Traže zatvor za novinare

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

19. 07. 2018. u 16:02

Траже затвор за новинаре

Foto Pres centar UNS

Bura povodom zahteva da se strože kažnjava kršenje pretpostavke nevinosti

INICIJATIVA Advokatske komore Beograda da se u Krivični zakonik uvede delo za koje bi osobama u državnim institucijama, novinarima i urednicima, ako objave izjavu ili vest kojom se krši pretpostavka nevinosti, bila zaprećena kazna zatvora do tri godine, izazvala je pravu buru. Inicijativu je AKB podnela Ministarstvu pravde pre dvadesetak dana.

PROČITAJTE JOŠ:Novinari neće moći da gazduju medijima

- Sloboda izražavanja jeste važna tekovina demokratskog društva, ali ona nije apsolutna - objašnjava za "Novosti" Tintor, predsednik AKB.

- Želimo da zaštitimo pravo građanina pre svega od nosilaca političke vlasti i državnih organa, ali i od medija, koji neselektivno plasiraju vesti iz "dobro obaveštenih izvora".

Po Tintoru, novinari bi morali kritički da se odnose i prema zvanično dobijenim informacijama, kao i da vode računa kako izveštavaju tokom postupaka, da kod javnosti ne stvore utisak da je neko kriv i pre presude, jer jedini koji odlučuje o nečijoj krivici jeste sud.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović smatra da pretnja zatvorskom kaznom novinaru koji verodostojno prenese nečiju izjavu nema veze sa demokratijom, već preti da uništi svaku vrstu kritike:

- Zabrinjava što Tintor, odnosno AKB, čak i posle okruglog stola, na kome smo razmenili mišljenja, nisu promenili mišljenje. Apsurdno je što su se pozvali na presude Evropskog suda za ljudska prava koje idu u prilog slobodi izražavanja, a ne njihovim tezama.

Po Radomiroviću, standardi odgovornog novinarstva ne dostižu se drakonskim kaznama za novinare, već jačanjem Saveta za štampu, kao i propisivanjem državnim organima da ne mogu iz javnih izvora da finansiraju medije koji imaju protiv sebe odluke Saveta za štampu.

Na okruglom stolu advokat Zdenko Tomanović ocenio je da nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali ni slobodnog građanina bez slobodnog novinara:

- Nema zdravog društva bez prava novinara da ponekad zadire u neprikosnovena prava pojedinaca - ocenio je Tomanović i ukazao da je legitimno da novinar objavi ako postoji sumnja da je država organizator najtežih krivičnih dela i da utiče na sudski postupak. Kao branilac bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, naglasio je da njegov branjenik nije imao pretpostavku nevinosti.

SUDSKI POSTUPAK NEADEKVATAN


UNS je organizovao tribinu "Novinarstvo i pretpostavka nevinosti" posle izjave koju je Veran Matić dao o suđenju optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, zbog koje su reagovali Društvo sudija, Visoki savet sudstva i AKB. Matić, predsednik Komisije za ispitivanje ubistva novinara, naglasio je da Komisija od početka tvrdi da se sudski postupak vodi neadekvatno, što se tiče vladavine prava i slobode medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

citalac i gledalac

19.07.2018. 16:33

Podrzavam zakon, NEIZDRZIVO JE PROSIPANJE LAZNIH OPTUZBI OD STRANE NOVINARA I POLITICARA, NAROCITO OD STRANE TABLOIDA.

Gen52

19.07.2018. 16:43

Šta taj advokat Titor umišlja? Zar neko da bude ubica i uhvačen na delu, ili pljačkaš uhvačen u kradji, novionari nesmeju da objave puno ime i prezime, jer postoji predpostaavka nevinosti. Ma hajte molim Vas. To je već nebuloza i drskost.

Goran

19.07.2018. 18:16

Gen52 Aj druže pročitaj tekst ponovo pa ako ne shvatiš onda ponovo i tako dok ne shvatiš. Ljudi traže zakon po kojem nećeš moći krupnim crvenim slovima da pišeš ubica, lopov jer tvoj izvor kaže tako već da se vesti plasiraju profesionalno bez mnogo tenzija dok sud ne donese presudu.

Gen52

19.07.2018. 21:21

@Goran - Žaomi je druže Gorane, ali takvim tvojim stavom i drugih istomišljenika samo se kuraže ubice i lopovi. Umesto da Zakon sprečava i plaši kriminalce on će da ih štiti. Normalno advokati navijaju vodu na svoju vodenicu.