Slavna prošlost treba da nas uči budućnosti (FOTO)

Z. Gligorijević

nedelja, 05. 08. 2018. u 16:36

Славна прошлост треба да нас учи будућности (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Počelo obeleževanje šest vekova manastira Manasija u Despotovcu
DESPOTOVAC – Liturgijskim sabranjem, u manastirskoj crkvi "Sveta Trojica", koje je juče obavio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom Resave, počelo je obeležavanje šest vekova od završetka ovog srednjevekovnog zdanja, čiji je ktitor despot Stefan Lazarević.


- Ova svetinja je igrala veliku ulogu u svojoj istoriji. Bila je centar srpske duhovnosti, kulture, pismenosti i svega onoga što je trajno pred Bogom i pred istorijom. Moramo biti blagodarni Bogu što imamo tako velike pretke u svim oblastima kulture i duhovne delatnosti – rekao je patrijarh i dodap da na dan kada se slavi 600 godina Manasije ,,moramo da bacimo ozbiljan pogled u našu prošlost i istoriju i da vidimo šta nas je održalo, da bismo to koristili u ovom našem teškom vremenu, da bismo se i mi održali kako što su se održali naši preci.


Pročitajte još: U nedelju počinje obeležavanje jubileja, 600 godina Manasije


Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je Ministarstvo kulture značajno učestvovalo u rekonsktrukciji manastira i arheološkim iskopavanjima poslednjih nekoliko godina. Ono je, uz saradnju sa opštinom Despotovac i kabinetom predsednika Srbije, učestvovalo sa 80 miliona dinara.


- Ako sve bude po planu, očekujem da će sledeće godine biti završena kompletna rekonstrukcija manastira, koji proslavlja veliki jubilej i koji je dokaz jednog živog, jakog kulturnog jezgra srpske države i srpskog naroda. Ovde je bila prepisivačka „Resavska škola“, a živopis manastira je jedan od najreprezentativnijih u našem kulturnom nasleđu – ocenio je Vukosavljević.

Predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić izjavio je da oko Mansije predstoji još mnogo radova, da je rekonsktrukciju i asfaltiranje puta fiansirala Republika sa 60 miliona dinara, a da je opština u komunalnu infrastrukturu uložila 20 miliona dinara.


Pročitajte još: Za Festival vitezova u "Manasiji" 4.000.000 dinara


- Urađene je pristupni put, a za dvadesetak dana očekujemo završetak staze gde je urađena kompletna infrastruktura, do manastira je sprovodena struja, voda, kanalizacija, gas. Izvršena su kompletna iskopavanja unutar zidina manstira, a u završnoj fazi je realizacija niza projekata na rekonstrukciji samog manastira – precizirao je Nikolić.


JEDINSTVENOSTManastir Manasija, jedinstven među srpskim srednjevekovnim manastirima, prvobitno je nazvan Resava, po istoimenoj reci kraj koje je podignut. A kasnije je ime Manasija dobio po ktitoru, koji se zbog svoje mudrosti upoređuje sa starozavetnim carem Manasijem.


Despot Stefan Lazarević podigao je manastir sa hramom, koji je posvetio Svetoj Trojici sa namerom da crkva bude njegov grobni hram. Dugo se nije znalo da li on počiva u Manasiji.
Prema rečima arheologa Zavičajnog muzeja u Jagodini Smiljane Dodić, najznačajnije otkriće dogodilo se 2006. godine, jer je tada, na mestu gde se ktitori sahranjuju, otkrivena grobnica despota Stefana Lazarevića sa njegovim zemnim ostacima, koji se danas nalaze u kivotu ispred ikonostasa u manastirskoj crkvi.


VERA


Patriarh je poručio da moramo da imamo veru, nadu i ljubav i pozvao narod na jedinstvo.


- Teška su bila stradanja ali i naša stradanja danas nisu mala. Možda su i ravna onima iz prošlosti. Kao što su se oni nadali u pomoć Božju i mi treba da se nadamo i Gospod nas neće ostaviti.


Dokle imamo ove velike svetinje i svete mošti svetih ličnosti, careva i kraljeva, nadamo se da nas Gospod neće ostaviti. Iskušenja su velika ali je Bog veći od svih iskušenja koje ljudi mogu naneti – poručio je patrijar Irinej i dodao da sledeće godine Srpska crkva slavi 800 godina autonomije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije