Ukinuta odluka o rehabilitaciji Nikole Kalabića

B. PUZOVIĆ

petak, 18. 05. 2018. u 14:48

Укинута одлука о рехабилитацији Николе Калабића

Nikola Kalabić

Apelacioni sud u Beogradu oborio odluku Višeg suda u Valjevu o Nikoli Kalabiću. Naloženo da se utvrdi kako je nastradao i da li je počinio ratni zločin
APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda u Valjevu kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini i najbližeg saradnika četničkog vođe Draže Mihailovića za vreme Drugog svetskog rata. Slučaj je vraćen na ponovni postupak. Apelacioni sud je našao da je Viši sud u Valjevu pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, te je zbog toga i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno. Prvostepeni sud cenio je pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u vanparničnom postupku.

Višem sudu u Valjevu naloženo je da utvrdi kako je nastradao Kalabić, o čemu ne postoje pouzdani istorijski podaci. Ako je lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga, neophodno je da se utvrdi da li je počinio ratni zločin ili učestvovao u njemu, ili to nije slučaj. Ako jeste počinio ratni zločin ili učestvovao u njemu, nema pravo na rehabilitaciju, a tu činjenicu Viši sud u Valjevu nije utvrđivao.

Za Vesnu Kalabić iz Valjeva, unuku Nikole Kalabića, koja je i podnela zahtev za njegovu rehabilitaciju, poslednja odluka je dokaz njenih sumnji "da neko u ovoj državi namerno neće da dozvoli da se utvrdi prava istina". Očekuje, ipak, da će u ponovljenom postupku Nikola biti konačno rehabilitovan.

- Čvrsto verujem da će moj deda u ponovljenom postupku biti rehabilitovan i da ćemo sa njegovog imena skinuti ljagu da je izdao Dražu, koju su mu prišili komunisti - kaže Vesna Kalabić.


UNUKA VESNA: DEDA POMAGAO SVIMA

NIKOLA je na Divčibarama imao 1,3 hektara zemlje, koja mu je posle Drugog svetskog rata oduzeta - kaže Vesna Kalabić. - Od tada do danas niko tu parcelu nije želeo da koristi, jer su svi znali da je pripadala mom dedi, koji nije bio ni pijandura, ni siledžija, a kamoli zločinac, kakvim ga je prikazivala komunistička propaganda. Nikola je bio izuzetno obrazovan, načitan, pomagao je čak i komunistima za vreme okupacije. Moja baka, njegova supruga Borka, govorila je da su mnogi pošteni komunisti tvrdili da ih je upravo Nikola spasao sigurne smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Dragan Ilic

18.05.2018. 14:58

Dokaz da okupacija kod nas jos traje.Nacisticko-fasisticku je 1945 zamenila Komunisticka.Crveni jos ne daju nama slobodu i demokratiju.

Republika Srpska

18.05.2018. 14:59

Covjek kome su zlikovci ubili sina. Covjek kome je pripisana istorijska laz. Nikola Kalabic je mucenik, koji je volio Srbiju I Srpski narod. PRAVDA ZA KALABICA !!!

pravu istinu istorija pamti

18.05.2018. 15:04

beograski komunizam nikada nece dati da se prave patriote rehabilitu cetnicima tako I oni koji su zavedeni otišli u partizane ratovali I mislili da se bore za slobodu srbije a komunisti ih pobili naj cešce metkom u leđa pogotovu nece dati da se cetnici rehabilituju jer u narodu ima dosta pisanog dokaza šta su beograski komunisti radili I ko je popmmagao ustaše da stvore jasenovac da bi što vise viđenih školovanih I mlčadih srba pobili I oteli njihovo ko je prežiove rasterala udba u inostranstvo

A jel ima kod Srba zareza i tacke, obrezovani moj prijatelju?

18.05.2018. 18:16

@pravu istinu istorija pamti - Al si se rapisao, sve ti znas, reklo bi se i da si sto god procitao? Vide li tamo, casti ti, koje kude nekog zareza, ili tacke, moze biti? Ili ti to usmenim predanjem, jasta vala, knjiga sluzi za zavijanje duvana, i iza grma kad se ide, da se prsti ne uprljaju... I takvi da blate cestite borce protiv okupatora, o Srbijo medju sljivamai...Malo su vas pobili, cim se tolko glasni, i vas i ustasa. Da su vam seme zatrli, ne bi bilo ratova devedesetih, ne bi, opet, cestiti ginuli od bande...

