Stefanović: Neće biti duplih tehničkih pregleda

Novosti Online

15. 05. 2018. u 09:08

Ministar izjavio da neće biti takozvanih duplih tehničkih pregleda za vozila starija od 15 godina. Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona, rekao je Stefanović

Стефановић: Неће бити дуплих техничких прегледа

Foto Tanjug

Neće biti duplih tehničkih pregleda kao što je najavljeno, već će oni biti kao i do sada na godinu dana, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

"Ova odredba neće biti primenjivana i ićićemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada", rekao je Stefanović za TV Prva.

Upitan da li je zadovoljan rezultatima Zakona o saobraćaju koji je stupio na snagu početkom aprila on je rekao da ako jedan čovek pogine u saobraćaju ne može da kaže da je zadovoljan u potpunosti.

"Mogu da kažem da je impresivan napredak kada poredite sa svim prethodnim godinama. Prošle godine do 15. maja imali smo 61 poginulog u saobraćajnim nesrećama, danas imamo 35 poginulih što je značajan napredak i skoro 1000 manje povređenih u saobraćajnim nestrećama", pojasnio je Stefanović.

On je pojasnio da tek predstoji letnja sezona i najopasniji period što se tiče saobraćajnih nesreća te da će biti nastavljeno sa rigoroznom primenom zakona.

Podseća da umor, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje sigurnosnih pojkaseva, prekoračenje brzine, najčešći faktori koji dovode do saobraćajnih nesreća.

EFEKTIVA: DUPLI TEHNIČKI KAZNA ZA SIROMAŠNE

UVOĐENjE dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina, ne samo da neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, već je i suprotno Ustavu Srbije, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom. U ovom slučaju se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja.

Ovo se naglašava u saopštenju Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva", koje navode da će zatražiti ocenu ustavnosti odluke kojom se uvode dupli tehnički pregledi. Oni smatraju da ova odluka neće ujednačiti cene, jer ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge koja se pruža.

KOME ODGOVARA POTROŠAČI ističu da osim samih tehničkih pregleda koji bi prihodovali dodatna sredstva, ova odluka pogoduje i prodavcima automobila, novih i polovnih. Jer, mnogi vlasnici vozila starijih od 15 godina, zbog velikog nameta koji se uvodi, biće prinuđeni da prodaju staro i kupe novije vozilo. Mnogi će zbog toga morati i da se zaduže, a ćar će i ovog puta izvući banke i lizing kuće.

Određivanjem cene obavljanja tehničkih pregleda se sprečava konkurencija među pružaocima ove usluge, pa se samim tim gubi i kvalitet pružene usluge - tvrde u "Efektivi". - Vlasnici vozila starijih od 15 godina su diskriminisani na osnovu jednog kriterijuma koji ne mora nužno da znači da je vozilo u lošem stanju. Pretpostavka je da vlasnik ovakvog vozila isto poseduje zbog lošijeg materijalnog stanja, te da je tada eksploatacija vozila manja.

U ovom udruženju smatraju da ako se već uvodi ovaj namet, onda srazmerno povećanju cene pregleda treba regulisati i kvalitet tehničke kontrole.

- U skladu sa tim, i tehnički pregledi bi morali da nose deo odgovornosti za kvalitet posla koji obave - kažu u "Efektivi". - Ta odgovornost bi trenutno, po tumačenju Zakona o zaštiti potrošača, morala da traje dve godine, koliki je zakonski rok za saobraznost pružene usluge, ovde obavljenog pregleda vozila.

Oni podsećaju da bi država kada brine o bezbednosti u saobraćaju, morala veću pažnju da obrati na kvalitet puteva i prateće signalizacije, koji su često uzrok saobraćajnih nezgoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Djordje

15.05.2018. 09:36

Odlicna vest za ionako siromasniji deo Srbije. Verujem da Stefanovic shvata da alkohol i bahatost vozaca ipak vise uticu na bezbednost saobracaja od vozila starijih preko 15 godina.

Milica

15.05.2018. 09:37

Ovo je dobra vest,ljudi koje voze stare automobile nemaju para da placaju pregled dva puta. Ispravna odluka.

Server

15.05.2018. 09:45

Konacno jedna pametna odluka,sta ce sada da kazu oni probisveti iz raznih agencija i lobija koji su nas ubedjivali da je to zbog nase bezbednosti,sve te vajne strucnjake za bezbednost treba g....m motkom,sede u foteljama i smisljaju kako uzeti novac narodu

Милојко

15.05.2018. 10:31

Уместо дуплог прегледа боље би било да се уведе једном годишње обавезан превентиван преглед и вакцинација против шуљева. Преглед 15 евра, вакцина 15 евра, отварање картона 5 евра, административна такса 5 евра и то је то. Здравље пре свега!

Che

15.05.2018. 10:33

Шта вам је свима као да сте требали 50 хиљада да дате за технички. То је изадатак од 3500. Ок и мени се не свиђа али није смак света. Много горе ствари нам раде и узимају нам много више пара на друге ствари,а ви се ухватили техничког...

Vozilo

15.05.2018. 10:46

Ako je briga države za bezbednost građana osnov za dodatni tehnički pregled,onda neka se radi o trošku države!

Drugačiji

15.05.2018. 10:48

I treba da bude jedan tehnički.......ali onaj pravi tehnički......da ne bude ne valja ti ovo sredićeš to kad tad..........vraćati sa tehničkog sve što nije za saobraćaj.

zaliv.net

15.05.2018. 10:51

Probaju pa gde prodje prodje....tako to ide. Dok se ne digne kuka i motika nema nista dobro za narod

Jan

15.05.2018. 10:54

Iz komentara vidimo da pored nedavno navedenih zanimanja dualnog obrazovanja imamo još jedno, Bot tehničar !

Mikloš Čordaš

15.05.2018. 10:56

Vredi protestvovati-nažalost,nedemokratskim zemljama je ovo svojstveno-i sada,ministar reaguje,već kada su izloženi ruglu,podsmehu- nijedna evropska država nema tehn.preglede šestomesečno-šta drugo?ako nije pljačka?

Nebojsa

15.05.2018. 11:36

@Mikloš Čordaš - Da ali jesi uzeo u obzir da nijedna evropska drzava nema ni ovako lose puteve samim tim im i ne treba dodatni tehnicki pregled, sta vise koliko znam neke cak i redje to rade.

Milosav

15.05.2018. 11:01

I u ovom tekstu su nabrojani najcesci uzroci saobracajnih nesreca, a medju njima nema tehnicke neispravnosti, vec su tu umor, alkohol, pojas, brzina... Garantujem da su bahati vozaci sa besnim novim automobilima nemerljivo veca opasnost za ucesnike u saobracaju nego neki penzioner sa jugom starim 20 godina.

Tako nekako

15.05.2018. 12:07

@* КОМЕНТАР * - Prsli kad moraju svaku pa i najmanju vest da brane. Dolazi narodnih a ne sendvic "5 minuta".

Jaroslav

15.05.2018. 11:52

Koja kukavička država! Popušta pod pritiskom male grupe ljudi,koji voze krševe, ne zbog toga što nemaju za bolje,nego što neće da daju novac za bolji auto!5 godina bi trebao biti zakonski limit eksploatacije auta,a posle u staro gvozdje!

dragan

15.05.2018. 14:36

@Jaroslav - Ja mislim da si ti jeroslave njpametiji da ne moze pametnijeg da bude

kad vec menjamo

15.05.2018. 12:09

odredbe Zakona iz 2009 onda je to prilika da ga uskladimo sa zemljama u okruzenju po pitanju tajminga za tehnicki pregled. Tako na primer nama najbliza zemlja je Madjarska, uredjena drzava u kojoj je tajmnig 4-3-2.... Nov auto ide posle 4 godine sledeci tehnicki ga ceka nakon jos tri godine i nadalje na dve godine. Sredstva od tehnickog nisu prihod drzave, i naknada je neprofitibilna koliko da se namiri osoblje i tehnika oprema. Tehnicki pregled nije nesto na sta drzava treba da zaradjuje.

DejanBg

15.05.2018. 13:02

Nadam se da će biti bar provere katalizator i izduva? Niko nema prava da sipa kancerogene čestice i truje druge ! Neka otruje sebe

Miroslav

15.05.2018. 13:28

Kad smo kod plaćanja, zašto Ja moram da platim zamenu tablica kad nije moja greška što je neko tamo stavio slovo Đ.

Pitanje dobronamerno za minstra

15.05.2018. 13:31

da li praktikuje da zatrazi od saradnika listing automobila kojima je istekla registracija a nisu se odjavili. Zasto im niko ne trazi da vrate tablice i zasto nisu kaznjeni po zakonu

mara

15.05.2018. 13:36

Garantujem da su bahati vozaci sa besnim novim automobilima nemerljivo veca opasnost za ucesnike u saobracaju nego neki penzioner sa jugom starim 20 godina.

Skeptik

15.05.2018. 14:49

Stavka o duplim tehničkim pregledima predviđena je još Zakonom o bezbednosti u saobraćaju iz 2009. godine, ali nikad nije primenjivana???Zakon je donet. Pravilnik je usvojen. Ministar je rekao da se Zakon i Pravilnik nece primenjivati??? Dakle, Ministar je jaci od zakona.

Mihajlo

15.05.2018. 15:07

Nadam se, da ce se produbiti svest svih nas vozaca, koji upravljamo automobilima, ili nekim drugim vozilima i da cemo nauciti da postujemo ogranicenja brzine na putevima, da cemo vezivati sigurnosne pojaseve, kada sednemo u auto i da cemo mnogo vise voditi racuna o svemu dok smo za volanom. Ova metoda ce smanjiti broj nesreca, a ne tehnicki pregled vozila dva puta godisnje.