PONEDELjAK POSLEDNjI ROK: Prijave učenika za IT odeljenja produžen do 14 časova

Tanjug

20. 05. 2018. u 16:15

ПОНЕДЕЉАК ПОСЛЕДЊИ РОК: Пријаве ученика за ИТ одељења продужен до 14 часова

Foto Ž. Knežević

Rok za prijave osmaka koji žele da upišu specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo u gimnazijama je produžen i traje do sutra u 14 sutra

Rok za prijave osmaka koji žele da upišu specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo u gimnazijama je produžen i traje do sutra u 14 sutra, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić.

"Do ponedeljka 21. maja, do 14 časova smo produžili rok, kako bi oni učenici koji još razmišljaju da se prijave mogli da iskoriste to pravo i prijave se za polaganje prijemnog ispita", izjavio je Pajić za RTS.

On je kazao da bi prijavljeni učenici trebalo da pristupe polaganju testa iz matematike, na kojem će raditi zadatke srednjeg i naprednog nivoa.

PROČITAJTE JOŠ: Prijava u IT gimnazije do ponedeljka

"Videćemo po broju učenika koji polože prijemni ispit kako će dalje biti formirana odeljenja. Ja se nadam da će i rezultat prijemnog biti jako dobar i da ćemo imati tu privilegiju da povećamo broj odeljenja", kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ: Pet puta povećan broj prijavljenih za IT odeljenja

Na pitanje da li su škole spremne da se usklade ukoliko bude veći broj odeljenja nego 1.260 mesta koliko je planirano, Pajić je naglasio da su škole o tome razmišljale kada su se prijavljivale za ovaj projekat.

"Škole su pre svega o tome razmišljale i kada su se prijavile da imaju odeljenja. One su sagledale i svoje prostorne i kadrovske kapacitete. Obuke za nastavnike počinju, tako da se nadamo da će apsolutno spremni svi dočekati novu školsku godinu i sa zadovoljstvom krenuti u ove obrazovne profile", kazao je Pajić.

PROČITAJTE JOŠ: Za kompjuteraše posao i bez fakulteta

Kako je istakao, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Vlada Republike Srbije i premijerka Ana Brnabić veoma su zadovoljni sa brojem prijavljenih učenika.

"Izuzetno smo zadovoljni velikim ineteresovanjem učenika za ova odeljenja. Kada smo ovaj smer predstavili učenicima, vodili smo računa o potrebama privrede za IT stručnjacima, ne samo u Srbiji nego i šire. Čitav svet je zainteresovan za IT stručnjake i Srbija je adekvatno odgovorila, prvenstveno na svoje potrebe, sa upisivanjem ovih učenika", rekao je Pajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije