Mali: U sredu datum, od decembra ili januara veće penzije

Tanjug

08. 06. 2018. u 12:51

Мали: У среду датум, од децембра или јануара веће пензије

Foto Tanjug

Datum ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija u Srbiji biće saopšten u sredu, nakon završetka razgovora delegacije MMF-a sa ministrom finansija Sinišom Malim
Datum ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija u Srbiji biće saopšten u sredu, nakon završetka razgovora delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa ministrom finansija Sinišom Malim, a uvećan iznos na svojim računima penzioneri će videti u decembru ili januaru sledeće godine.


Ministar finansija Siniša Mali kaže za Tanjug da novca za penzije ima dovoljno u budžetu, da će one u narednim godinam biti sve veće, a sa MMF-om će se u ponedeljak razgovarati i o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru, reformi javnih preduzeća, smanjenju parafiskalnih nameta, brojnih poreza i doprinosa koji opterećuju privrednike, ali i mogućnostima za umanjenje akciza na gorivo.


"Novaca za penzije ima u buddzetu", jasan je Mali i precizira da je samo stvar dogovora sa MMF-om kada će početi isplata uvećanih penzija i da bi to moglo da bude, "ili u novembru, da bi se prva penzija ''videla'' u decembru, ili u decembru, da bi se prva penzija ''videla'' u januaru".


PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali: Zatekao sam nered, sad gradimo metro


Penzioneri su podneli najveći teret reformi, kaže ministar i poručuje da su "teška vremena iza nas", te da će odluka o ukidanju zakona o umanjenju penzija najviše značiti starijim građanima koji imaju najniže penzije, 25 i 30 hiljada dinara.


"Nijedan penzioner u Srbiji neće imati manju penziju nego što je imao 2014. godine, a svi penzioneri će imati između 8,4 i 13 odsto veću penziju u odnosu na period od pre četiri godine", kaže Mali.


Na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu nekih udruženja penzionera da će podneti tužbe za nadoknadu štete zbog probijanja roka za ukidanje zakona koji je bio postavljen za kraj 2017. godine, Mali kaže da nema podatke o njihovim konkretnim zahtevima, ukoliko, kaže, oni postoje.


"Ne smatram da je bilo ko oštećen, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, pa na kraju krajeva, neka neki sud odluči da li su u pravu. Smatram da nisu u pravu, da smo svi zajedno prošli kroz veoma težak period, ali sve te teške mere su iza nas, mnogo je lepši period ispred nas", poručio je ministar.


Govoreći o predstojećim sastancima sa delegacjom MMF-a, koja će boraviti u Beogradu od 11. do 13. juna, kaže da očekuje nastavak aranžmana sa tom međunarodnom institucijom i podseća da brojke pokazuju da je naša "pregovaračka pozicija" čvrsta.


PROČITAJTE JOŠ: Siniša Mali: Balade za penzionere


To ilustruje podacima da je u prvih pet meseci ove godine ukupan suficit u budžetu 2,2 milijarde dinara, a da je ranije bio planiran deficit od skoro 37 milijardi.


"Dakle, mnogo je bolje stanje u budžetu. Želim da sa MMF-om nastavimo saradnju i pregovaramo o novom aranžmanu do 2021. godine kako bi sve one rezultate koje je Vlada ostvarila u prethodnom periodu, a na osnovu teških i hrabrih odluka iz 2014. godine sačuvali, ekonomiju dodatno unapredili, i kako bi u budućnosti srpska ekonomija bila još stabilnija i jača", objašnjava Mali.


Najveći izazov kao novom ministru finansija biće mu, kaže, da Srbija, pored održanja fiskalne stabilnosti, zadrži pozitivnu stopu rasta BDP-a koja, podseća, u prva tri meseca ove godine iznosi 4,6 procenata više u odnosu na prošlu godinu.


U razgovoru sa predstavnicima MMF-a pokušaće da pronađe i nove modele za dalji rasta ekonomije kako bi se poboljšalo poslovanje privrede i građana:


"Razmišljamo o smanjenju nekih poreza, doprinosa, parafisklanih nameta, koji trenutno postoje u privredi Srbije, a možda i akciza o kojima se priča ovih dana", rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

d

08.06.2018. 15:36

sto od januara ? ima i februar, ima i mart, april, najbolje 1 aprila, jer svi koji vam veruju veruju i u prvi april

neko sa čukarice

08.06.2018. 15:47

Ne radi se o većim penzijama već o onim što smo imali do oktobra 2014. i nazovite gospodo to pravim imenom i ne vraćate vi ništa što nas "volite i brinete o nama" već zato što MMF tako zahteva i da, tog novembra 2014. imala sam 37.4oo, sada imam 37.200 i kad mi vratite mojih malo manje od tri, imaću 40.400 dinara i šta ste vi tu podigli penzije, nama ne već onima što imaju oko 20.tak hiljada, penzija vam je onolika koliko ste imali rdnog staza, koliko vam je bila jak firma s uplatama itd...