Ivana Radović iz NVO ASTRA dobila nagradu Stejt departmenta za borbu protiv trgovine ljudima

Beta

petak, 29. 06. 2018. u 09:45

Ивана Радовић из НВО АСТРА добила награду Стејт департмента за борбу против трговине људима

Foto Tanjug

Ivana Radović iz beogradske nevladine organizacije ASTRA dobitnica je ovogodišnje nagrade TIP Hero koju američki Stejt department svake godine dodeljuje pojedincima iz celog sveta kao priznanje za njihov ukupni rad na suzbijanju trgovine ljudima
Ivana Radović iz beogradske nevladine organizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, dobitnica je ovogodišnje nagrade TIP Hero koju američki Stejt department svake godine, prilikom objavljivanja Izveštaja o trgovini ljudima, dodeljuje pojedincima iz celog sveta kao priznanje za njihov ukupni rad na suzbijanju trgovine ljudima.

Ivana Radović nagrađena je za svoj rad u NVO ASTRA za zagovaranje unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima i za svoj jedinstveni doprinos u jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz izgradnju kapaciteta relevantnih institucija i organizacija, rečeno je na svečanosti u Vašingtonu.


Ovogodišnjim herojima i heroinama u borbi protiv trgovine ljudima, nagradu su na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu uručili državni sekretar SAD Majk Pompeo i savetnica predsednika SAD Ivanka Tramp.


"Trgovina ljudima nije priča o jadnim i naivnim žrtvama i zlim trgovcima, već o našem globalnom društvu koje ovakav vid eksploatacije čini mogućim. Bez ozbiljnih društvenih promena nema ni stvarne borbe protiv trgovine ljudima", kazala je Ivana Radović na svečanosti.


Pročitajte još: Godišnje bar stotinak žrtava trgovine ljudima


Ona je prva osoba iz Srbije koja je dobila nagradu TIP Hero – Heroj/Heroina u borbi protiv trgovine ljudima.


Američki Stejt department svake godine objavljuje TIP izveštaj, u kome, između ostalog, daje ocenu napora svih država u svetu u suzbijanju trgovine ljudima.


U odnosu na to u kojoj meri ispunjavaju minimum standarda u borbi protiv trgovine ljudima – u oblasti prevencije, zaštite žrtava i krivičnog gonjenja trgovaca ljudima – države se klasifikuju u tri kategorije.


Nakon dve godine na takozvanoj "listi za posmatranje", Srbija se ove godine vratila u Grupu 2, odnosno u grupu zemalja koje još uvek ne ispunjavaju minimum standarda u suzbijanju trgovine ljudima, ali čine značajne korake u tom pravcu.


Uz priznanje za napredak ostvaren u poslednjih godinu dana, preporuke za Srbiju uključuju intenziviranje istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za trgovce ljudima, uz izricanje strogih zatvorskih kazni, formalizovanje postupaka za identifikaciju žrtava, formalizovanje saradnje sa specijalizovanim NVO koje pružaju pomoć žrtvama i njihovo sprovođenje u praksi.


Pročitajte još: Presečen međunarodni lanac trgovine ljudima, otkriven 61 Kinez


Preporuke se odnose i na poboljšanje položaja žrtava u sudskom postupku, obuku tužilaca i sudija, puno sprovođenje smernica o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima, obezbeđivanje obuke i ostalih resursa za radnu i tržišnu inspekciju kako bi se istražili i sprečili slučajevi prevarnog vrbovanja.


Ivana Radović je koordinatorka tima za istraživanje, razvoj i praćenje politika nevladine organizacije ASTRA iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Милојко

29.06.2018. 13:25

гос.Ивана за ово честитка,али убудуће пазите,у игри сте......