Nuklearni objekti čekaju direktora

I. MIĆEVIĆ

četvrtak, 26. 07. 2018. u 13:02

Нуклеарни објекти чекају директора

NOS imaju nadzor i nad skladištem u Vinči Foto Ž. Knežević

Vlada Srbije aktivirala prošlogodišnji konkurs za rukovodioca preduzeća

VLADA Srbije aktivirala je konkurs za izbor direktora JP "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), raspisan još februara 2017. godine. Kandidati su se još tada prijavili, a onda je cela dokumentacija do ovog meseca stajala u nečijoj fioci. Pre nekoliko dana je, kako "Novosti" saznaju, počelo testiranje davno prijavljenih kandidata. Rešavali su testove inteligencije i ličnosti, a među drugim proverama bilo je i poznavanje engleskog jezika. Pojedini kandidati kažu da je testiranje bilo ozbiljno i nadaju se da će, pored radne biografije, upravo rezultati ove provere uticati na izbor najboljeg kandidata.

U trci za direktora je i sadašnji v. d. direktora JP NOS, Dalibor Arbutina. On je vršilac dužnosti još od februara 2014. godine, pa je na toj funkciji čak četiri puta duže, nego što to zakon dozvoljava. Tokom ovog mandata, "Novosti" su u više navrata pisale o zaposlenima u JP NOS i njihovim tužbama protiv direktora. Sudski sporovi se vode zbog, kako su tvrdili, nezakonitih otkaza, ili zbog mobinga. Protiv Arbutine, prema tvrdnjama radnika, pokrenuli su šest sporova - tri zbog otkaza, tri zbog mobinga. Presudu u svoju korist prvostepeno je dobila Želmira Ilić, koja je bila doktor medicine rada. Sud je naložio njen povratak na posao.

PROČITAJTE JOŠ - "Atomske" tužbe za astronomske sume

- Mnogo je problema u JP NOS, ali jedan od najvećih je što je i na sudu utvrđeno da Dalibor Arbutina nije legalno zaposlen. Na osnovu toga sam i dobila prvostepeno sudski spor - kaže, za "Novosti", Želmira Ilić. - On nije upisan u APR kao odgovorno lice preduzeća, aneks ugovora o radu potpisao je sa nadzornim odborom 17. 12. 2015. godine, 15 meseci nakon što mu je ugovor istekao. Pisala sam i inspekciji rada tražeći nadzor u vezi sa njegovim radnim angažmanom. Još nisam dobila odgovor.

U Inspekciji rada nezvanično saznajemo da je predmet primljen, da je određen inspektor koji će se baviti ovim slučajem i da će uskoro izaći na teren.

Dalibor Arbutina kaže da ga je na mesto v. d. direktora imenovala Vlada sa "svim definisanim pravima i obavezama":

- Što se tiče dopisa prema inspekcijama, sudovima ili drugim organima, ovo je slobodna zemlja i može da piše ko šta hoće.

KANDIDATI

NA konkurs za direktora prijavio se i sadašnji vršilac dužnosti ove funkcije Dalibor Arbutina. Među kandidatima su i bivši direktor dr Jagoš Raičević, mr Snežana Pavlović, zaposlena u JP NOS, dr Ivan Videnović sa Fakulteta za fiziku, i zaposleni Instituta "Vinča" - dr Dragana Nikolić i dr Slavko Dimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Golub

26.07.2018. 13:36

Neka se više postave direktori a ne v. d. i tako u nedogled. O ovom direktoru i i njegovom radu u peduzeću je već bilo pisanja, ništa dobro. Iz ove njegove prijave na konkurs se vidi koliko on nema nikakvog osećaja za realnost. Toliko tužbi protiv njega govori o kakvom se čoveku radi. Nadajmo se da kod nas ne može baš sve.