Osmacima Dositej ličio na Van Goga

I. Mićević

20. 06. 2018. u 09:35

Učenici osmog razreda završnim, kombinovanim testom završili polaganje male mature. Teško prepoznavanje fotografije. Zadaci iz fizike i hemije bili laki

Осмацима Доситеј личио на Ван Гога

Foto Teodora Ćirić

OD osmaka se na kombinovanom testu tražilo da spoje metropole i reke koje kroz njih protiču, da prepoznaju na fotografiji Dositeja Obradovića, napišu na kojim kontinentima se prostiralo Osmansko carstvo, da se prisete lekcije o ćelijama... U liku Dositeja mali maturanti su videli: Luja 14, DŽejmsa Vata, Tomasa Edisona, DŽordža Vašingtona, pa čak i Van Goga.

Kako bi bilo što manje prepisivanja, isti zadaci raspoređeni su na različite načine, pa je bilo nekoliko grupa testova. Mnogi su već za sat vremena rešili sve zadatke i kažu nije im trebalo mnogo vremena jeru su pitanja iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike uglavnom imala ponuđene odgovore. Trebalo je samo da zaokruže pravi.

Đaci OŠ "Skadarlija" u Beogradu uglavnom su bili zadovoljni kako su rešili poslednji test i većini je on bio najlakši. Luki Ahmatoviću najteža pitanja su bila iz istorije. Kaže, najverovatnije će upisati privatnu školu za informacione tehnologije, gde je već polagao prijemni. NJegov drugar Tasa Tasimi žali se da su zadaci bili teški, posebno pitanje iz biologije o ćelijama, što je gradivo petog razreda, koje je već zaboravio. Natalija Sakić, Viktorija Maksimovska i Nina Popović, sve tri vukovci, kažu da su zadaci iz fizike i hemije bili najlakši. Nemaju zamerke ni na ostala pitanja i kažu da su ih relativno lako rešile. Većina je bila gradivo iz petog i sedmog razreda.

- Ja sam kombinovani test najlošije uradio od sva tri. Mislim da mi je samo polovina odgovora tačna - žali se Viktor Anđelković. - Uspeh mi je vrlodobar, pa se nadam da ću sa bodovima sa male mature imati dovoljno da upišem neku gimnaziju.

Za razliku od većine njegovih drugara, Stefanu Rosiću gimnazija nije prva želja. On planira da upiše školu "Drvoart", da se bavi obradom drveta i tako nastavi porodičnu tradiciju.

- Mislim da je bolje da steknem neko konkretno znanje, da mogu da radim i posle srednje škole, a ne da završim gimnaziju sa kojom, ako ne završim fakultet, mogu da radim u trafici - kaže Stefan. - Dobro sam uradio prijemni, na kombinovanom mi je sve tačno, a na matematici i srpskom očekujem između 10 i 11 bodova od maksimalnih 13.

Ovo je poslednji od tri testa koje polažu mali maturanti. Ispitna komisija nakon polaganja dešifruje testove i računa bodove za svakog konkretnog učenika na nivou škole. Krajnji rok da budu objavljeni preliminarni rezultati u školama je petak u osam ujutru, ali mnoge škole će to uraditi već danas.

KALENDAR

NEZADOVOLJNI rezultatima moći će da se žale školskim komisijama u subotu, a ako i dalje budu imali primedbe na to kako su ocenjeni, u ponedeljak mogu pravdu da potraže pred okružnim komisijama. Objavljivanje konačnih rezultata biće u četvrtak 28. juna, a naredna dva dana učenici će moći da predaju liste želja. Rezultati rasporeda učenika po srednjim školama biće objavljeni 8. jula, a prvi upisni krug zakazan je za 9. i 10. jul.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)