Kuburović: Novo krivično delo za napade na advokate

Tanjug

09. 08. 2018. u 13:15

Кубуровић: Ново кривично дело за нападе на адвокате

Foto: Tanjug

Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca
Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je Tanjugu da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica.

Pročitajte još:Miša Ognjanović znao da je na meti

Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca.

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.

"Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi plan rada i aktivnosti radne grupe", navela je Kuburović.

Pročitajte još:Ubijeni Miša Ognjanović je raskrinkao britansku tajnu službu (VIDEO)

Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.

Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advoakta kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Шатор

09.08.2018. 13:35

Искористите прилику и оштрије и јасније сакционишите адвокате, судије и тужиоце који сарађују са криминалцима.

Ganedra

09.08.2018. 13:36

Samo tako, da se jos vise osile. U tom slucaju dajte status sluzbenog lica i prodavcima, vise je njih pretuceno i ubijeno prilikom napada i pljackanja prodavnica, uciteljima i nastavnicima jer malo pa malo ih neko napada zbog slabe ocene...ima primera koliko hoces!

Job

09.08.2018. 13:54

Tamo gde nema morala ima sve vise zakona kojima se drzava štiti kaznenom politikom a ne vaspitava gradjane na svom primeru kako da radom steknu onoliko koliko im je potrebno da pre svega zadovolje osnovne potrebe. Kada to mogu svi onda neka drzava dozvoli da stvaraju i visak vrednosti od kojeg deo treba da kroz poreze i drustveno korisno angazovanje vrate državi koja im je omogucila da kapital steknu. Ovako, vladavina prava važi samo da štiti njenu partijsku elitu i povlascene pa kriminal cveta.

Alex vrnjacki

09.08.2018. 14:02

Oni smatraju da su nekakva nadprofesija, počev od (ne)plaćanja poreza pa na dalje. Apsolutno sam protiv!!!! I lekar je u opasnosti od bolesnih, vozač GSP-a, nastavnik...ne i nikako! Ako nešto treba menjati onda je to samo i isključivo protiv zloupotrebe položaja pravosudnih radnika. Dok se ne razbije sprega advokat-tužioc-sudija, nema nade za nas.

Д. З.

09.08.2018. 14:06

СВАЧИЈИ ЖИВОТ МОРА ИСТО ДА ВРЕДИ! Уопште не разумем зашто су животи неких професија вреднији. Нормално би било да сваки живот човека вреди подједнако па ма ко он био, чиме се, бавио и сл. Зашто би се посебно оштрије кажњавале убице адвоката и било које друге професије. Ваљда би било нормално оштрије кажњавати свако убиство, вратити смртну казну, а не издвајати неке па њихово убиство и њихов живот вредновати више него смрт и живот некога другога. За мене, то је чиста дискриминација људи.

Д. Ј. М.

09.08.2018. 14:16

Нажалост, познато је да су се многи адвокати, заступјући и

dule

09.08.2018. 15:02

Kada ćete gospođo izmeniti, u skladu sa Istanbulskom konvencijom, krivično delo silovanja. Na to ste se obavezali još pre četiri godine ratifikacijom iste. Kod nas i dalje žrtva treba da dokazuje da nije dala pristanak. Po našem zakonu i sudskoj praksi ovo delo postoji samo kada je žrtva pružala aktivan otpor i tom prilikom pretrpela telesne povrede. Nije dovoljno kao svuda u normalnom svetu da žena samo kaže NE pa da postoje elementi ovog krivičnog dela. Sramota

Horus

09.08.2018. 17:57

Hoce li ova zemlja konacno nesto sistemski da uredi a ne po principu Tijanin zakom, Misin zakon i sl.?! Pocnite postojece da primenjujete a ne da novo izmisljate! Svako je zanimanje opasno. Zasto samo advokati? A kontrolori u prevozu, a profesionalni uoravnici, a sudski vestaci...???

Draga

09.08.2018. 20:55

Svaki napad i ubistvo čoveka se mora procesuirati i osuditi. Šta ce se to postici uvodjenjem novog kriv.dela. Imamo policiju, tižilaštvo, sud, koji treba da rade svoj posao. Valjda je tako bilo i do sada.