INFORMATIKA, medicina, stomatologija, psihologija i još poneki studijski programi, zbog velikog interesovanja, postavili su visoko letvicu za upis na prvu godinu studija. Za najveći broj fakulteta granica za budžet i samofinansiranje mnogo je spuštena, ali i pored viška slobodnih mesta neki neće uspeti da je preskoče, jer nemaju ni zakonski minimum od 30 bodova za samofinasiranje.

Desetine hiljada indeksa ostaće nepodeljeno, tako da maturanti ne moraju mnogo da se sekiraju oko prijemnog ispita, a za fakultete "na glasu" prijavljuju se i oni koji u školi nisu znali za više od trojke.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je raspisao konkurs za 1.400 kandidata, prijavio se 1.181 maturant. Iako je mesta ostalo napretek, četvoro neće moći da se upiše, jer sa ocenama iz škole i bodovima sa prijemnog nisu uspeli da prebace zakonsku granicu od 30 bodova za samofinansirajuće studije. Na dugačkoj rang-listi, samo dvoje je imalo maksimalan učinak, za budžet je bilo dovoljno 65, a svega 77 osvojilo je više od 90 bodova.

Na Pravnom fakultetu u Nišu za budžet je bilo dovoljno svega 60, a i ovde kao i na mnogim drugim fakultetima na samofinansiranje mogu svi koji su prešli 30 bodova.

PROČITAJTE JOŠ - Brucoši ne mogu dva puta na budžet

Mesta i na budžetu i na samofinansiranju ostaće i na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mnogi će sami plaćati školarinu jer nisu uspeli da prebace 50 bodova, iako je ostalo mesta. Na grupi za srpski jezik i književnost poslednji na budžetu ima 53 boda, a biće primljeno samo 50 kandidata jer ih je toliko prešlo zakonski prag, mada je predviđen upis 97 budžetskih brucoša. Na samofinansiranju je poslednji imao 35, a i tu je ostalo slobodnih indeksa. Šansu da se školuju za profesore srpskog jezika tako su dobili i kandidati sa osrednjim uspehom, čak i oni koji su na jednom od dva testa osvojili po svega dva od 30 bodova. Na grupi za srpski jezik i književnost ostaće, takođe, mesta za drugi krug i za samofinansiranje i za budžet, jer su iznad crte kandidati sa zakonskim minimumom.

Na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Medicini je bilo dovoljno 66 bodova za budžet, a za samofinansiranje svega 60, na Stomatologiju će i na budžet biti primljeni oni koji imaju 55 poena. Na sva tri smera Medicinskog fakulteta samo jedan kandidat imao je više od 90 bodova, u zbiru poena iz škole i sa testova.

Ipak, na najtraženijim fakultetima konkurencija je bila žestoka, upis će biti završen u prvom krugu, a u vrhu liste su kandidati sa sto bodova. Tako je budžetska granica na Softverskom inženjerstvu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu na 96,40, a poslednji na preliminarnoj listi za samofinansiranje ima 77,56 poena. Čak 18 maturanata ima maksimalan broj bodova.

GRANICA IDE JOŠ NIŽE

BROJ bodova za upis na budžet i samofinansiranje istaknut u preliminarnim rang-listama spuštaće se na većini fakulteta, zato što će mnogi kandidati odustati od upisa. Veliki broj maturanata konkuriše na dva, pa i tri fakulteta, a na kraju odabere samo jedne studije. Ta mesta ostaju prazna, a letvica za upis spušta se naniže.