Laki zadaci iz matematike

V. N.

ponedeljak, 04. 06. 2018. u 18:01

Лаки задаци из математике

Polaganje u Matematičkoj gimnaziji proteklog vikenda Foto V. Danilov

Prijemni ispit proteklog vikenda organizovan za IT odeljenja i škole za nadarene. Deo učenika odustao od polaganja. Testiranje proteklo regularno

UČENICI s posebnim sklonostima ka matematici, fizici, informatici ili stranim jezicima odmerili su snage proteklog vikenda. Prijemni ispit organizovan je u specijalizovanim odeljenjima i gimnazijama širom Srbije, a najveća gužva bila je u nedelju, na prijemnom ispitu za IT odeljenja gimnazija, za koji se prijavilo 2.789 đaka.

U Prvog beogradskoj gimnaziji za polaganje prijemnog bilo je prijavljeno 295 učenika. Prema rečima direktora te škole Aleksandra Andrejića, sve je prošlo regularno i bez problema. Ipak, dodaje, neki od đaka koji su se prijavili za polaganje nisu se uopšte pojavili na prijemnom ispitu. Prvi utisci onih koji su polagali kažu da test nije bio težak.

Osim u Prvog gimnaziji, u Beogradu je prijemni organizovan i u Zemunskoj, a širom Srbije u još 12 gimnazija. Ovi učenici su rešavali zadatke srednjeg i naprednog nivoa i moći će da upišu neku od oko 60 škola koje imaju računarski smer.

Prijemni su u nedelju polagali i đaci koji planiraju da se upišu u odeljenja za nadarene za fiziku, i oni su rešavali dva testa u jednom danu - iz matematike i fizike. Prijemni u Filološkoj gimnaziji trajao je oba dana vikenda. Matematička gimnazija polaganje je završila u subotu, a već su objavljeni i preliminarni rezultati.

Prema rečima Srđana Ognjanovića, direktora škola, na prijemni su se pojavili učenici odličnog znanja.

- Zadatke je rešavalo 230 učenika, a više od 150 uspelo je da položi prijemni. To znači da su osvojili najmanje 120 od maksimalnih 240 bodova - objašnjava Ognjanović, za "Novosti". - Biće to dobra generacija, ali za konačnu rang-listu moramo da sačekamo rezultate završnog ispita. Učenici će biti rangirani na osnovu bodova s prijemnog i završnog ispita i uspeha u školi i na takmičenjima.


Pročitajte još - ZA BUDUĆE SREDNjOŠKOLCE: Ovo je probni test za upis u IT odeljenja gimnazija


U nedelju su završeni i prijemni ispiti za srednje muzičke škole i škole za nadarene za likovnu umetnost, jer su njihovi prijemni ispiti zakazani od 1. do 3. juna.

Preliminarni rezultati za sve škole koje primaju nadarene učenike treba da budu objavljeni do 6. juna, a narednog dana učenici, ukoliko su nezadovoljni bodovanjem, mogu da se žale ispitnim komisijama. Krajnji rok za objavu konačnih rezultata svih prijemnih ispita je 8. jun. Posle toga mali maturanti, koji su polagali prijemni, treba da se pripreme i polažu završni ispit zajedno sa ostatkom generacije.


RANG-LISTA

IAKO su položili prijemni, učenici koji žele da se upišu u specijalizovana odeljenja neće pre ostatka generacije znati da li su raspoređeni u željenu školu. Duže od meseca moraće da sačekaju konačne rang-liste i da se upišu u srednje škole. To će moći tek kada se završi mala matura i cela generacija ispuni listu želja, posle čega će kompjuterski svi da budu raspoređeni prema željama i broju osvojenih bodova.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije