AJMEN al Zavahiri, lider Al kaide posle Bin Ladena, Zulfi Koksha, Amerikanac albanskog porekla, jedan od novih vođa Islamske države, brojni fanatici sa Kosova, Sandžaka i Bosne koji ratuju na drugim ratištima, i svi oni koji se nalaze na međunarodnim i domaćim listama pod optužbama za terorizam naći će se uskoro u Nacionalnoj bazi podataka terorista.

PROČITAJTE JOŠ - Evropol: Oko 800 terorista sa Zapadnog Balkana u Islamskoj državi

- Prema preliminarnim rešenjima, nacionalna baza će sadržati podatke o teroristima, grupama ili organizacijama koje ih finansiraju, tačnije o fizičkim i pravnim licima, kako registrovanim, tako i neregistrovanim, koja se nalaze na listi UN ili nacionalnoj listi terorista, terorističkih organizacija ili finansijera terorizma - potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu pravde.

PROČITAJTE JOŠ - Džihadisti pod prismotrom bezbednosnih službi Srbije

Kako navode, tu će biti pohranjeni podaci o osobama zavedenim u postojećim evidencijama nadležnih organa zbog postojanja informacija o terorističkim delima ili aktivnostima. Njeno formiranje biće regulisano, kako kažu u Ministarstvu, novim zakonom o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, čiji je nacrt pripremila Vladina radna grupa. Cilj evidencije jeste da obezbedi efikasnu razmenu podataka između državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Ona će omogućiti bezbednu razmenu podataka između MUP, ministarstava za spoljne poslove, odbranu, finansije, BIA, VBA i VOA, Uprave za sprečavanje pranja novca, Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal. Nacrt predviđa da pristup podacima mogu imati i drugi državni organi pod određenim uslovima, i isključivo u vezi sa sprečavanjem borbe protiv terorizma.

Podaci će biti čuvani u elektronskoj formi i zaštićeni u skladu sa odredbama zakona koji uređuju zaštitu tajnih podataka, podataka o ličnosti, kao i oni koji uređuju informacionu bezbednost. Kontrolu primene mera zaštite podataka o ličnosti vršiće poverenik.

OTVORENA JAVNA RASPRAVA

NACRT novog zakona objavljen je na sajtu Ministarstva pravde, a javna rasprava će trajati do 15. avgusta. Uspostavljanje baze predviđeno je akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24. Nacionalna baza će se uspostaviti u roku od godinu dana od momenta stupanja na snagu zakona.