Srpski mirovnjaci u Libanu pomažu meštanima dok nadgledaju granicu

Tanjug

19. 07. 2018. u 16:54

Српски мировњаци у Либану помажу мештанима док надгледају границу

foto Ministarstvo odbrane Srbije

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, najvažniji zadatak srpskih mirovnjaka u Libanu je čuvanje mira duž "plave linije", a baze u kojima su smešteni nalaze se u sektorima Istok i Zapad
Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je 177 pripadnika Vojske Srbije, koji su se pre nešto više od mesec dana pridružili mirovnim snagama u multinacionalnoj operaciji UNIFIL u Libanu i tom prilikom poručio da je posao mirovnjaka veoma težak.

Vulin je naveo da, bez obzira što je njihov posao težak, naši vojnici imaju potrebu da usvoje nova iskustva, da nešto nauče, da reprezentuju svoju zemlju, ali i da pomognu ljudima.

Pročitajte još:Srpski mirovnjaci otputovali na misiju u Angolu (FOTO)

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, najvažniji zadatak srpskih mirovnjaka u Libanu je čuvanje mira duž "plave linije", a baze u kojima su smešteni nalaze se u sektorima Istok i Zapad.

Pripadnici Vojske Srbije taj zadatak rade profesionalno i odgovorno, čemu svedoče pohvale i veoma pozitivni utisci komandanata španskog i italijanskog kontingenta, u čijem sastavu su "plave beretke" VS.

Iako je njihovo angažovanje u okviru 13. rotacije tek započelo, već na prvi pogled deluje da su se naši mirovnjaci dobro prilagodili svakodnevnim zadacima, navedeno je u saopštenju, ali i životu i dinamici koje podrazumeva boravak u misiji.

Vojnici se na smeštaj i hranu ne žale, a jedino što im teško pada jeste odvojenost od porodice.

Pročitajte još:Vulin i Diković ispratili srpske mirovnjake u Centralnoafričku Republiku

Zamenik komandira odeljenja u drugom streljačkom vodu desetar Goran }Đošić naveo je da svakodnevni zadaci određuju dinamiku života i rada u misiji, te da su svi mirovnjaci svesni da bezbednosna situacija u svakom trenu može da se promeni.

Đošić je istakao da do sada nije bilo nikakvih problema, kao i da tokom patrola nisu primetili nikakve drastične promene.

"Sa stanovištvom komuniciramo na engleskom jeziku, mada oni pomalo govore i španski", kazao je Đošić i dodao da je nadgledanje mira između Libana i Izraela njihov glavni zadatak.

Zamenik komandira trećeg odeljenja u drugom streljačkom vodu desetar Nenad Krstev naveo je da su se već navikli na sve uslove koje pruža ta baza i dodao da nakon patrole imaju slobodnog vremena.

"Prioritet je nadgledanje granice, odnosno ''plave linije'', linije razgraničenja između Izraela i Libana. Do sada, u ovih mesec i po dana, nije bilo nikakvih problema", kazao je Krstev.

Među našim mirovnjacima je i nekoliko pripadnica Vojske Srbije, a jedna od njih je poručnik Marina Nikolić, koja je zaposlena na bazi "Jug" kao lekar u ambulanti.

"Posao je takav da često izlazim i van baze, kao pomoć civilnom stanovništvu. Posla za ženu lekara ima naročito u selima gde je većinsko muslimansko stanovništvo, a to se i vidi jer se više obraćaju sada kada sam ja tu", kazala je Nikolić.

Prema rečima desetara Aleksandra Cvetkovića iz Vranja, čiji je posao nadgledanje kamera, dobre pripreme koje su prethodile dolasku u misiju doprinele su da se prilagode brže.

Desetar Goran Pešić, koji je na dužnosti strelca-bolničara, kaže da angažovanje u misiji zahteva striktno poštovanje procedura i oprez 24 sata dnevno.

Starešina našeg kontingenta, stariji nacionalni predstavnik u misiji UNIFIL u Libanu, potpukovnik Branislav Stevanović kazao je da su naši mirovnjaci angažovani u okviru španskog kontingenta, na specifičnim zadacima koji su karakteristični za ovu zonu operacije.

"Naš zadatak je da kontrolišemo stanje u zoni operacije, da pomognemo libanskim oružanim snagama da uspostave režim kontrole ovde uz ''plavu liniju'' i da se održi stabilnost u što dužem periodu u zoni operacije", naveo je Stevanović.


Pored ministra odbrane Aleksandra Vulina, mirovnjake u Libanu posetili su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Četvrte brigade pukovnik Slobodan Stopa i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane pukovnik Milan Ranković.

Dvodnevna poseta, kako se navodi u saopštenju, bila je i prilika za susrete sa najodgovornijim starešinama u UNIFIL-u.

Vojska Srbije trenutno učestvuje sa 322 pripadnika u pet multinacionalnih operacija UN i četiri EU što Srbiju svrstava na deveto mesto kontributora u Evropi.

U mirovnim misijama Ujedinjenih nacija angažovano je 300 pripadnika Vojska Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Aleksandar

19.07.2018. 19:49

gde li su kupili ove Srpske ozbake na rukavima, kod Kineza?..pa grb ide sa leve strane a ne sa desne