SRBI i drugi žitelji Raške oblasti nisu oduševljeni upravo završenom serijom "Nemanjići - rađanje kraljevine" i uglavnom žale što su ogromne pare "bačene" za prosečan, i po mnogima nezanimljiv serijal. Bolje bi bilo, kažu, da su utrošene za zaštitu, uređenje i još bolju prezentaciju Starog Rasa, Sopoćana, Petrove crkve, Đurđevih stupova i drugih svetinja koje su Stefan Nemanja i njegovi sinovi ostavili u postojbini gde je, kako tvrde istoričari i arheolozi, svaki kamen istorija, a mnogo toga još neistraženo.

Upravo kada je počinjalo snimanje "Nemanjića", gotovo kompletan Stari Ras plivao je u vodi, ogromna baruština puna žabokrečine i mulja tri meseca nagrizala je zidine Nemanjine prestonice i pretila da napravi ozbiljna oštećenja.

Tek posle apela igumana Sopoćana, oca Teoktista, i pod pritiskom medija, novopazarski komunalci zatvorili su popucale cevi i isušili ogromnu baruštinu na Nemanjinom trgovištu. Iz Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika stigla je "delegacija" stručnjaka koja je najavljivala veću brigu za ovo i druga ovdašnja svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska.

PROČITAJTE JOŠ - "NEMANjIĆI" OPET ZAPALILI INTERNET: Stefan: Raška, gde si bila? ; Raška: Piškila sam!

OGLASIO se i tadašnji ministar kulture Ivan Tasovac, koji je najavljivao formiranje specijalnog stručnog tima koji će sanirati sva oštećenja, otkopati ono što još nije otkopano, konzervirati istraženo, ograditi i zaštititi ceo lokalitet i ubuduće revnosnije brinuti o Starom Rasu. Zapretio je tada ministar i da će odgovarati svako ko je uticao na to da Stari Ras, svetsko kulturno dobro, mesecima leži u vodi i da niko ništa ne preduzima.

- Tražili smo da se saniraju sva eventualna oštećenja na poplavljenom Trgovištu, da se očisti žabokrečina sa zidina, da se ispita ima li ozbiljnijih pukotina. Takođe, da se omogući bolji prilaz čuvenoj Nemanjinoj pećini u stenama iznad Trgovišta, Crkvi Svetih arhangela i groblju zaraslom u korov, otkopavanje srednjovekovne bazilike na desnoj strani Raške (gde sada ljudi obično peru kola), da se ceo kompleks ogradi i postave panoi za što bolju prezentaciju Starog Rasa - kaže iguman manastira Sopoćani (koji sa Starim Rasom čini jednu celinu), arhimandrit Teoktist.

PROČITAJTE JOŠ - "NEMANjIĆI" IZAZVALI ŽUČNU POLEMIKU: Otkud Nemanji "bre" i "petlja"

IGUMAN dodaje da su od tada prošle dve godine, a koliko zna, ništa od pomenutog nije ni započeto.

- Kamo sreće da je bar deo novca koji je potrošen za seriju o Nemanjićima uložen u očuvanje i obnovu Nemanjine baštine - dodaje arhimandrit Teoktist.

Tri meseca Stari Ras plivao u vodi dok nisu došli komunalci da isuše baruštinu


Znamo da su pare uvek problem i da ih, kad su istorija i arheologija u pitanju, nikada nema dovoljno. međutim, kada se radi o vrednostima kakve su svetski priznati Stari Ras, Sopoćani, Petrova crkva i Đurđevi stupovi, novac ne bi smeo da bude smetnja, mišljenja je profesor i publicista iz Novog Pazara Mirko Popovac.

Iguman Teoktist: Kompleks mora da se obnovi, konzervira i ogradi


- Šta košta državu da sanira i ogradi ceo kompleks Starog Rasa - kaže Popovac. - Bojim se da se radi o nemaru i nebrizi onih koji su plaćeni da brinu o srpskom svetinjama u ovom delu Raške oblasti. U ovdašnjoj Deževskoj dolini, u zaseoku Miščići, rođen je Sveti Sava, malo dalje nalaze se ostaci Saborne crkve Stefana Nemanje, a veruje se da je u blizini bila i palata Nemanjića. Ovaj kraj dao je dvojicu srpskih careva i više srpskih kraljeva, a potpuno je neistražen i zapostavljen. dešava se da seljaci oru i iskopaju vredne ostatke naše prošlosti za kojima, nažalost, niko ne traga.

PROČITAJTE JOŠ - Starom Rasu i Unesko uzalud

Popovac kaže da doskoro nije bilo obeleženo ni mesto gde je bila rodna kuća Svetog Save, samo metalni krst, koji su pre nekoliko godina postavili predstavnici Crkve, pokazuje da su tu koreni srpske vere, istorije i kulture i da se u ovom kraju "rađala kraljevina".

- Umesto da deca iz cele Srbije dolaze ovamo i da se na izvoru napajaju svojom kulturom, verom i istorijom, beogradske škole ih vode u Grčku, Tursku i Španiju - ističe Popovac.

Prof. Mirko Popović na mestu gde je bila rodna kuća Svetog Save


"DRUGI" STARI RAS U POSTENjU

TURISTE koji dolaze u Novi Pazar interesuje i lokalitet Gradina u Postenju, nedaleko od Petrove crkve, pored puta Novi Pazar - Raška. Ekipa arheologa na čelu sa akademikom Jovankom Kalić godinama je istraživala Gradinu, gde je pronađeno nekoliko crkava i zanimljivih arheoloških dokaza za tezu da je Stari Ras bio u Postenju, a ne na Pazarištu, kako tvrdi zvanična istorija. Nažalost, nikada nije došlo do javnog sučeljavanja Jovanke Kalić i istoričara i arheologa koji su "utvrdili" da je Stari Ras bio na Pazarištu. Ovaj lokalitet potpuno je zarastao u korov i do njega je moguće doći samo pešice.

U manastiru Sopoćani se, ipak, bar nešto radi / Foto M. Nićiforović

Manastir Sopoćani Foto / Foto B. Subašić


LjAJIĆ SVETAO PRIMER

IGUMAN manastira Sopoćani Teoktist hvali potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i Ministarstvo trgovine i turizma, na čijem je čelu:

- Ovo ministarstvo pomaže nam da izgradimo trem sa staklenim krovom, česmu, pristupne staze, toalet za turiste. Gradićemo i manji kameni trg na ulazu u manastir i još mnogo toga. Hvala im na pomoći i razumevanju. Pomažu nam i Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture, posebno na obnovi i očuvanju fresaka u Sopoćanima. Nadam se da će se malo više pobrinuti i za Stari Ras.