Kvislinzi

18.05.2018. 15:40

Ustase cetnici, balije, svi su oni zbrisali i nestali sa nemcima. Nigde da vidis obesenog cetnika od Nemaca. Samo vidis partizane obesene od Nemaca. Uzmi sada na internet i nadji fotografije iz drugog svetskog rata i pogledaj koliko je obesenih Partizana a koliko cetnika i SAM DONESI ZAKLJUCKE. Zovete ih komunjare i kivni ste sto niste mogli pre Tita da se razmasete i tek sada neku imate "pravdu' E pa sada i jeste uticajni i naravno zemlja nam je oped u rukama stranaca. Istorija se ponavlja.

milan

18.05.2018. 15:43

ukinuli su i pravosnažne presude Solani, Klarku, Olbrajtovoj, Klintonu za ratne zločine, čim su zajahali 2000te na vlast...to se odnosi i na potonje, koji nisu ništa učinili tim povodom, osim što su nastavili "istim putem"...u potpunu propast!

VLADA

18.05.2018. 15:43

KAD JE TREBALO DA SE OSLOBODI 2000 ŠIPTARA TO MOŽE.A KALABIĆ NIJE DOBAR NOSI BRADU ŽIVI U PEĆINI.,

Dusan

18.05.2018. 15:48

SrBske patriJote nemaju preca posle. Sreca Srbija napreduje, vojska nikad jaca, sirimo teritoriju. Sram vas bre bilo.

Kocsa

18.05.2018. 16:10

Uzdigao se preletački POKS, pa od Titovih pionira i štafetara do ljutih ćetnika... Obradovali de kešu od nasledstva ali cvrc..

Јосип пољак Броз

18.05.2018. 16:11

Али је битно да највећи крвник Српског народа - Тито , за кога се и не зна ни ко је ни шта је и даље има споменик на најлепшем месту у Београду.

Neka je Poljak po sto puta, zna narod njega, zna i vas

18.05.2018. 18:18

@Јосип пољак Броз - Vidim ove dve decenije, malko jace, kad vama samo Srbi vladaju, cvetaju vam ruze, pa sa razlogom pitas ko je i odakle je onaj sa kojim nam je lose bilo 35 godina.

Conte

18.05.2018. 16:16

ovo ga dođe kao odličan lakmus papir da se proveri da li je Srbija i dalje pod komunističko-ustaško-montenegrinskom okupacijom.

Ваљевац

18.05.2018. 16:16

Србијом још владају потомци брозошумских генерала.

Hercegov Grad

18.05.2018. 16:56

Koliko zlocinaca i izdajnika naslednici njihovi mogu da spasu od istorije i nepobitnih cinjenica?Umesto da se stide ,dugosrbijanci pokusavaju da izmene istoriju i zlocince prevedu u heroje!

Bromkvist

18.05.2018. 17:03

Svakako da je u jedinicama JVuO postojao ogroman broj ljudi (ogromna većina) koja se borila protiv fašizma i za slobodu. Ali, sa Kalabićem to nije slučaj. Stop rehabilitaciji izdajnika i kolaboracionista!

Србин

18.05.2018. 20:16

@Bromkvist - Јел то по калупу ЦКСКЈ? Калабић нити је изјдајник а још мање колаборациониста. По априлском рату је прво отишао код Пећанца, и напустио га чим је видео да је Пећанац сарађивао са Немцима

Анти Антифа

18.05.2018. 20:26

Никола Калабић треба да је узор деци а не Жарко Зрењанин (ситан лопов,коцкар и битанга) и гранд "певачи"

Smrt fašizmu

23.04.2019. 21:10

@Анти Антифа - Sreća pa su tvoji uzori dobili što su zaslužili. Žarko Zrenjanin Uča je narodni heroj i moralna gromada za alkosa, jajaru i secikesu Kalabića.

Liza

18.05.2018. 21:03

Sram vas bre bilo šta pisete, ovo je Srbija rodjaci a Kalabic je bio Srbenda koji se borio za svoj narod a vi komunisti ustase i ostali mars iz Srbije vi ćete da nam odlučujete koga ćemo da rehabilitujemo!