PEDESET TIMOVA ZAPOČINJE KONTROLU 1.700 ŠKOLA: U borbu protiv droge ide 300 stručnjaka

B. RADIVOJEVIĆ

25. 08. 2018. u 00:22

Od 27. avgusta priprema ekipa koje će edukovati decu o štetnosti droge. Edukacija u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu

ПЕДЕСЕТ ТИМОВА ЗАПОЧИЊЕ КОНТРОЛУ 1.700 ШКОЛА: У борбу против дроге иде 300 стручњака

Foto N. Skenderija

ZA gotovo 50 timova koji će, po nalogu Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koju je Vlada Srbije osnovala početkom jula, u ponedeljak počinju pripreme za edukaciju đaka i podizanje svesti o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci među ovom populacijom. Kako saznaju "Novosti", na dodatnu obuku će ići 300 stručnjaka različitih profila, koji će naredne godine posetiti svih 1.700 škola u Srbiji, i edukovati đake kako da se odupru poroku koji je sve prisutniji među mladima, a roditelje kako da prepoznaju prve znake da njihova deca koriste narkotike.

Početak obuke ovih mobilnih timova zakazan je za ponedeljak, 27. avgust, u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu. Prema saznanjima "Novosti", svih 24 instituta i zavoda za javno zdravlje na teritoriji Srbije formirala su po dva tima koji će raditi po instrukcijama Komisije za borbu protiv narkomanije u školama. To nam je u petak, nezvanično, potvrđeno u Ministarstvu zdravlja.

U timovima koji će razgovarati sa decom i ukazati im na sve opasnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci, prema saznanjima "Novosti", biće lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ali i zaposleni u policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i predstavnici Kancelarije za mlade.

Predavači koji će raditi na obuci ovih timova, kako nam je nezvanično rečeno u Ministarstvu zdravlja, najistaknutiji su stručnjaci za ovaj posao iz ministarstava zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, omladine i sporta, kao i iz policije, sudstva i tužilaštva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar Foto D. Milovanović

Oni će đacima i njihovim roditeljima govoriti o vrstama droga i posledicama upotrebe psihoaktivnih supstanci, opasnostima od novih droga, faktorima rizika koji dovode do posezanja za narkoticima, zatim, kako prepoznati promene u ponašanju kod mladih koji su probali drogu, i kako roditelji i nastavnici da postupaju u takvim situacijama. Značajan deo predavanja biće posvećen i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena i značajnoj ulozi sporta u odvajanju dece od rizičnog ponašanja koje bi moglo da vodi u narkomaniju.

Čitav ovaj program realizuje se u saranji sa policijom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je već inicirao drastično povećanje kazni za dilere, u čemu ga podržava i ministarka pravde Nela Kuburović.

Timovi će po jedinstvenoj metodologiji raditi sa učenicima u svim školama, a Komisija za borbu protiv narkomanije u školama pratiće efekte programa kroz evaluacije i izveštaje o broju učenika i roditelja koji su prošli kroz edukacije.

DOSTUPNO I MASOVNO

POSLEDNJE istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije, sprovedeno među učenicima prvih razreda srednjih škola, pokazuje da je 15 odsto njih probalo neku drogu. Narkotici su, nažalost, mladima lako dostupni. U Srbiji se, recimo, kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

NeVerujem

25.08.2018. 02:45

Da, da.. borba protiv droge a glavni dileri oslobođeni iako su već bili u zatvoru i spremni za presudu. Šarena laža

Радован

25.08.2018. 04:18

Полиција ваљда има све податке о продавцима и препродавцима дроге и углавном их хапси, али ти кримоси се оуђују на благе казне или их и не осуђују. Пише о томе у свим новина и о певачима и певачицама, политичарима. Полиција сигурно има све податке о тим криминалцима , али ту су умешани и сидије и тужилаштво и политичари, који не раде свој посао.

Mungos

25.08.2018. 07:06

Čista zamena teza. Pa drogu ne proizvode i distribuiraju đaci škola. Umesto da se uhvatimo u ozbiljnu borbu sa dilerima i policijom koja štiti te dilere, mi maltretiramo decu o borbi sa drogom. Ajde nema MUP uhvati jednog "većeg" dilera i narkomana i neka ga dovede u školu da vide deca šta ih čeka ako krenu tim putem.

Vlada Legenda

25.08.2018. 07:29

I naravno,nasumične kontrole,testovi na drogu!Bez najave,u bilo kom trenutku.

Đorđe

25.08.2018. 07:39

Nadam se da će ovi timovi imati uspeha i da će zaista raditi svoj posao.

Рашо

25.08.2018. 08:22

Хиљаде уништених живота, милијарде штете а иницијали растурача и трговаца дрогом када неки од њих случајно буде ухапшен. И да напоменем, српска реч за оно што енглези називају едуковање је учење, обука - обучавање.

др

25.08.2018. 09:23

Е, па НОВОСТИ,ви као озбиљна новина, можда и најчитанија молим вас и преклињем зашто користите реч "едукација". У ком то српском речнику тако пише, наравно има још мого речи енголоамеричког типа, па вас лепо замољавам поведите рачуно о овом народу и пишити баш онако како он говори.

Dačo

25.08.2018. 10:15

НЕ САМО КОНТРОЛА НА ДРОГУ,НЕГО И ЕНЕРГЕТСКА ПИЋА ШТО ИХ ЛОЧУ КАО ДА ЈЕ ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА

BRATEE

25.08.2018. 10:22

Pooodd hitnooo da se strogee mere i kontrolee preduzimajuuu...umiru nam DECAA kuda vodi ovo zloooo...

Čukunbaba

25.08.2018. 10:25

ZNAČI I POZORNICI ĆE NEŠTO DA RADE I ZARADE.DAJ BOŽE DA TO IZAĐE NA DOBRO.

mina

25.08.2018. 10:46

Nadam se da će jedan tim biti i u osnovnoj školi u Dobanovcima, gde je redovna pojava prodaja droge u dvorištu škole. U školskom dvorištu se uvek mogu naći i korišćeni špricevi.

Djura Djuric

25.08.2018. 12:34

Jos jedna budalastina. Kosmajce, Sarice i slicne oslobadjamo a zaposljavamo nekakve besposlicare tzv. strucnjake. Neka policija i pavosudje obezbede da u zemlji nema droge pa onda deci ne treba takva obuka.

Anka

25.08.2018. 12:53

Opet forma a nema sustine. Bolje receno bacanje prasine u lice naivnom narodu. Narko bosovima i dilerema ne mogu nista, pa su se genijalno setili kako da toboz ispolje brigu za nasu decu, a ujedno i da smanje broj nezaposlenih na birou.

Joza

25.08.2018. 12:59

Narko bosovi i dileri spavajte mirno. Ostrica borbe nije protiv vas. Kad se ovi strucnjaci razlete po skolama, posao tek ima da vam krene

Petar M

25.08.2018. 16:38

Roditelji, cubajte decu od droge, to je najbolje resenje. Ko moze bolje da cuva vasu decu od vas samih ?