Mladima ljubomora dokaz ljubavi

Lj. Preradović

19. 08. 2018. u 09:36

Младима љубомора доказ љубави

Ilustracija / Depositphotos

Istraživanje Doma zdravlja "Novi Sad" o nasilju u vezama među partnerima. Devojke sklonije psihološkom, a mladići seksualnom zlostavljanju
DVE trećine mladih u vezama izloženo je nekom obliku nasilja, a često su nasilna oba partnera u vezi. U slučaju kada je samo jedan od partnera nasilan, devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje, tipa kontrole, zabrana, prigovaranja. S druge strane, mladići su skloniji seksualnom nasilju.

To je pokazalo istraživanje Savetovališta za mlade DZ "Novi Sad", u okviru projekta "Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima". U projektu je učestvovalo 863 učenika prvih razreda, 13 srednjih škola iz Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

Prema rečima dr Dragane Zarić, iz Savetovališta za mlade, dve trećine ispitanika smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu. Svaki šesti učesnik ankete smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge, nije odgovorna za nasilno ponašanje.


- Posebno je alarmantno da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi - ističe dr Zarić. - Svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara.

KRIZA IDENTITETA I SUICID MIRJANA Nikolić, psiholog, ističe da su jednako teške i posledice po mentalno zdravlje, jer utiču na celokupni psihosocijalni razvoj mlade osobe koja razvija identitet i sliku o sebi: - Najčešće se manifestuju nedostatkom samopouzdanja, poteškoćama u donošenju odluka, neuspehom u školi, poremećajem ishrane i koncentracije, povlačenjem u sebe, ali i suicidnim mislima.

Prema rečima dr Ljiljane Stanišić, načelnice ginekologije DZ "Novi Sad", od zdravstvenih posledica seksualnog nasilja, osim po fizičko i psihičko zdravlje, značajno mesto zauzimaju i posledice po reproduktivno zdravlje žrtve.


Pročitajte još: Osmogodišnjak doneo pištolj u školu iz straha od drugog deteta

Ipak, ohrabruje podatak da bi nešto više od 94 odsto ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u vezi.

Seksualno nasilje u adolescentskim vezama u značajnoj meri utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Oni koji su doživeli nasilje u adolescentskoj vezi, često ga doživljavaju i kao odrasli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Рашо

19.08.2018. 10:04

Западне "вредности" полако преузимају утицај и постају начин схватања. Чему се уопште чудите? Никада ни у верској ни народној тадицији Срба није било тако, напротив. Свето правили је да се слабијег заштити а жена поштује!

Рашо

19.08.2018. 10:04

Западне "вредности" полако преузимају утицај и постају начин схватања. Чему се уопште чудите? Никада ни у верској ни народној тадицији Срба није било тако, напротив. Свето правили је да се слабијег заштити а жена поштује!

Marko

19.08.2018. 10:22

blaga vrsta sodome i gomore...vremenom ce se pokazati da mladi narastaji vise nece biti u mogucnosti da moralno razmisljaju jer sve su prilike da ce narkomanija itekao vladati njihovim glavama

Odgovornost

19.08.2018. 10:37

Nisam cuo za gluplju anketu i besmislenijaa pitanja.Da li je dozvoljeni i prihvatljivo nasilje?Ti mladi narastaji su inteligentniji i vise znaju o zivotu od onih koji su im ova pitanja postavljali.Uvek ce postojati i ljubomora i nasilje i mnoge lose pojave.Svi znaju sta je lose, a sta ne.To je pitanje za zakonodavstvo jer ubice odsluzuju minimalne kazne a prava osudjenika su veca od prava zrtava.To nije pitanje za omladinu.

Maja

19.08.2018. 11:42

Kako devojke, zene da kazne mladice, muzeve, partnere za prevaru?? da one tuku njih? To je nemoguce, Mene muz vara vec 3 god sa osobom koju znam, i kad god mu pomenem razvod ili hocu da odem, dobijem najstrasnije pretnje, zakljucana vrata po nekoliko dana itd. da li da mu lupim samar, da mu dokazem ljubav? Sta bi tek onda bilo?

tuzni srbica

19.08.2018. 12:13

Muska potencija je u odnosu na zensku nistavna! Kako to normalan suprug koji nije mazohista s polim odnosom moze svoju suprugu povrediti ili silovati????