SPOMENIK RUSKIM I SRPSKIM VOJNICIMA NA METI VANDALA: Ukrali bronzanog Svetog Đorđa

S. B. M.

ponedeljak, 17. 09. 2018. u 20:27

СПОМЕНИК РУСКИМ И СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА НА МЕТИ ВАНДАЛА: Украли бронзаног Светог Ђорђа

Spomenik pre vandalskog čina

Lopovi su iz unutrašnjosti granitnog krsta odvalili skulpturu

SPOMEN-OBELEŽJE ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, koje je svečano otkriveno 2014. godine na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, oskrnavili su vandali. Minulog vikenda, nepoznati počinioci odneli su bronzanu bistu Svetog Đorđa, koja je krasila spomenik. Lopovi su iz unutrašnjosti granitnog krsta visokog 2,7 metara odvalili i odneli skulpturu Svetog Đorđa Pobedonosca, pokrovitelja ruske i srpske vojske, izvajanu u bronzi, kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Da bronzana figura nedostaje, prvi su primetili čuvari beogradske tvrđave, koji danonoćno obilaze park i spomenike u njemu.

- Čim su čuvari primetili da figura nedostaje, obavestili su upravu, a mi smo pozvali policiju - ističu u JP "Beogradska tvrđava", koje je zaduženo za upravljanje ovim utvrđenjem. - Moguće je da je figura odneta i dan-dva ranije. Policija je obavila uviđaj, videćemo kakvi će biti rezultati. Ovo je velika krađa, možda najveća posle krađe figura golubova sa fontane "Buđenje" 2015.

Pročitajte još - "ŽELEZNICE" ĆUTE O KRAĐI: Lokomotivu koju nema svet "isekla" nebriga društva

Ovaj spomenik podignut povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata bio je donacija dve ruske društvene organizacije - "Centra nacionalne slave" i Fonda "Andrej Prvozvani", gradu Beogradu. Postavljen je 2014. godine, kada ga je osveštao patrijarh srpski Irinej uz sasluženje predstavnika patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, njegovog preosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Preprodavci sekundarnih sirovina oskrnavili su i ovaj monument izvajan u večnu slavu srpskim i ruskim herojima, a posetioci Kalemegdana ostali su u neverici u ponedeljak kada su shvatili da figure svetitelja nema. Nemo su posmatrali udubljenje u spomen-obeležju, za koje je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika.

Oskrnavljeni spomenik na Kalemegdanu, Foto V. Danilov

Kalemegdanska tvrđava prostire se na 52 hektara, a čuva je nešto više od 50 radnika obezbeđenja u tri smene. Ipak, toliki prostor ne mogu da kontrolišu, kao ni mnogobrojne spomenike i biste postavljene širom parka.

ODNELI LOKOMOTIVU STARU 154 GODINE

Nedavno je iz depoa Železničkog muzeja ukradena lokomotiva neprocenjive vrednosti, stara 154 godine, starija od "Železnica Srbije". Unikatno šinsko vozilo iz muzejske kolekcije ukradeno je sa još nekoliko eksponata iz zgrade koja se nalazi ispod mosta Gazela u centru prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Milko

17.09.2018. 20:52

Ako su obilazili spomenik "danonoćno" kako je moguće da je možda ukraden dan-dva ranije?

sasa

18.09.2018. 07:07

Ovi sto su ukrali na robiju, ali ako neko otkupi spomenik da ga pretopi, njega treba javno vesati na trgu - a taj verovatno nije rom, dragi moji rasisticki sunarodnici

европски ЗВЕЗДАШ

18.09.2018. 07:47

Могуће је да су га однели ради "рестаурације". . .

Posmatrač iz Nemačke

18.09.2018. 08:14

Kakva vlast- takav i narod.Niko iz vlade se ne usuđuje da insistira na donošenju zakona o poreklu imovine, što odavno zahteva EU.Osim priča o pljačkašima i korumpirnim ljudima iz predhodnih vlasti, ona čak ni ne pokušava da policiju usmeri u otkrivanje krivičnih dela pljačke i krađe.Koliko se političara iz vasti korupcijom enormno obogatilo? Policija ne istražuje jer neko uvek "koči . A narod, pogotovo Romi, misle kada mogu da pljačkaju oni sa vrha, možemo i mi. I tako, nekažnivo, sve u krug!

jovovic irenam

18.09.2018. 09:21

Za 21 . vek kamere nisu novina! Gde su kad je u pitanju kultura? Nema, a nema ni kulture. A sto se tice otkupljuvaca, njihova pohlepa je nemerljiva

posmatrac iz daleka

18.09.2018. 14:27

@jovovic irenam - Postovani gospdine. Niste" up to date". Ne znate da su danas parovi i zadruge kulturni hitovi u Srbiji, pa se verovatno zbog toga cudite sto se ovakva "dela" vrse po Srbiji. Odavno su pocele kradje sa Crkvenih Oltara. Pitanje je samo kada ce nestaati i kipovi ispred narodne Skupstine pa i statua boegradkog Pobednika. Kada smo doziveli da nam