POLA milijarde dinara obezbeđeno je iz državne kase za mere populacione politike u ovoj godini, a kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku u ponedeljak je raspisao javni poziv za dodelu ovih bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama. Obezbeđeno je pet puta više novca nego lane, a maksimalni iznos koji može dobiti opština koja aplicira projektom samostalno je do 10 miliona dinara.

Kako bi dobile deo novca, opštine bi trebalo da za početak obezbede 20 odsto sredstava, dok će preostalih 80 odsto biti finansirano pomenutim sredstvima.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, objašnjava da pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženih iz istog regiona, i da je jedini uslov da u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje populacione politike.

- Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja, borbu protiv neplodnosti i populacionu edukaciju - istakla je Slavica Đukić Dejanović.

PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNO: Sve nas je manje, godišnje gubimo 35.000 duša

Lane je za te namene izdvojeno 130 miliona dinara i tim novcem finansirani su projekti u 15 lokalnih samouprava. Na konkurs se prošle godine prijavilo 90 opština, a sredstva je dobilo 15 lokalnih samouprava.

Slavica Đukić Dejanović Foto Ž. Knežević

- Ukoliko prijavu podnose zajednički do tri opštine, maksimalan iznos je 75 miliona dinara, odnosno 100 miliona dinara ako prijavu podnosi četiri ili više opština iz istog regiona - navela je ministarka.

Rok za konkurisanje je 20 dana od objavljivanja poziva u "Službenom glasniku".


PROČITAJTE JOŠ: Kalendar za veći natalitet

OD 1. JULA STIŽU NAKNADE

PRIMENA mera za podsticaj rađanja počeće 1. jula. To znači da će roditelji koji su od početka godine dobili treće dete imati mesečnu naknadu od 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000.

Neke od podsticajnih mera su one koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece, i to trećeg i četvrtog. Tako će, ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dete, ona imati 30.000 dinara da bi standard života trećeg i četvrtog deteta bio kao i dece koja su ranije rođena.

Počeće da se primenjuje i mera koja se tiče žena koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje, jer će imati pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta.