SPAJANJE OBRAZOVNIH USTANOVA ZBOG MALOG BROJA ĐAKA: Zrenjanin od tri osnovne škole dobija jednu

J. SIMIĆ

04. 09. 2018. u 19:08

U Vojvodini se priprema Nacrt nove mreže obrazovnih ustanova, nadležni najavljuju realizaciju za sledeću godinu

СПАЈАЊЕ ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА ЗБОГ МАЛОГ БРОЈА ЂАКА: Зрењанин од три основне школе добија једну

Škola u Knićaniinu kod Zrenjanina

NOVA, drugačije uređena mreža obrazovnih ustanova prema kriterijumima koje je utvrdila republička Vlada, odnosi se i na Vojvodinu. Prva spajanja škola koje imaju mali broj đaka mogu se, međutim, očekivati tek u 2019. godini, jer zakon ne dozvoljava statusne promene tokom trajanja školske godine.

Po rečima Milana Kovačevića, zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, AP Vojvodina je nadležna za donošenje akta o mreži srednjih škola koje imaju sedište na teritoriji pokrajine.

- U saradnji sa gradskim i opštinskim upravama, izrada Nacrta je u toku, a po njegovom okončanju biće dostupan javnosti - kazao je Kovačević za "Novosti".

Predložena mreža obrazovnih ustanova, pre primene, moraće da dobije "zeleno svetlo" u vojvođanskom parlamentu. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", u pokrajini će biti spojeno šest srednjih škola, i to u manjim mestima.

Prema saznanjima Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (USPRV) još se u ovoj prvoj fazi ne zna koje će to škole biti.

- Spajaće se srednje škole sa manjim brojem đaka, a kako smo načuli, postoji i ideja da se tamo gde postoji mogućnost spoje osnovne sa srednjim školama, mada još nije jasno pod kojim kriterijumima - kaže Zvonimir Jović, predsednik USPRV.

Jović ističe da se Unija zalagala za racionalizaciju mreže javnih škola, ali transparentno i pod određenim kriterijumima. To se, napominje, nije desilo, i zbog toga članstvo Unije ne može da podrži primere spajanja kakav je u Kragujevcu.

- Dve velike škole će se spojiti, postaće jedna, imaće 2.000 đaka, a pitanje koje se nameće je - misli li se tu na bezbednost i na kvalitet nastave? Kriterijumi za spajanje, dakle, trebalo bi da budu krajnje jasni - naglašava Jović.

Kada je pak, reč o osnovnim školama u Vojvodini, prema nezvaničnim podacima na području opštine Zrenjanin predloženo je spajanje po tri škole. To su mesta: Farkaždin, Knićanin, Perlez, Orlovat i Tomaševac...

Prosvetari očekuju da će nova mreža obrazovnih ustanova neminovno doneti i tehnološke viškove u administraciji i među nastavnicima. Ističu da ako se spoje dve škole koje ukupno imaju tri profesora srpskog jezika, automatski će jedan ostati bez norme ili bez posla. Zasada se uzdaju u raniju najavu iz resornog ministarstva da će, ukoliko bude mogućnosti, tehnološki viškovi biti zbrinuti na drugim slobodnim mestima.


BROJKE

NA području Vojvodine, u 39 opština radi 117 srednjih škola (12 gimnazija, 24 srednje i jedna umetnička škola), kao i 10 škola za decu ometenu u razvoju. Kada je o osnovnim školama reč, rade 344 škole i 224 izdvojena odeljenja (delovi van sedišta) u svih 45 opština u AP Vojvodini.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivana

05.09.2018. 12:34

ni ova skola nece uskoro imati djaka sa ovim novim Zakonom o podsticaju nataliteta...