PRIJAVLjIVANjE za računarska odeljenja počelo je u petak širom Srbije. Učenici koji su zainteresovani za IT još danas imaju šansu da odu u neku od 70 škola koje su spremne za upis đaka na ovaj smer i prijave se za polaganje prijemnog ispita, koji je zakazan za 3. jun. Prema prvim procenama, interesovanje je znatno veće nego prošle godine.

Prvog dana prijavljivanja u 15 gimnaziji u Beogradu interesovanje je bilo veliko, pa se već javilo 15 kandidata za ukupno 20 mesta, koliko će moći se upiše u ovo specijalizovano odeljenje.

PROČITAJTE JOŠ: Tržište traži programere

- Očekujemo veliki odziv. Spremni smo u potpunosti za pokretanje računarskog odeljenja - kaže za "Novosti" Jasmin Nikolovski, direktor 15. gimnazije. - Imamo dva računarska kabineta i uskoro opremamo treći, škola poseduje i "pametne table", jednu interaktivnu tablu, uveli smo i optički kabl, cela je pokrivena vaj-faj internetom, a imamo i kablovski internet u svakoj učionici.

PROČITAJTE JOŠ: Programeri sa sto bodova

U petak je, u novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", desetak osnovaca preuzelo formulare. Prema rečima direktora Radivoja Stojkovića, očekuje se da će se više od stotinu budućih srednjoškolaca prijaviti za ovaj smer. Stojković naglašava i da škola subotom organizuje besplatnu pripremnu nastavu.

Učenica osmog razreda Katarina Galantić juče se prijavila za polaganje prijemnog ispita.

- Volim računare i želim to da upišem - veli buduća srednjoškolka.

Prema rečima Jovana Vukčevića, načelnika Školske uprave Novi Sad, koja pokriva Južnobački i Sremski okrug, gimnazije će moći da formiraju računarska odeljenja ukoliko budu imale minimum 15 učenika. Prijemni će za celu Školsku upravu Novi Sad biti organizovan u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj".

PROBLEM MANjAK PROFESORA - NAJTEŽE je obezbediti nastavnički kadar za informatičare, jer u odeljenje može da uđe samo osoba koje znaju više od dece, što je teško, posebno za starije generacije profesora - kaže direktorka šabačke gimnazije Marijana Isaković. - Gotovo je nemoguće motivisati elektroinženjera da polaže za licencu za prosvetnog radnika. U Šapcu smo se snalazili raznim komšijskim, drugarskim i kumovskim vezama i pronašli kadrove uz pomoć naše lokalne solidarnosti. Neophodni su nam mladi predavači jer treba savladati nove programe, a ne postoje čak ni udžbenici.

Ljiljana Zlatanović, direktorka Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu, kaže da se prvog dana prijavilo čak 45 dece. Zbog velikog interesovanja nada se da će moći da otvore dva odeljenja, jer su prošle godine imali jedno.

U toku je prijavljivanje i u Šapcu, gde je prvog dana stiglo 12 prijava. Šabačka gimnazija ima najviše iskustva u obrazovanju informatičara, jer su odavde već izašli prvi maturanti.

- Naša škola će biti regionalni centar za polaganje prijemnog za Mačvanski i Kolubarski okrug, što je jedna od novina - objašnjava Marijana Isaković, direktorka škole.

Među prvim đacima koji su u petak poranili da predaju dokumenta bio je Damjan Vinčić iz OŠ "Laza Lazarević". On ne skriva optimizam jer je, kaže, uvek voleo računare i zna mogo o njima, a i odličan je đak. Išao je na pripreme koje su u gimnaziji organizovane od 1. marta.

U Kruševcu se već prvog dana prijavilo 38 kandidata.

- Za otvaranje IT odeljenja pripremamo se već duže vreme - kaže za "Novosti" direktorka Biljana Dačić. - Prvi roditeljski sastanci održani su početkom marta, a sredinom istog meseca krenulo se sa intenzivnom pripremom učenika koji žele da pohađaju IT odeljenje. Više od 50 učenika redovno dolazi na pripremnu nastavu koju drže naši profesori.

Niš


Dimitrije Mikarić, učenik OŠ "Vuk Karadžić", objašnjava da je IT odeljenje u skladu sa sa njegovim interesima, da pohađa i pripreme, jer misli da su vrlo značajne i da pomažu učenicima da se dobro spreme za prijemni.

U jagodinskoj gimnaziji "Svetozar Marković" prvog dana se prijavilo troje kandidata, ali prema rečima direktora Miroslava Veljkovića, najviše kandidata se tek očekuje.

- Nažalost, prošle godine smo imali sutuaciju da mnogo veći gradovi od Jagodine upišu po dva-tri đaka, jer je prijemni bio izuzetno težak. Mi smo uspeli da upišemo 22 đaka zahvaljujući tome što su profesori besplatno pripremali decu tri meseca - kaže Veljković.

Kruševac


Gimnaziji u Smederevu, tokom prvog dana prijavilo se sedmoro učenika. U Gimnaziji kažu da je ovo tek manji deo zainteresovanih i da ih tek očekuju u većem broju.

U vranjskoj Gimnaziji "Bora Stanković" za jedan dan prijave je predalo 18 osmaka. Slađan Trajković, profesor informatike, navodi da je veće interesovanje učenika bilo na pripremnoj nastavi, koju je pohađalo blizu tridesetoro dece, te da ih očekuje do kraja roka za prijavu.