APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini i najbližeg saradnika četničkog vođe Draže Mihailovića za vreme Drugog svetskog rata. Slučaj je vraćen na ponovni postupak. Apelacioni sud je našao da je Viši sud u Valjevu pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, te je zbog toga i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno. Prvostepeni sud cenio je pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u vanparničnom postupku.

Višem sudu u Valjevu naloženo je da utvrdi kako je nastradao Kalabić, o čemu ne postoje pouzdani istorijski podaci. Ako je lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga, neophodno je da se utvrdi da li je počinio ratni zločin ili učestvovao u njemu, ili to nije slučaj. Ako jeste počinio ratni zločin ili učestvovao u njemu, nema pravo na rehabilitaciju, a tu činjenicu Viši sud u Valjevu nije utvrđivao.

Za Vesnu Kalabić iz Valjeva, unuku Nikole Kalabića, koja je i podnela zahtev za njegovu rehabilitaciju, poslednja odluka je dokaz njenih sumnji "da neko u ovoj državi namerno neće da dozvoli da se utvrdi prava istina". Očekuje, ipak, da će u ponovljenom postupku Nikola biti konačno rehabilitovan.

- Čvrsto verujem da će moj deda u ponovljenom postupku biti rehabilitovan i da ćemo sa njegovog imena skinuti ljagu da je izdao Dražu, koju su mu prišili komunisti - kaže Vesna Kalabić.


UNUKA VESNA: DEDA POMAGAO SVIMA

NIKOLA je na Divčibarama imao 1,3 hektara zemlje, koja mu je posle Drugog svetskog rata oduzeta - kaže Vesna Kalabić. - Od tada do danas niko tu parcelu nije želeo da koristi, jer su svi znali da je pripadala mom dedi, koji nije bio ni pijandura, ni siledžija, a kamoli zločinac, kakvim ga je prikazivala komunistička propaganda. Nikola je bio izuzetno obrazovan, načitan, pomagao je čak i komunistima za vreme okupacije. Moja baka, njegova supruga Borka, govorila je da su mnogi pošteni komunisti tvrdili da ih je upravo Nikola spasao sigurne smrti.