Zavisnost može da se spreči

12. 06. 2018. u 20:01

Зависност може да се спречи
Udruženje priređivača igara na sreću uputilo inicijativu Ministarstvu Zdravlja u vezi sa projektom "moguće je prekinuti". Predloženo je da Dan prevencije zavisnosti od igara na sreću bude 7. jul

Udruženje priređivača igara na sreću - UPIS, u čijem sastavu su i vodeće kompanije u ovoj industriji Mozzart i Meridian, podnelo je Ministarstvu zdravlja inicijativu da 7. jul bude ustanovljen kao Dan prevencije zavisnosti od igara na sreću. Ova inicijativa proizašla je kao rezultat regionalnog sastanka predstavnika Udruženja priređivača igara na sreću i direktora medicinskih ustanova koje se bave prevencijom i lečenjem zavisnosti, a koji je održan na nedavno završenom 11. sajmu igara na sreću BELGRADE FUTURE GAMING u Beogradu.

Trajno opredeljenje kompanija članica i Udruženja u celini jeste odgovorno priređivanje igara na sreću i prevencija bolesti zavisnosti, što u potpunosti oslikava izuzetno visok nivo društveno odgovornog poslovanja kompanija članica. UPIS već osam godina, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drajzerove u Beogradu, realizuje Projekat prevencije "Moguće je prekinuti". Suština projekta ogleda se u činjenici da se njegovom realizacijom patološka zavisnost sprečava u nastajanju i podrazumeva edukaciju zaposlenih, koji dolaze u kontakt sa igračima, u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti od igara na sreću. Do sada je više od 4.000 operatera kompanija članica UPIS prošlo ove obuke stručnjaka iz državne, ustanove za borbu protiv svih oblika zavisnosti.

Pročitajte još - Značajan doprinos ekonomskoj stabilnosti zemlje

Značaj projekta je upravo u tome da se zavisnost od igara na sreću suzbija u nastajanju, ali i podiže društvena svest o mogućim rizicima koje sa sobom nosi igranje na sreću, da oni koji igraju, pre nego što započnu igru, budu upoznati sa rizicima. Takođe je bitno da zaposleni mogu da prepoznaju kada neko ima problem, kao i da ga uputi gde može da potraži informacije ili pomoć.

Pokretanjem i podnošenjem inicijative za određivanje dana prevencije zavisnosti od igara na sreću želimo da uključimo širu društvenu javnost u akcije na sprečavanju zavisnosti od igara na sreću. Podsećam da smo upravo mi 2010. godine inicirali da se odredba o zabrani ulaska maloletnika u objekte u kojima se priređuju igre na sreću nađe u Zakonu o igrama na sreću i da su, na našu inicijativu i predlog, u Zakon ušle odredbe o društvenoj odgovornosti, ističe direktor UPIS-a Rade Karan.

Pročitajte još - Industrija igara na sreću podržava 70.000 radnih mesta

Direktorka Bolnice iz Drajzerove dr Mira Kovačević na regionalnom sastanku je istakla veoma uspešnu saradnju sa UPIS--om i potencirala značaj projekata prevencije koji se realizuju u zemljama regiona. Dr Kovačević je naglasila da ovi projekti suštinski sprečavaju zavisnost u nastajanju i da bilo bi dobro da oni postanu trajna obaveza svih priređivača igara na sreću.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti već godinama sarađuje sa Udruženjem priređivača igara na sreću u realizaciji preventivno-edukativnog programa "Moguće je prekinuti". Dobri rezultati ove saradnje nam ukazuju da je preventivni rad u ovoj oblasti značajan i da je potrebno širiti aktivnosti ovakvog karaktera, pa u tom kontekstu podržava i inicijativu da se obeležava nacionalni dan prevencije zavisnosti od igara na sreću u čijem obeležavanju će svakako učestvovati - rekla je dr Kovačević.


USKORO I U SRPSKOJ

Imajući u vidu i dostignuti nivo odgovornog priređivanja igara na sreću, posebno sa aspekta zaštite maloletnika i potencijalih zavisnika, UPIS i njegove članice predstavljaju lidere, ne samo u regionu već i šire. To je prepoznala i stručna javnost i u Srbiji i u regionu tako da se, na bazi iskustava UPIS-a, delimično modifikovan, projekat prevencije primenjuje u Crnoj Gori, a odskoro i u Republici Srpskoj gde je tamošnje udruženje priređivača ALPIS potpisalo ugovor sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske o zajedničkom sprovođenju projekta prevencije zavisnosti od igara na sreću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije