Nacionalnost u matičnim knjigama

J. Ž. S.

17. 05. 2018. u 17:02

Националност у матичним књигама

Foto Z. Jovanović

Novim zakonom bitno se modernizuje najznačajnija evidencija o građanima. Upis narodnosti biće dobrovoljan. Moguće i unošenje promene pola

DOSADAŠNjI koncept vođenja matičnih knjiga podrazumevao je upis u papirni oblik matične knjige, a zatim u drugi primerak koji se vodi primenom elektronskih sredstava za obradu i skladištenje podataka. Kada se budu usvojila nova rešenja, sve će biti u elektronskom obliku, u registru matičnih knjiga, čime se uspostavlja jedinstven registar o ličnom stanju građana.

Ovo, za "Novosti", kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, i naglašava da je novina koju ovaj zakon donosi u skladu sa principom modernizacije. Upravo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pripremilo, a Vlada Srbije na poslednjoj sednici utvrdila, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, koji će regulisati sva ova pitanja.

PROČITAJTE JOŠ - U krštenici i promena pola

- Uspostaviće se registar matičnih knjiga, kao jedinstvena baza podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi - kaže on.

Jedno od značajnijih pitanja koje će takođe regulisati ovaj zakon je i mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, a u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja, koji predstavlja ustavni princip.

- Reč je o dobrovoljnom upisu nacionalne pripadnosti, kako bi naši građani koji su pripadnici nacionalnih manjina lakše mogli da ostvare prava po osnovu toga - objasnio je Ružić.

S obzirom na to da je u praksi sve prisutnija i promena pola, zakon donosi mogućnost njenog evidentiranja.

SAGLASNA VOLjA RODITELjA

UVOĐENjE nacionalne pripadnosti kao stavke u matičnim knjigama je obaveza koju smo preuzeli Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Zakon se opredelio za liberalan pristup ovom pitanju i upisuje se na zahtev, saglasnom voljom roditelja, koji zajedničkom izjavom određuju nacionalnu pripadnost deteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije