Izađite na sunce, ali oprezno!

B. RADIVOJEVIĆ

sreda, 02. 05. 2018. u 12:34

Изађите на сунце, али опрезно!

Ilustracija / Foto Thinkstock

Boravak napolju u toplim danima ima mnogo blagodeti, međutim može da izazove i zdravstvene probleme

NEOPREZAN boravak na suncu, čak i ovom prolećnom, kod starijih može da bude uzrok brojnih zdravstvenih teškoća - počev od sunčanice i toplotnog udara, do kolapsa, a ne sme se zanemariti ni štetno dejstvo ultravioletnog zračenja koje je jedan od glavnih uzroka melanoma, najopasnijeg raka kože.

Sunce jeste izvor života i zdravlja, ali od osamdesetih godina prošlog veka naučnici nas upozoravaju na moguće štete od preteranog izlaganja suncu. Globalno otopljenje, pojava ozonskih rupa i pojačano sunčano zračenje dovelo je do povećane učestalosti malignih tumora kože.

PROČITAJTE JOŠ: Preparati za sunčanje blokiraju vitamin D

Zbog oštećenja DNK usled dugotrajnog, kumulativnog izlaganja ultravioletnom zračenju, mogu se pojaviti predkanceroze, koje prethode nastanku karcinoma, i rak kože. Predkanceroze, među kojima su najčešće keratoze, iz kojih može da se razvije spinocelularni karcinom, najčešće se javljaju na licu, nosu, rukama, znači na delovima tela koji su najviše izloženi suncu. Postoji i bazocelularni karcinom, opet najčešći na licu, i najopasniji rak kože maligni melanom koji se može razviti iz mladeža, ali i na nepromenjenoj koži.

PROČITAJTE JOŠ: Najniža penzija 7,5 puta manja od najviše


Dermatolozi zato savetuju da bi pre svake "sunčane sezone" trebalo otići na pregled. I pacijenti, i lekari greše kad pregledaju samo sumnjive mladeže. Pravilo je da se pregleda koža čitavog tela i svi mladeži. Problem sa melanomom je to što je to vrlo agresivan karcinom. Zato je Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, iskoristilo priliku da i na Beogradskom maratonu ukaže na značaj zdravih životnih navika i ranog dijagnostikovanja ove bolesti, ali i da apeluje na sve relevantne državne institucije da pronađu način i naprave još jedan mali korak da bi svi pacijenti oboleli od melanoma dobili kompletnu terapiju koja će omogućiti preživljavanje većeg broja pacijenata obolelih od ove bolesti.

Savo Pilipović, predsednik UPOOM-a, kaže da je u Srbiji sve više obolelih i da se godišnje dijagnostikuje više od 600 novih slučajeva melanoma.

OPEKOTINE PRVA posledica preteranog i neopreznog izlaganja suncu je crvenilo kože, koje se javlja uglavnom četiri do šest sati nakon izlaganja suncu, a u punom intenzitetu nakon 12 do 24 sata i traje 72 časa. Koža je topla, otečena, peče i boli. U težim slučajevima pojavljuju se i plikovi, koje prate povišena temperatura, glavobolja, mučnina...

- Svesni smo da je država učinila veliki napor za pacijente obolele od ove bolesti tako što je uvela dva nova leka koja mogu da se nabave o trošku osiguranja, ali to nije omogućilo lečenje velike grupe pacijenata - kaže Pilipović. - Dok BRAF negativni pacijenti primaju imunoterapiju kao što je i preporučeno evropskim i nacionalnim vodičem, BRAF pozitivni pacijenti trenutno mogu da se leče monoterapijom BRAF inhibitorom, a trebalo bi obezbediti mogućnost primene kombinovane terapije inhibitorima ili imunoterapiju koja deluje i kod ove grupe pacijenata. Na ovaj način bi se terapija uskladila sa evropskim i nacionalnim vodičem, omogućila manje neželjenih efekata i mnogo duže trajanje terapije, koja kod nekih pacijenata traje i godinama.

I u slučaju melanoma, kao i ostalih bolesti, najvažnija je prevencija, pa bi život trebalo organizovati tako da se ne izlažemo rizicima koji nisu nužni, a preterano sunčanje je svakako jedan od njih. Sunce, naravno, ne treba izbegavati, jer ima mnogo pozitivnih efekata po zdravlje, ali treba koristiti blago jutarnje i večernje sunce.

Izlaganje suncu važno je za proizvodnju vitamina D. Kada se čitavo telo izloži blagom suncu, koža može da proizvede 20.000 jedinica ovog vitamina za 20 minuta. Vitamin D je važan za regulisanje kalcijuma, upijanje fosfora, održavanje zdravlja kostiju i zuba, za imunitet, ali i za psihičko zdravlje. Iako su benefiti od sunca u tom smislu veliki, nema razloga za preterano izlaganje, jer stručnjaci tvrde da se umerenim sunčanjem od pet do 10 minuta, dva do tri puta nedeljno proizvode dovoljne količine vitamina D. Iako se sve više uočavaju štetne posledice ultravioletnog zračenja i povećava broj obolelih od raka kože, nedavno istraživanje pokazalo je da 50 odsto svetske populacije zapravo ima manjak vitamina D. Stariji ljudi, pre svega, jer imaju tanju kožu od mlađih, zbog čega proizvode manju količinu vitamina D.

STARENjE KOŽE

DUGOTRAJNO, preterano izlaganje ultravioletnom zračenju dovodi do fotostarenja, odnosno preranog starenja kože. Naborana, suva, istanjena koža, žućkaste, neujednačene boje, sa proširenim kapilarama, koja ostavlja utisak da je osoba starija nego što jeste, posledica je preteranog izlaganja suncu. Kada se ošteti struktura kolagenskih i elastičnih vlakana, dolazi do gubitka gipkosti i elastičnosti kože, pa se brže javljaju bore.

OŠTEĆENjE VIDA

OFTALMOLOZI su sve glasniji u apelima da se oči zaštite od sunca naočarima sa zaštitom od ultravioletnog zračenja, jer se kao dugotrajna posledica preteranog izlaganja suncu razvijaju i očne bolesti poput oštećenja i upale rožnjače, degeneracija žute mrlje, katarakta...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

propaganda

02.05.2018. 14:48

Bezanje od sunca je put u bolest. Ne verujte u propagandu koju vam serviraju farmaceutska mafija i satanisti, kako je sunce stetno i da od sunca treba bezati svaki dan.

NIGOS

02.05.2018. 16:38

Zamislite da je neko vasim babama i djedovima rekao : "Izadjite na sunce, ali oprezno." Verovatno bi pomislili da se sa njima segacite. Covek je rodjen ispod sunca, sunce je izvor zivota, slobodno izadjite na sunce. I pre 10000 godina se covek sklanjao i pecinu kad je najtopliji deo dana, pa zar je potebno danas nekome reci da ne kopa kanal na 40 stepeni.