DAČIĆ O RAZGRANIČENJU: Prvo da razmotrimo da li je ideja prihvatljiva, a onda treba sesti i videti kako da se realizuje

Tanjug

13. 08. 2018. u 14:33

Treba prvo da vidimo da li je ideja o razgraničenju sa Albancima uopšte prihvatljiva, a ako jeste, onda treba sesti i videti na koji način ona može konkretno da se realizuje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

ДАЧИЋ О РАЗГРАНИЧЕЊУ: Прво да размотримо да ли је идеја прихватљива, а онда треба сести и видети како да се реализује

Ivica Dačić
Foto: Tanjug

Treba prvo da vidimo da li je ideja o razgraničenju sa Albancima uopšte prihvatljiva, a ako jeste, onda treba sesti i videti na koji način ona može konkretno da se realizuje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uz konstataciju da ne znači da će ta ideja uopšte biti prihvaćena.

Na pitanje novinara da li očekuje da će razgraničenje biti tema razgovara u Briselu, Dačić je rekao da sledi niz sastanaka koji bi trebalo da odrede oko čega postoji mogućnost dogovora i da očekuje da bi od septembra trebalo da se razgovara malo konkretnije o tome šta ko smatra kompromisom.

U septembru, kaže, počinje Generalna skupština UN, predsednik Vučić će biti u Kini, u Srbiju će ove godine doći ruski predsednik Vladimir Putin, a očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"S druge strane, EU se žuri zbog isteka njihovog mandata, jer sledeće godine su evropski izbori. Da li će se bilo šta desiti? Daleko smo, daleko od toga. Svako ko ima neke ideje treba da ih iznese, ja sam ih izneo. Ne znači da to mora da bude tako", rekao je Dačić novinarima u Spomen sobi "Kosmetske žrtve" gde je obeleženo petnaest godina od zločina u Goraždevcu.

Upitan šta konkretno znači pojam razgraničenja, Dačić je rekao da ako se to pitanje odnosi na to šta to znači u smislu "konkretne teritorije" kaže da je to nešto o čemu će se tek razgovarati.

"Mi smo daleko, mi tek pričamo o tome da li je to kao ideja uopšte nekome prihvatljivo ili ne. Albanci smatraju pod kompromisom da uzmu i Preševo i Bujanovac, a ne znam šta bi uopšte oni rekli na ideje koje mi ovde imamo- da oni treba da ostanu u Srbiji, da budu autonomija u Srbiji. Predsednik Vučić će o tome razgovarati, on vodi dijalog sa Hašimom Tačijem", rekao je šef diplomatije.

Na opasku novinara da se čini da ni u Srbiji ne postoji konsenzus o KiM i da nema dijaloga vlasti i opozicije, Dačić kaže da konsenzusa nema ni kod Alabanca jer bi "jedni ovo, jedni bi ono".

"Ovo je stvarno ozbiljno pitanje. O tome treba da se sedne i da se ozbiljno razgovara šta su sve mogućnosti, šta je mogućnost za dogovor, pa da idemo redom, jedna, druga, treća, peta, deseta..., koliko ima tih mogućnosti, da vidimo šta je realno", rekao je Dačić i ponovio da je, kada se podvuče crta, najjednostavnje rešenje, o kojem je on govorio, a to je podela.

"Ne mora da znači da će biti tako", dodao je.

Na pitanje šta bi razgraničenje značilo za Srbe koji žive južno od Ibra, Dačić je rekao da treba ići redom i videti prvo da li je ta ideja prihvatljiva.

"Mi smo već počeli da se svađamo o nečemu za šta ne znamo ni da li će uopšte da bude. Ako je ta ideja prihvatljiva, onda o tome treba da se razgovara dalje, onda da vidimo koje su to teritorije, kako one mogu da budu spojene. Previše je rano da ulazimo u te konkretne razgovore", rekao je Dačić.

Ono što je sigurno, ističe, jeste da niko ne može da ima manje nego što trenutno ima.

"U svakom slučaju, niko ne misli da podeli Srbe na severno i južno i da sada na osnovu toga kaže ''ne interesuje nas šta će biti na jugu''. Treba da vidimo da li je ona uopšte prihvatljiva kao takva. Ako je prihvatljiva, onda da sednemo i vidimo na koji način može ona da se realizuje", naveo je Dačić.

Istakao je da su mnoge države u svetu, pre svega SAD, promenile svoje stanovište jer do sada, podseća, nije bilo želje da se uopšte razgovara o nekom kompromisu.

"Do sada kad god ste pominjali pitanje Kosova - ''ma pustite, to je već rešeno'', kad predložite bilo koju varijantu za neki komprimis oni upšte nisu žleli o tome da razgovaraju. Pozicija, pre svega SAD, se u tom smislu promenila. To otvara mogućnost da se uopšte razgovara o temi na koji način bi mogli da se uvaže interesi jedne i druge strane", kaže Dačić.

Ono što se, kaže, već čulo su samo neke od ideja za koje ne znači da će uopšte biti prihvaćene.

"Vidite da Albanci imaju maksimalističke stavove. Oni ne shvataju da se situacija promenila, oni misle i dalje da je situacija takva da mi samo treba da priznamo nezavisnost. To se naravno neće desiti. Ukoliko neko želi da se zaista dođe do komprimisa treba ozbiljno da uvaži naše interese", poručio je Dačić.


DAČIĆ: ŠTA SU ONI RADILI? RAZBIJALI KIOSKE I PALILI AMBASADE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je uputio pitanje , kako kaze, onima koji su govorili o hapšenju i krivičnoj prijavi protiv Aleksadra Vučića zbog ideje o razgraničenju sa Albancima, da li se u vreme njihove vlasti, moglo nešto više uraditi, osim razbijanja kioska i paljenja ambasada.

"Da li smo mogli nešto više da uradimo osim da razbijamo kioske i da zapalimo neke ambasade i šta smo time u stvari uradili? Pokazali smo Srbiju u najgorem mogućem svetlu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je juče, upitan da prokomentariše izjavu Boška Obradovića da treba podneti krivičnu prijavu protiv Vučića, rekao da bi krivične prijave trebalo podneti protiv onih koji su bili na vlasti u Srbiji kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

"Vi znate da su protiv mene podneli krivičnu prijavu što sam potpisao Briselski sporazum. Ja onda vraćam to pitanje, hajde da podnesemo krivične prijave protiv onih koji su bili na vlasti kad je jednostrano proglešena nezavisnost Kosova, kako smo tada reagovali, šta smo tada uradili", navodi Dačić.

DAČIĆ: DRŽAVA ĆE DATI POTREBNU DOKUMENTACIJU ZA TUŽBE PROTIV NATO

DRŽAVA će dati svu dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje tužbi građana zbog bombardovanja NATO, municijom sa osiromašenim uranijumom, 1999. godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara u Spomen sobi kosmetskim žrtvama, Dačić je rekao da nije informisan dokle se stiglo u vezi sa tim tužbama koje planiraju da podnesu udruženja porodica i građani.

Šef srpske diplomatije naveo je da su takve pojedinačne tužbe podnošene u Italiji, a da su ih podnosili vojnici koji su bili u mirovnim misijama na KiM, u sredinama koje su bile gađane municijom sa osiromašenim uranijumom.

"Tužili su svoju državu zato što su ih slali tamo", kaže Dačić.


On je podsetio i da je Srbija ranije pokušavala da tuži NATO zemlje zbog bombardovanja, da su i u Srbiji vođeni procesi, ali da su posle 5. oktobra ti procesi obustavljeni, kako bi, kaže, Havijer Solana mogao da dođe u Srbiju.

Naveo je i da je Srbija svojevremeno podnela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu koji je odbio nadležnost u tom slučaju.

"Ostalo je da se vidi da li je moguće da pojedinici pokretnu tužbe u pojedinim državama", rekao je Dačić i dodao da je to možda najbolji način i put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Binka Butic

13.08.2018. 15:11

Ja jedva čekam da tužim NEKOGA za smrt supruga i svoje operacije i zračenja zbog malignih bolesti. Nadam se , da ću poživeti još toliko da vidim nekoga na optuženičkoj klupi.

naranca

13.08.2018. 16:52

@Binka Butic - @buinkabutic Nisi samo ti.To je u krajnjem slucaju zagadjivanje planete Zemlje I zlocin protiv covecnosti.Da ne pricam o genocidu nad Srbima.

Nena

13.08.2018. 15:19

NTO mora da odgovara za neduzne zrtve koje su pobili kao i za upotrebu nedozvoljenih materija.

Baki

13.08.2018. 15:20

NTO obavezno mora da odgovara za neduzne zrtve koje su pobili kao i za upotrebu nedozvoljenih materija.

Bojana

13.08.2018. 15:21

A zasto da ne tuzimo NATO, kada su njihovi vojnici tuzili svoje drzave zbog bolesti koje su dobili posle bombardovanja 1999.godine.

Stanko

13.08.2018. 15:29

Pozdravljam odluku za tužbu. Hrabro.Čim je toliko ljudi dobilo rak, znači da je NATO koristio nedozvoljene supstance. Svi koji su razlupali ovu zemlju, mogli bi nešto i da zakrpe.

znase ko je kriv

13.08.2018. 16:12

@Stanko - za bombardovanje krivi su tadašnji naši politucari na vlasati treba samo pustiti rts dnevnik u pola osam iz 1998 god I pocetka 1999god tada su besomucno svojom politikom gurali srbiju da bude bombardovana moja srbadija se pomamila kako ce da pobedi nato za dva dana I da ce to biti drugi vjetnam jer imamo dva nlo ruku svetog jovana I ne viđeno oružje zar se onda moglo ocekivati da ce da nas gađaju mlecnim karamelama kada smo im pretili ovim svim ali na žalost naši politicari još bogatiji I nece o

Nenad Stanimirović

13.08.2018. 16:00

NATO je naneo veliku štetu našoj zemlji 1999. godine tokom agresije. Poginulo je mnogo vojnika, policajaca, oficira, civila medju kojima su žene i deca, porušeno je mnogo mostova, ostalih infrastrukturnih objekata, kuća, fabrika i još mnogo toga. Posebno je velika šteta naneta bacanjem osiromašenog uranijuma od koga od karcinoma oboleva mnogo naših gradjana. Svakako treba dostaviti svu dokumentaciju i tužiti NATO za zločinački čin prema našoj zemlji.

Jovan

13.08.2018. 16:42

Gospodine aktuelni ministre spoljnih poslova.. Nakon sto je u Sidu aktuelni predsednik Srbije decidirano izjavio da je za razgranicenje sa Kosovom, odmah ste dali izjavu za medije da ste se vi vec 10 godina zalagali za tu opciju. nakon posete i izjave Marije Zaharove, i danasnje izjave Merkelove, vi biste da razmotrite tu ideju a onda da sednete i vidite kako da se realizuje. Takva vrsta, da prostite na izrazu, politicke prevrtljivosti i kameleonizma nije svojstvena vasem drzavnickom polozaju.

Tuzba

13.08.2018. 16:54

protiv NATO, uz prihvatanje rezultata NATO agresije u vidu podele KiM.Necete priznati nezavisnost KiM, vec 79% KiM.Da nije tragicno, bilo bi komicno.

Jo

13.08.2018. 16:59

Razgranicenje je mozda jedina opcija, samo je pitanje sta ce ostati u Srbiji, a sta smo spremni da se odreknemo... Pored severa, centralne opstine Gracanica, Novo brdo, Kamenica, Ranilug moraju ostati u sastavu Srbije... Ostaje da se vidi sta sa delom metohije, oko Decana, patrijasije I Gorazdevca...

Bato

13.08.2018. 17:10

Prema svemu sudeci idemo prema status kvou koje moze trajati i 100 godina kako rece kineski ambasador. Za 100 godina ili ce Kosovi biti ponovo nase ili ce diptari uzeti citavu Srbiju, zavisi ko ce biti zilaviji, izdrzljiviji i sterpljiviji. Ali sko se za ovo vreme priklonimo rusiji i budemo rudks gubernija pola srba ce napustiti Srbijy i odseliti se naravno na zapad.

