Ministarka pravde Nela Kuburović nada se da će predlog zakona o lobiranju i zakona o sprečavanju korupcije biti usvojeni na jesen - već u oktobru.

Ona je naglasila da donošenje zakona o lobiranju jedna od antikoruptivnih mera, ali i da je to obaveza Srbije predviđena akcionom planom za poglavlje 23.

- Suština jeste da ćemo imati registar lobista koji će voditi Agencija za borbu protiv korupcije. Delovanje lobista treba da bude javno, transparentno, da se zna kod kog funkcionera odlaze i za šta lobiraju - pojasnila je ministarka.

Ona je dodala da lobiranje nije protivzakonito i da takav zakon već imaju mnoge zemlje, a da u tome prednjače SAD.


PROČITAJTE JOŠ:
SLUČAJ "HENDI" I DALjE NA LEDU: Papiri trudnica još zarobljeni

Nela Kuburović razgovarala je juče sa ukrajinskim ambasadorom Oleksandrom Aleksandrovičem o saradnji Srbije i Ukrajine u oblasti pravosuđa i odnosima dveju zemalja.

Ambasador Ukrajine je pozdravio reforme koje je Ministarstvo pravde sprovelo i izrazio uverenje da će dalji reformski procesi doneti još bolje rezultate, što pozitivno utiče i na privlačenje stranih investitora.

Kuburovićeva je istakla da i Ministarstvo pravde ulaže velike napore u borbi protiv korupcije i ukazala da dva ministarstva imaju velike mogućnosti u razmeni iskustava.