SVETOZAR Jovičić iz Petrovaradina, osnivač Udruženja "Komšije", prekršajno je kažnjen sa 25.000 dinara, jer je svojevoljno sa volonterima očistio divlju deponiju na potezu između Sremske Kamenice i Beočina.

Borcu za čistiju sredinu zamereno je što je na pomenutoj lokaciji pokupio oko tonu i po plastične i staklene ambalaže i bačenih starih guma. Prijavu protiv njega komunalnoj inspekciji podnelo je novosadsko JKP "Čistoća", a ceo slučaj je dobio i sudski epilog. Saznavši za ono što ga je snašlo, poznanici i prijatelji su se udružili i dobrovoljnim prilozima nastoje da pomognu Jovičiću da plati globu.


PROČITAJTE JOŠ:
Đorđević: Porodiljsko ubuduće više neće kasniti

- Zbog mog Dunava i moje Fruške gore bih, ako treba, išao i u zatvor, ali dobri ljudi neće to da dozvole - veli nam Jovičić. - Nisu kažnjeni oni koji su smeće ostavili, već ja koji sam ga odatle sklonio.

Jovičić kaže da je njegovo Udruženje imalo dozvolu za prikupljanje sekundarnih sirovina, koja je, međutim, istekla u vreme kada su kod Beočina uklonili deponiju. On tvrdi da zakon dozvoljava da se skladišti do dve tone otpada, bez dozvole. Odmah po saznanju da je dozvola istekla, Jovičić je, kako dalje tvrdi, pokrenuo proceduru za produženje.

- Za podatak da nam je istekla dozvola, saznala je i "Čistoća", koja je protiv nas podnela prijavu inspekciji - priča Jovičić. - Inspektorka je zatekla oko 40 kilograma pet ambalaže, oko tonu staklene i deset automobilskih guma, što je manje od tonu i po.

Kao čovek koji je ranijih godina učestvovao u gašenju šumskih požara, Jovičić, kako ističe, nije mogao da dozvoli da opasan otpad pored Dunava tu ostane, svestan da plastična ambalaža i gume mogu da prouzrokuju neželjene situacije, odnosno požar.

- Kada smo na poziv građana otišli da očistimo deponiju, nisam ni razmišljao o kazni - ističe Jovičić. - Eto, ispostavilo se da to nisam smeo da radim bez dozvole, i moram da platim kaznu od 25.000 dinara, plus još hiljadu dinara sudskih troškova. Presudu nisam dobio, a za nju sam saznao kada sam dobio opomenu da hitno platim kaznu ili mi sledi hapšenje i sprovođenje na robiju.


PROČITAJTE JOŠ:
Nadležni: Mostovi u Srbiji bezbedni, kontrole svakodnevne

NADLEŽNA "ČISTOĆA"

U PRIJAVI podnetoj protiv Jovičića Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, "Čistoća" je navela da su došli do saznanja da Udruženje "Komšija" obavlja primarnu separaciju otpada, suprotno zakonskim propisima. Tačnije, duži vremenski period na teritoriji grada odnosi komunalni otpad, što je isključivo u nadležnosti JKP "Čistoća" Novi Sad.