Vlada Legenda

13.08.2018. 17:13

Moj ministre Dačiću,pa oni ne prihvataju tužbu države,a da ti prihvate tužbu pojedinca!Nemojte se zamajavati,svaka tužba protiv NATO-a će biti lakonski odbačena!Kako da se žališ istim onima koji su te bombardovali,pa i vrapcima je jasno da oni drže u rukama svetske uzde i rade kako im se hoće!Ali doći će njima Božiji sud i Božija pravda!

BIOLOŠKI OPSTANAK SRBA

13.08.2018. 17:21

Obavezno pokrenuti postupak ujedinjenja Srpske sa Srbijom, jer EU sprema da u BiH naseli desetine hiljada izbeglica.

dobrovoljac

13.08.2018. 17:34

samo nastaviti ovakvom politikom oni su nigde nemaju ni pasose mladi odlaze u Albaniju pa posle beze van takvi se vise nece vracati.Ostaviti ih u blokadi dok srbi nebudu opet vecina na kosovu

bastion

13.08.2018. 21:22

@dobrovoljac - plasim se da ne bude za nekih sto godina obrnuto da oni budu vecina u srbiji

Марија

14.08.2018. 19:58

@dr. zika - Нажалост, Путин им је дао одрешене руке...

Miloš

13.08.2018. 17:41

SNS na pravi način vodi spoljnu politiku. Siguran sam da će pitanje KiM biti rešeno na najbolji mogući način za Srbiju!

Odgovornost

13.08.2018. 17:47

Zbog cega Dacic govori o granicama.To nije njegov posao.Treba da se bavi onim sto su njegova ovlastenja.Ministar spoljnih poslova ne moze da odredjuje granice drzave niti da pregovara o njima.

Dragand

13.08.2018. 18:15

Izvinite ministre Dacicu, zar siptari nisu neposredno posle Briselskog sporazuma koji ste vi potpisali 2013 godine postavili granice i carine? Licno verujem da taj sporazum niste ni procitali, vec samo overili i potvrdili. Kako ste mogli da prihvatite tacku po kojoj se obavezujete da jedni drugima necete osporavati clanstvo u svetske saveze i organizacije. Sta ste tada mislili siptari ce traziti clanstvo u neku dramsku ili likovnu sekciju, mlade gorane, a ne u UNESCO, EU, UN, Interpol...

Сингидудук Мегаденс евроталибански стручњак

13.08.2018. 22:49

@Jelena - Можда је ипак прихватљивија идеја о хуманом пресељењу аутошовинстичких паразита из Србије,скупа са шиптарским терористима?

Dimitrije

13.08.2018. 21:05

Srpski entitet mora postojati u svakoj verziji kosovskog dogovora ili dogovora neće biti. Mislim da to Albanci mora da shvate,a ne da prete ratom

Vatro Marx

13.08.2018. 21:44

Granice se znaju sta vi u vladi hocete da mijenjate gramice , sa kojim pravom i dozvolom. Tko van je dao odobrenje. niste vi vlasnici Srbije.

Maja

13.08.2018. 22:26

Ne pristajemo na kompromis koji Albanci zele, malo nikad ce da nam uzmu Presevo i Bujanovac, ne damo im ni metar nase zemlje!

Milica

13.08.2018. 22:27

Kompromis je da Albanci ako zele teritorijalno nesto da dele neka odu u svoju milu zemlju Albaniju pa nek je dele medjusobno na koliko delova god zele, a u Srbiji mogu samo da dele prava sa Srbima, takav kompromis mozemo da im obezbedimo, prava kao svakom gradjaninu Srbije, pa ako hoce hoce, ako ne - pravac Albanija!

MAKSS

13.08.2018. 22:57

Sa Albancima nikada nije lako i pitanje je da li cemo moci uopste da se dogovorimo.

MAKSS

13.08.2018. 23:00

Nadam se da komisija za proveru cime nas je NATO bombardovao radi svoj posao i da ce sakupiti dokaze za jednu ogromnu i jaku tuzbu.