Trpeza bliskosti

R. Šegrt

27. 04. 2018. u 10:45

Трпеза блискости

Učesnici projekta "Za istim stolom"

Migranti povezali kuhinje bliskog istoka i Banata. Na stolu štrudle i gulam jamburg s bademima

DA bi se bolje upoznali i zbližili, mladi iz Kikinde i migranti iz Pakistana, Avganistana i drugih država Bliskog istoka jedni o drugima uče i preko hrane. U okviru projekta "Za istim stolom" u Kikindi su na istom mestu poslužena lokalna jela iz Banata, kao i ona jela koja se tradicionalno pripremaju u kućama Pakistanaca i Avganistanaca. Na stolu su bili i srpski prebranac i sarma, jela od testa poput čikova, štrudle sa makom i ludajom, kao i piletina barjami sa karijem i šafranom, pirinač iz Avganistana, karopa uštipci sa patlidžanom i slatkiš gulam jamburg sa mlevenim bademima.

Pročitajte još: Srbija pokazala svoju humanost

Za pripremu hrane bili su zaduženi profesionalni kuvari Milan Maletić, profesor kuvarstva u Ekonomsko-trgovinskoj školi i Srđan Stojanović, šef kuhinje ovdašnjeg restorana.

- U osnovi jela naših prijatelja migranata su piletina, riba i pirinač, pripremljeni sa dosta začina, poput šafrana, kardamona i ružine vode. Oni poslužuju manje porcije na tanjiru, meso se seče na kockice, a slatkiši su veličine zalogaja. Pirinač iz Avganistana je manje glaziran, punog je zrna i ne raspada se prilikom kuvanja - objasnio je kuvar Srđan.

Tradicionalnu kuhinju Banata predstavili su kuvar Milan Maletin i učenici Ekonomsko-trgovinske škole.

- Modifikovali smo našu tradicionalnu kuhinju, pa smo prebranac pripremili sa dimljenim šaranom, papriku smo punili krompirom i zlatnim prosom, pravili smo sarmu od čiste junetine - objasnio je Maletin.

Specijaliteti u slast pojedeni - Foto Centar za omladinski rad

Pročitajte još: Mali migranti moraju u školu

Trpeza "Za istom stolom", kada su se počastili mladi migranti i Kikinđani, nastala je kao deo projekta Centra za omladinski rad iz Novog Sada, Omladine JAZAS Novi Sad, Kancelarije za mlade Kikinda, Ekonomsko-trgovinske škole iz Kikinde i SOS Dečja sela Srbija. Realizuje se u okviru projekta "Mobilni omladinski klub", koji podržavaju "Valdern Barns" fondacija i IOGT-NTO pokret iz Švedske.


VAŽNA PRIPREMA

AVGANISTANKA Bakira Fakiri, koja već 18 meseci živi u Prihvatnom centru kod Kikinde kaže da sada imaju uslove da u svojim sobama pripremaju hranu svog podneblja, što je velika prednost u odnosu na druga prihvatilišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije