Lekcije o ratu iz devedesetih u udžbenicima Srbije i RS

I. Mićević

četvrtak, 05. 07. 2018. u 08:35

Лекције о рату из деведесетих у уџбеницима Србије и РС

Učenici iz Srbije i RS imaju mnogo zajedničkih tema,Foto Z. Jovanović

Timovi rade na usklađivanju nastavnih planova i programa Srbije i RS. Ministar Šarčević: Svaka ozbiljna država ima nacionalnu nauku

ZAJEDNIČKE lekcije iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti za đake u Srbiji i Republici Srpskoj jedan su od koraka koje predviđa Deklaracija o opstanku srpskog naroda, čiji tekst je usaglašen. Ove nedelje odbori za obrazovanje ozvaničili su ujednačavanje nastavnih planova. Prosvetni stručnjaci sa dve strane Drine, međutim, na njima rade već nekoliko meseci, saznaju "Novosti".

Pročitajte još: Iste lekcije i preko Drine

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i naš Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsek koji će se baviti samo nacionalnom korpusom tema u nastavnim planovima i programima. One će sa posebnom pažnjom da budu ugrađene u nastavu osnovnih i srednjih škola.

- Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema - kaže za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević. - U svakoj državi to su specifične teme i deca stiču drugačija znanja. Svi o tome vode posebnu brigu, i u svetu i u regionu, pa na isti način i mi treba da se posvetimo nacionalnim temama. S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je reč o zajedničkoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapređivati ovu oblast. Postoje indicije i da će se uključiti i deo naše dijaspore.

Pročitajte još: Labris izbacio šest udžbenika

Predmeti u kojima će biti promena su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a u nižim razredima osnovne škole - svet oko nas. Zasada neće biti promene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje celokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike integrisaće se i novine u nacionalnim temama.

- Imali smo već nekoliko sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske. U toku su i pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrednosti u nastavnim planovima i programima - objašnjava za "Novosti" Zlatko Gušanović, direktor Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja. - Programi u Srbiji i Republici Srpskoj su već slični, ali moramo da uskladimo ishode - koje znanje učenici stiču i na koji način uče, recimo, neku pesmu. Bavićemo se i ujednačavanjem nacionalnih književnih dela, koja se obrađuju.

Najveća izmena u programu za Republiku Srpsku biće uvođenje ratova devedesetih godina prošlog veka u program istorije. U Srbiji se taj period spominje, ali šturo. Sada će se uvesti lekcije o ratovima devedesetih, zasnovane na naučnim činjenicama.

Osim tema i ishoda, naglašava Grušanović, suština je da se usaglase i utvrde prave nacionalne vrednosti.

ČUVANjE JEZIKA I BAŠTINE

OČUVANjE jezika, kulturne i nacionalne baštine srpskog naroda ciljevi su saradnje sa kolegama iz Republike Srpske i unapređivanja nastavnih planova i programa nacionalnih predmeta - objašnjava Zlatko Grušanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

др Милан Лекић

06.07.2018. 14:21

Усклађивање наставних програма данашње Србије, Републике Српске и Црне Горе мора се отпочети са интегралном средњевековном Историјом Срба у предшколским, основно и средњошколским и факултетским програмима, који ће се изводити на Вуковом српском језику - дубровачко-требињско-никшићко-ужичком ијекавском изговору. Тај српски језички изговор мора бити званични језик свих медија (од Јадовна до Лесковца). То је најбитније за очување кохезије свесрбског историјског, духовног и културног јединства...

Рашо

07.07.2018. 08:14

Баш ме занима шта ће и како да напишу. А онда чекамо другу фазу да новопечени и измишљени народи све то подведу под своје и да се усклади са њиховим виђењем наше историје. Такође, да се то напише на њиховим измишљеним језицима! Јер ипак, можда истина вређа нечија осећања!