže da "Junajted" mora da proda kanale SK 1, SK 2, SK 3, SK 4, SK 5, SK 6, SK 1 HD, SK 2 HD, SK 3 HD, HD SK, SK Golf, SK Golf HD i Lov i ribolov.


"ČEŠLjANjE" U SRBIJI

KOMISIJA za zaštitu konkurencije Srbije vodi postupak protiv SBB zbog povećanja cene usluga jednog manjeg operatera kojeg su kupili u Srbiji. Oni su to, kako tvrde u srpskoj antimonopolskoj komisiji, bili dužni da urade. Iako je SBB odgovorio iz kojih razloga su podigli cene, Komisija je te razloge ocenila kao neadekvatne. Ispituje se da li imaju dominantnu poziciju na tržištu. U Beogradu imaju monopol sa 54 odsto učešća, ali im na ruku ide što u ostatku Srbije nemaju isti uticaj.