DVODNEVNI skup naučnika, pravnika, lekara i oficira iz nekoliko evropskih država treba da pomogne pripremi tužbi za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi osiromašenom uranijumu. Advokat i vođa pravnog tima Srđan Aleksić, koji treba da do kraja godine podnese tužbu u ime obolelih od kancera, kaže da će prvo predložiti državama članicama NATO koje su bombardovale SRJ sudsko poravnanje kroz isplatu naknade štete i plaćanje kvalitetnog lečenja u Srbiji i inostranstvu.

- Pošto je sudska praksa različita, tužbe će se, u zavisnosti od slučaja, podnositi sudovima tih 19 država članica NATO, ili domaćim sudovima. Pravni tim će, ukoliko tako proceni, lobirati i da se formira međunarodni ad hok sud za rešavanje ovog pitanja. Već imamo nepobitne dokaze da je u Srbiji, a posebno na jugu Srbije, zbog korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom došlo do povećanog obolevanja i umiranja građana od raka, a da je životna sredina teško zagađena - naveo je Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI ISTRAŽUJU NATO nas ubija punih 19 godina!

On kaže da očekuje i da oboleli od kancera dobiju barem jednu bolnicu koju bi sagradile tužene države.

Domeniko Leđero, politikolog, vojni pilot i šef odeljenja za odbranu Vojne opservatorije italijanske vojske, rekao je da je do sada pred italijanskim sudovima doneto više od 80 presuda u kojima se nalaže Ministarstvu odbrane da isplati naknadu štete teško obolelim vojnicima koji su bili na Kosovu, ili njihovim porodicama, ukoliko su vojnici preminuli.On je predao svu dokumentaciju pravnom timu iz Srbije.

Foto D. Alihodžić , Advokat Srđan Aleksić

Sergej Baburin, član ruske Dume, pobrao je najviše aplauza kada je govorio o nepravdi prema Srbiji i uzviknuo "Živela Srbija", a kritikovao Haški sud.

- Mnogi bi hteli da se zaboravi ono što se dešavalo devedesetih godina u Evropi. Takvih ima u Srbiji, ali i u Rusiji, ali ne treba dozvoliti da oni pobede. To bi začilo da mi svi pristajemo da se primenjuju dvostruki aršini u međunarodnom pravu. Ako niko ne odgovara za varvarstvo u Srbiji znači da se ono može ponovo primeniti, dovoljno je samo da izaberu metu - kazao je Baburin za "Novosti" i naveo da je Rusija dala primer kako Srbija treba da se bori za svoja prava: - Rusiji je trebalo šest decenija da vrati Krim i očekujem isti scenario i za Srbiju.


Stručnjaci instituta "Vinča" čiste ostatke osiromašenog uranijuma


POLITIZACIJA ILI NAUKA?

PROFESOR Ilija Zindović sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, predsednik Organizacionog odbora ovog skupa, čiji je rad trebalo da bude predstavljen, nije pristao na to, jer mu se nije dopala "politizacija čitave ideje".

- Pristao sam da učestvujem i napišem rad samo zato što su mi obećali da neće biti politike nego samo nauke. Iz izlaganja pojedinih učesnika primetio sam da nije tako, pa ne želim da učestvujem, ali ću ostati do kraja skupa - kazao je Zindović za "Novosti".

Bombardovanje u Čačku


PROČITAJTE JOŠ - Nato na Srbiju sručio osam "Hirošima"