Pečati odlaze na tavan

Sandra Bulatović

03. 06. 2018. u 12:01

Paraf na dokumentu biće dovoljna legitimacija samo za preduzeća, a pojedinci će i dalje čekati u redovima. Moraće da imaju štambilj na papirima fakulteta, državnih institucija, raznih instituta, kao i bolnica

Печати одлазе на таван

Ilustracija / Tošo Borković

PREDUZEĆA ga spremaju za "tavan", ali što se građana tiče, oni će i dalje stajati po raznim redovima, obilaziti mnogobrojne kancelarije i moliti službenike ne bi li pečatirali svoja dokumenta. Zaključak Vlade iz decembra prošle godine je izrekao presudu, a Zakon o privrednim društvima, koji je pred poslanicima, nastavio proterivanje pečata iz svakodnevnog života kompanija. Da bi ga privreda zaista "okačila o klin" potrebno je izmeniti ukupno 200 propisa, ali je odlazak štambilja u istoriju - zvanično počeo.

Ranija verzija Zakona o privrednim društvima nije izričito zahtevala da firma koristi pečat, ali je ostavila mogućnost da ga zahtevaju drugi propisi. I njih nekoliko stotina, u isto toliko različitih situacija, zahtevalo ga je.

- U Zakonu o privrednim društvima je postojala odredba da pravno lice može da koristi pečat, ali i da se može uvesti obaveza zakonom da se on koristi - objašnjava Jasmina Radovanović pravni savetnik za privredu u NALED. - I mnogi su se uhvatili za taj član i uveli obavezu upotrebe.

Prva verzija Predloga zakona o privrednim društvima iz prošle godine nije se bavila ukidanjem pečata. Poslednja, koja je stigla u Narodnu skupštinu, menja i čuveni član 25.

Zaključak Vlade iz decembra 2017. je dao rok nadležnim instuticijama da prilagode svoja akta.

- Institucijama je dato mesec dana da promene svoje obrasce i propise i predvide da pravna lica mogu, ali ne moraju da koriste pečat - dodaje Jasmina Radovanović. - I to se odnosi samo na firme. Institucije poput fakulteta, državne institucije, instituti, bolnice - i dalje će koristiti pečat. Od firmi, međutim, više niko ne može da zahteva da ga poseduju. Poslednjih meseci i NBS je donela četiri odluke kako bi omogućila da firme prilikom otvaranja računa, davanja platnih nalog i menica ne koriste pečat, već da se potpisuju.

ZNATNO UBRZAVANJE PROCEDURA

- Svaki pravnik će reći da je pečat značio neku vrstu sigurnosti, ali on je zapravo bio legitimacija. Koja institucija i čovek stoje iza toga - kaže Jasmina Radovanović. - Sada su sve institucije povezane i vidi se ko su zakonski zastupnici preduzeća. S druge strane, naslediće ga elektronski potpis i elektronski pečat. To za male firme neće biti velika ušteda, ali za velike sisteme sigurno hoće. Svakako će značiti ubrzavanje procedura. To je bio i zahtev Svetske banke i izvesno je da ćemo znatno napredovati na Duing biznis listi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije